Macciarini-skandalen vid Karolinska Institutet, kastar en mörk skugga över årets nobelfest.

Vi får inte glömma att ett flertal av de personer som utser nobelpristagare i fysiologi och medicin anställde, samarbetade och höjde charlatanen Paol Macciarini till skyarna.
De misslyckade oetiska och olagliga strupoperationerna med ohyggligt lidande med dödlig utgång för patienterna spreds över hela världen och drog KI,  svensk medicinsk forskning och sjukvård i smutsen.
Inte kan vi glömma detta för det uppblåsta spektaklet med de imponerade, aningslösa svt-journalisternas alla inlästa detaljer om diadem, juveler, fina titlar, släktskap, ordnar och utmärkelser.
De luktar unket ordensväsende, frimureri, ryggborstning, inställsamhet mot makten och en vandring på den breda bekväma vägen.Inte ifrågasätta. Blunda för orättvisor. Inte vara obekväm. Jag har en tumregel med några få undantag. Ju fler ordnar och kraschaner på bröstet. Ju mer korrupt.
För att göra det tydligt. Edward Snowden, Julian Assange eller Shelsea Manning skulle aldrig få något nobelpris eller bjudas in som gäster på nobelmiddag i Blå Hallen. Men Bob Dylan är ett ljus i höstmörkret.
Nu kommer också uppgifter hur de inblandade professorerna, som kunde stoppat Macciarini men som inte reagerade när de såg de hemska effekterna, har belönats med nya toppjobb med årslöner i miljonklassen. Den kategorin är en betydande del av den stora fåfänga nobelsvansen som vill synas på festen.
Macciariniaffären är inte bara en närmast ofattbar medicinsk skandal. Den gav allmänheten på ett helt nytt sätt insyn i hur vettlöst och oansvarigt det kan gå till i den akademiska världen.
Högst ansvarig för Macciariniskandalen är dåvarande ordföranden i KI f folkpartiledaren Lars Leijonborg som i likhet med sin kollega Fredrik Reinfeldt smet i väg med svansen mellan benen när de misslyckats.
Undrar om Leijonborg har mage att visa sig i Blå hallen. Han har en polisanmälan på sig för tjänstefel och trolöshet mot huvudman. Polisen och åklagare vet nog inte riktigt hur de ska göra med en person som har som så mäktiga försvarare på högsta politiska nivå. Vid fjolårets nobelfest, efter några glas vin, slant tungan på Leijonborg och han berättade att det var han som tog initiativ till Decemberöverenskommelsen.
Rune Lanestrand

7 Responses to Macciarini-skandalen vid Karolinska Institutet, kastar en mörk skugga över årets nobelfest.

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Macciariniaffären är en skandal utan dess like. I denna artikel i Expressen visas hur de ansvariga i toppen på den akademiska hierarkin på inte bara gått fria utan också fått ännu högre befattningar. Och polisen i Solna funderar tydligen fortfarande på om de ska kalla in f ordföranden Lars Leijonborg till förhör då han är polisanmäld för trolöshet mot huvudman.
  Den som har den minsta rättskänsla inser att detta är snudd på ren kriminalitet. Att vända sina misslyckande till privata fördelar. Ett genomruttet system som måste genomlysas och förändras i grunden. http://www.expressen.se/nyheter/forsvarade-macchiarini–fick-chefsjobb/

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  svt-chefen Hanna Stjerne hade förmodligen i förteckningen över förbjudna ord lagt till namnet Paolo Macciarini i samband med rapporteringen från nobelfestligheterna. Hon ”tituleras” allt oftare som censurchef på public service.

  Gilla

 3. Britt Jakobsson skriver:

  Jovisst är Leijonborg på banketten. Vi får verkligen hoppas att han blir behandlad enligt påståendet ”allas likhet inför lagen” i det han är anklagad för.

  Gilla

 4. noboxplease skriver:

  Raka rör, Rune! Men tyvärr ack så sanna!
  Tack för välbehövlig artikel!
  MVH
  Conny

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: