Stefan Löfven sålde JAS-plan på Nelson Mandelas begravning.

Stefan Löfven sålde JAS-plan på Nelson Mandelas begravning.

Både statsminister Stefan Löfvén och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg finns med i den brasilianske riksåklagarens förundersökning om mutbetalningar i samband med Jas-affären 2013. Båda ska vid flera tillfällen ha samarbetat med den nu korruptionsdömde Mauro Marcondes.
Den 15 december 2013 begravdes Nelson Mandela i den lilla Sydafrikanska byn Qunu. Bland de 4000 inbjudna gästerna fanns bland andra Brasiliens dåvarande president, Dilma Rousseff, hennes företrädare Lula da Silva och Stefan Löfvén som vid den här tiden var ordförande för Socialdemokraterna.
Enligt Brasiliens riksåklagare ska dessa tre personer inte bara ha utbytt artighetsfraser under jordfästningen av den kände fred- och frihetskämpen, de ska också ha gjort upp Sveriges största exportaffär genom tiderna – försäljningen av 36 stycken Jas 39 Gripen.
Mötet på begravningen hade organiserats av den nu korruptionsdömde lobbyisten Mauro Marcondes. I sin förundersökning kan den brasilianske åklagaren visa upp en brevväxling mellan honom och Stefan Löfvén.
Stefan Löfvén, som vid den här tiden inte hade något formellt uppdrag att sälja Jas-plan, försökte via Mauro Marcondes få till ett möte med Lula da Silva. Enligt åklagaren var syftet att övertala Dilma Rousseff att välja svenska flygplan.
I förundersökningen finns bland annat ett brev på spanska, som har skrivits av socialdemokraternas dåvarande internationelle sekreterare Martin Sandgren till Lula. I brevet frågar Sandgren om det är möjligt för Lula att träffa Stefan Löfvén under Nelson Mandelas begravning.
Enligt åklagaren ska mötet ha ägt rum under begravningen den 15 december 2013. Nio dagar senare kom nyheten att Brasilien köper Jas och svenskt näringslivs största exportaffär var i hamn.
Åklagaren kan också visa att Saabs ordförande, Marcus Wallenberg, har haft samröre med Mauro Marcondes. I ett brev från september 2012 skriver Saab och Marcondes ett brev till Lula da Silva där de lovar omfattande motköp, investeringar och ett svenskt och brasilianskt utbildningsinstitut – om han får Dilma att välja Jas-plan.
Sensmoral: För Stefan Löfven var det viktigare att kränga krigsmateriel än att värdigt hedra en av världens främsta statsmän vars signum var fred- och frihet. Löfven vägrar attt kommentera åklagarens uppgifter.
Källa: Bl a Blank Spot Projekt

Rune Lanestrand

7 Responses to Stefan Löfven sålde JAS-plan på Nelson Mandelas begravning.

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Humor, intelligent och vasst om riksdagen och regeringens hyckleri kring vapenexporten.
  Njut av den högklassiga satiren. (ISP står för Inspektionen för export av strategiska produkter.)
  Kvartetten DEO – Svenska Hyckleriets marsch (a cappella)

  Gilla

 2. Anders skriver:

  Det här att Stefan Löfven säljer JAS-plan är inte något nytt. Han var ju med redan när JAS såldes till Sydafrika. Om vi hade haft oberoende och kritiska journalister är det mycket möjligt att Stefan Löfven hade tvingats avgå som partiledare före valet 2014.

  Gilla

 3. Maj skriver:

  Varför förvånas man inte? Och såklart är det ingen som tar något ansvar. Sossarna, vad har de blivit av detta parti egentligen? Det är inget parti man har förtroende för och inget parti som strider för vanlige arbetaren längre. Det är vapenföretag som man är kompisar med. Fy fasen!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Mitt intryck är att socialdemokraterna sedan ganska många år lämnat arbetarna bakom sig på samma sätt som centern skäms för sitt ursprung och har lämnat landsbygdens folk bakom sig.

   Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Jag anser att vi ska lämna NATO-samarbetet som har blivit en sammanslutning för krig i stället för försvar. Har också dragit in vårt land i Mellanösterns krigskaos där ingen snart vet vem som är vän eller fiende. I stället återgå till vår framgångsrika alliansfria politik med inriktning på diplomati och humanitärt hjälparbete och sluta spä på krigandet med export av krigsmateriel. En försäljning som dessutom sker med hjälp av mutor i mångmiljardklassen. Frågan är om det ens är lönsamt att t ex sälja JAS då det mesta är fråga om import och motköp. Omfattande delar är dessutom importerade från bl a USA, Tyskland och Frankrike. Skulle vara intressant se ett ev netto av dessa, för vårt land, ständigt återkommande, smutsiga och förnedrande skandalaffärer.

  Gilla

 5. Jag anklagar! Alla röstberättiga valboskap för att ha röstat och valt ett Svenskt parti med en krigshetsare och Wallenbergs vapenlobbyist till Sveriges Statsminister. Intressant ska det bli att se hur många röster denna vapenkrängare får vid nästa val?

  Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Man säger att tystnad kan vara talande…

  (S)o true)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: