Den humanitära stormaktens offer

Smärtsamt se Pojkarna i Fittja som Janne Josefsson intervjuade som 12-åringar och 18 år senare skildrar hur det har gått för dem i livet.
Det är ingen uppbygglig bild av vare sig pojkarnas öde eller utvecklingen av våldet i Stockholmsförorten Fittja som i dag är ännu farligare att leva i.
Det berörde mig djupt när jag ser pojkarna som frimodigt deltar i reportaget men som redan då vantrivs med våldet i sin miljö. Lite brådmogna och jag anar redan här att det inte kommer gå bra för dem.
Det var en överraskning att Fittja redan 1999 var så drabbat av våld och dålig miljö för både barn och unga. De fem killarna Musa, Ramzy, Oguzhan, Janis och Johnny vill därifrån. Och den vältalige Musa säger att Fittja är ett helvete. Han längtar tillbaka,till den ort i Småland där han först bodde innan han tvingades flytta med till Fittja.
Instängda i denna hårda asociala miljö med dåliga hemförhållande, fäder som i sin missanpassning, utan arbete, sprit och drogpåverkade slog sina barn i förtvivlan över att de började spåra ur. Ja misshandlade dem.
Det blev en resa mellan olika behandlingshem och familjehem. De fick det materiella men saknade det de behövde mest av allt, kärlek. , Det var det snålt med på institutionerna.
Äldre kriminella kamrater och ungdomar blev deras förebilder som ledde dem till hårdare kriminalitet, narkotika och fängelsevistelser. Jag blir så sorgens över pojkarnas öde. Fem från början fina killar som med andra sociala förutsättningar kunde växt upp till meningsfulla liv. Endast en av fem gick det bra för.
De kom ändå hit med sina familjer. Jag bävar över hur det ska gå för alla tusentals ensamkommande barn och ungdomar. Har våra ministrar som yvs över massinvandringen någon gång tagit den frågan på fullt allvar?
Detta Uppdrag Granskning är ett av de bästa som Janne Josefsson gjort. Det går att se på svt 1. Det blir ett avsnitt till om Pojkarna och Fittja nästa vecka. Missa inte det.

Rune Lanestarnd

9 Responses to Den humanitära stormaktens offer

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Det var två olika invandrar­grupper som drabbade samman med både varandra och polisen i ett våldsamt upplopp i Hallsberg under måndagen. Ögonvittnet Claes Mård säger att Sverige håller på att rämna säger han. Men polisen vågar, rättare sagt, får inte inte säga vilka grupper det är som slåss och kastar sten på varandra och på polisen.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Ett 15-tal personer har drabbat samman i ett stort bråk vid Fittja centrum, Stockholm.
  Polisen har hittat ett vapen på platsen.
  Innan polisen kontrollerat området fick inga tunnelbanetåg stanna vid platsen – sen gick trafiken i gång igen, uppger polisen.

  Gilla

 3. Joakim-83 skriver:

  Ikke bra.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Den femte dödskjutningen sedan årsskiftet, i Malmö, i kväll. Men tryggheten även i Malmö har aldrig varit så stor som nu enligt Brottsförebyggande rådet.

  Gilla

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Utvecklingen (avvecklingen) av Sverige är skrämmande snabb!
  Det lär Allah bli smärtsamt medvetna om…
  Men vi är ju ändå en Feministisk (S)tormakt)!

  Gilla

 6. TH skriver:

  Frågan är: kommer våra propagandis…öhh journalister i Sverige bryta trenden eller kommer de fortsätta med sina lögner?

  ”I november 2016 vinner republikanen Donald Trump presidentvalet i USA. Svenska journalister försätts i chock. Under valkampanjen gjorde de inga försök att dölja sin personliga åsikt att Hillary Clinton självklart skulle bli USA:s nästa president.”

  Gilla

 7. Conny Lundberg skriver:

  Sorgligt att se hur politik förflackats och gått ifrån humanism till att bra tala om humanism. Politik idag handlar om makt och pengar och tyvärr många gånger om makt o pengar för globalisterna och ofrihet och svagare ekonomi för medborgarna i gamla Svea.

  Gilla

 8. det är baksidan av hycklarnas paradis som visas i reportaget .

  Gilla

 9. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Tack för Din text idag! Jag såg halva programmet med pojkarna från Fittja – jag var tvungen att laga middag under den andra hälften.
  Bra gjort – som Du skriver – av Janne Josefsson att följa upp dessa pojkar i livet!
  Nu när jag är så gammal och själv håller på att dö, är jag glad att jag ägnat mig åt att förgylla den svenska landsbygden och lära mig om verkligheten.
  Allt det, som vi ser i TV-programmet är fullständigt förutsägbart, men vi i Sverige vill inte förstå någonting!
  Vi vill bara ta hänsyn till det materiella och krossa allting annat!
  Varma hälsningar
  Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: