Stockholmsforskaren Kjell A Nordström visar ett gränslöst förakt

och en monumental okunnighet när han i Veckans Affärer kallar svensk landsbygd för skräpytor som helt kommer att avfolkas de närmaste decennierna.
Som exempel tar han Värmland och Gotland.”Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar”, säger ekonomie doktor Kjell A. Nordström i intervjun.
Jag blir så heligt förbannad. Kristina och jag försöker varje sommar göra en avstickare till det vackra och välkomnande Värmland med trevligt folk och mycket kultur. Så vi vet.
Jag kan inte begripa att chefredaktören Åsa Uhlin i Bonnierägda Veckans Affärer kan släppa fram så osakliga och ovetenskapliga klyschor.
Nordström påstår om Värmland och Gotland att ”där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd.” Och hans dravel tas på fullt allvar utan följdfrågor i VA.
Han är så okunnig att han inte ens vet att det sedan 20 år finns ett universitet i Karlstad. .
Kjell A Nordströms oförskämdheter är väl egentligen inte värda att bemöta. Men det kanske ändå krävs då han står nära makten och är något av en guru inom affärsvärlden. Nordström utnämndes till en av de 30 främsta Management-proffsen 2016. Han fick stående applåder när han talade på årets Nordic Business Forum som är ett av norra Europas viktigaste affärsseminarier och samlade över 5 700 chefer och företagare från över 30 länder till huvudeventet som hölls i Stockholm. Det är skrämmande att det finns så många som tror på honom.
Nordström har också 2014 skrivit en bok tillsammans med Per Schlingman, mannen som satte ”nya” före moderaterna vilket förde Reinfeldt till makten som fick ödesdigra följder för vårt land. Boken heter Urban Express och är en enda lång naiv hyllning till storstaden. ”Staden är en hit. Den är en toppliste-etta.”, upprepar de på inte mindre än fyra ställen i boken.
I motsats till Nordström anser jag att framtiden i stället finns på landsbygden, inte minst i Värmland. Stora framtidssatsningar görs i länet. Billerud Korsnäs investerar just nu 5,7 miljarder kronor i en av världens största kartongmaskiner. I Uddeholm tillverkas verktygsstål av högsta internationella kvalité. Och i Branäs, som drar skidåkare från hela södra Sverige och Norge, finns det 10 000 turistbäddar.
Människor vallfärdar till Säffleoperan och Lerinmuseet i Karlstad och i Rottneros lockar Västanå teater storpublik varje sommar. Karlstads universitet har 16 000 studenter och inga planer på att dra ner verksamheten. Värmland fullkomligt kryllar dessutom av folklig lokal kultur. Nämn bara kulturveckan i nordliga Östmark.
I Värmland bor också Björn Gillberg som väckte svenska folket för miljögifter och räddade många inte bara skogsarbetare undan cancer och sjukdomar i sin kamp mot bl a hormoslyret. Tillsammans med sin hustru Marianne har de i Uddeholms gamla huvudkontor utarbetat konkreta planer på att tillverka metanol på skogsråvara i stället för etanol som görs på spannmål. Ett verkligt framtidsprojekt.
En stor del av den svenska bilparken skulle kunna köra på skogsråvara om bara riksdag och regering lät metanolen konkurrera på samma villkor som etanolen. Och istället använda spannmålen till att lindra svälten i världen.
Det Kjell A Nordström skriver om Gotland är lika flummigt som det han skriver om Värmland. Det bevisar bara hur sjuk den politiska och ekonomiska miljö är som han rör sig i. Och hur viktigt det är att vi slår vakt om landsbygden/landsorten och inte låter sådan tokigheter som Nordström framför stå oemotsagda.

Rune Lanestrand

10 Responses to Stockholmsforskaren Kjell A Nordström visar ett gränslöst förakt

 1. Monica Dahlby skriver:

  Värmland är som sagt fantastiskt. Bara Stinnerholms musik på Västanå teater är en upplevelse. Vildhjärtas konst en annan. Lars Lerins konstnärliga arbete slår stockholmsasfaltens tristess med råge.Karlstad är vackert och jag tillåter mig att betvivla förståndet hos dem som spottar så vulgärt på det fantastiska arbete som pågått i Värmland i långliga tider. Jag minns med glädje Torsby miljögrupp som lyckades sätta norra Värmland på kartan trots myndigheterna i Stockholms fula trix vad hormoslyrets(agent orange) giftighet anbelangar.

  Gilla

 2. Anonym skriver:

  Nordström tar 100 000 för att stå och prata skit en hel dag.Ofattbart att det finns folk som betalar detta.Hoppas att det inte är skattepengar.

  Gilla

 3. cdmddz.Com skriver:

  Apesar disso, se a máculɑ possuiг sido causadɑ por produtos químicos (ácidos ou abrasivοs) não conseguiremos remover a mancha,
  porém será provável efetuar a limpeza.

  Gilla

 4. Kristina Magnusson skriver:

  Dessa synpunkter av Rune Lanestrand borde stå att läsa om
  i alla Sveriges lokaltidningar. Kanske kan vi, var och en av oss
  efter sin näbb, försöka åstadkomma något liknande genom
  varsin insändare i lokalpressen? Tendensen bland makthavare
  och opinionsbildare att håna landsbygden och samtidigt sjunga
  storstadens lov är förfärlig.

  Gilla

 5. Anne Ringborg skriver:

  ja alltså en störtkorkad skit, någonstans kanske han anar hur det står till med honom och måste därför kompensera sig med att göra sig extra bred.

  Gilla

 6. Monica Dahlby skriver:

  Vi i Torsby miljögrupp gjorde mycket mer än Gillberg ifråga om hormoslyret.

  ________________________________

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Monica, Torsby miljögrupp gjorde ett fantastiskt arbete för att få stoppa på skogsbesprutningen med Hormoslyr. Alla som deltog är värda all heder. Jag har också i annat sammanhang skrivit om den fantastiska insats som medlemmarna i Torsby miljögrupp gjorde när skogsbolagen med sin besprutning förgiftade lingon, blåbär, hallon, djur och vattendrag över hela Sverige.
   När jag nämner Björn Gillberg så tänker jag på hans envisa kamp mot företaget i Teckomatorp som tillverkade Hormoslyret. Mot länsstyrelsen, lokala politiker och facket lyckades han fälla företaget i domstol och stoppa verksamheten. Företaget tvingades också gräva upp alla de gifttunnor de grävt ned på sitt industriområde.
   Invånarna i Teckomatorp led oerhört av fabrikens luftutsläpp. Många lider än i dag av allergier, astma och andra sjukdomar som utsläppen orsakade.
   Hormoslyrbesprutningen orsakade dödlig cancer hos otaliga skogsarbetare som gick med ryggsprutor. Många gånger utan något som helst skydd. För hormoslyr var helt ofarligt enligt giftbolagen, köpta forskare och myndigheter. Bl a Miljövårdsverkets dåvarande generaldirektör Roland Pålsson.
   Hormoslyrbesprutning i skogen är en av vårt lands största miljöskandaler som nästan fallit helt i glömska och ledde tyvärr inte till att giftanvändningen i jordbruket stoppades utan fortsätter i takt med att cancerfallen ökar.

   Gilla

 7. Ann-Christin Bogren skriver:

  Håller med dig, Rune till 100 %. Hur kan en eller rättare två välutbildade personer lufta en sådan okunskap och idiotiska ideer. Är det Stockholmsfantasier som grasserar så fort man hamnar inom tullarna. Landsortens folk är ju enligt vissa inte lika smarta som 08-or.

  Gilla

 8. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Vilket fantastiskt välskrivet inlägg! Enastående bra! Kjell A Nordström är en sådan man, som vi medvetslösa kvinnor gillar att applådera! Han är en stor s….t, som jag en gång förbjöd att vara med i ett program Kvinnor Emellan, som jag skulle leda i Stockholm.! Jag förbehöll mig rätten att slippa stå på samma scen som denne äcklige man!
  Som kvinna är det förnedrande att bevittna hans – och andra mäns – enorma dragning till att stå på scenen framför tusentals vrålande kvinnor i alla åldrar!
  Måtte Gud förlåta mig för att jag gjorde sådana framträdanden möjliga!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: