Just nu träffas de i Davos,

de som med alla medel försöker få folk tro att globalisering är vår tids frälsning. Insmickrande och okritiskt refererat i medierna.
Inga frågor om varför klyftorna i världen växer i globalismens avskräckande spår. Så även i vårt eget land.
Den har lett till att de 80 rikaste människorna i världen nu äger lika mycket som den fattigaste hälften av planetens befolkning. 80 personer äger alltså lika mycket som 3,5 miljarder människor, nämligen 1 900 000 miljarder kronor. Det är tydligen dessa närmast ofattbart  förmögna, deltagarna i Davosmötet,  ytterligare vill jämna marken för.
Det blir nästan komiskt, om det inte vore så allvarligt, när Stefan Löfven och Magdalena Andersson applåderar en utveckling som medför att globalföretagen flyttar ut sin verksamhet från Sveríge. Nu senast Ericson.
Man applåderar Kinas Xi Jinping när han angriper USA där Trump vunnit valet på att ifrågasätta globalismen som flyttar företagen till länder med de sämsta lönerna, de farligaste arbetsplatserna, med undermåliga eller frånvaro av mänskliga mänskliga fri- och rättigheter.
Kortsiktigt har det gynnat Kina till priset av en folkvandring från landsbygden, elefanttillväst i städerna, enorma luftföroreningar och förlorad åkermark. Men snart tar andra länder över med ännu hänsynslösare utsugning av människor och förorenade städer.
För min del tror jag att Kina långsiktigt klarat sig långt bättre genom att slå vakt om natur och miljö och den omistliga åkermarken och samtidigt behållit sin barnbegränsningspolitik intakt.

Rune Lanestrand

5 Responses to Just nu träffas de i Davos,

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Här samlas gräddan till fest för de 20 procent av befolkningen som gynnas av deras politik. För några dagar kan de ostört vältra sig i lyx och fly bort från det elände deras globaliseringspolitik leder till för folk i gemen.
  http://www.expressen.se/nyheter/maktelitens-lyxliv-som-vacker-kritik/

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Den omdömeslösa minerallagen är globalanpassad och öppnar fältet fritt för de stora transatlantiska gruvbolagen som far fram utan minst hänsyn till natur och miljö.
  EU har gått ett steg längre och vill ge gruvbolagen rätt till ersättning om de hindras i sin rövarverksamhet av nationella lagar. Detta har Sveriges kommissionär Cecilia Malmström (lib) arbetat hårt för då hon fruktade att Trump skulle stoppa handelsavtalet med USA. Vilket han troligen också gör.

  Gilla

 3. Trump hotar globaliseringen.
  En mycket bra krönika som genomskådar att globaliseringen gynnar de mest hårdföra staterna på arbetarnas bekostnad.

  Gilla

 4. Maj skriver:

  Skrattretande! Varför inte åka ut till vanligt folk och prata istället? Åk ut till Malmö, åk ut till Haparanda, åk ut till föorterna i Stockholm, nej det gör inte politiker idag, istället samlas de och lever lyxliv i Davos och applåderar varandras propaganda.
  Och detta är valda politiker? De agerar mer och mer som diktatorer!

  Gilla

 5. Conny Lundberg skriver:

  Kan bara instämma i dina slutsatser, Rune!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: