USA och Storbritannien hycklar

när de överför vapen till Saudiarabien som sedan används i kriget i Jemen. Samtidigt som de båda länderna ger bistånd för att hjälpa människorna i det krigsdrabbade landet.
Enligt människorättsorganisationer har de två länderna tillsammans skickat vapen till ett värde av mer än fem miljarder dollar (omkring 44 miljarder kronor) till Saudiarabien. Det är tio gånger så mycket som ländernas humanitära bistånd till Jemen under samma period.
Jemen plågas av ett blodigt inbördeskrig mellan regeringen under president Abd-Rabbu Mansour Hadi (som stöds av bland andra Saudiarabien och USA) och Huthirebeller (som stöds av Iran).
Som vanligt i muslimska länder bottnar även det här kriget i hat mellan sunni- och shiamuslimer.
Man kan bara hoppas att de båda muslimska riktningarna kan hålla fred och inte börja strida i vårt land också. Jag vill helst inte tänka tanken. Men den är svårt att tränga undan.
Som vanligt är det folket som får lida när ledarna inte kan komma överens. Mer än 7700, varav många civila, har dödats under det två år långa inbördeskriget och ytterligare 40.000 har skadats, enligt FN.

Rune Lanestrand

4 Responses to USA och Storbritannien hycklar

 1. T-H skriver:

  Sverige fortfarande bland de fem största vapenexportörerna per capita
  http://www.svenskafreds.se/sverige-fortfarande-bland-de-fem-storsta-vapenexportorerna-per-capita

  En skandal att detta får fortgå – att Sverige säljer nästan mest vapen av alla per capita, men så blir det när media och försvarsgrupper håller ihop i landet Sverige.

  Gilla

 2. Erling Hansen skriver:

  Vapenindustrins ägare förorsakar stora flykting strömmar som den svenska befolkningen får ta kostnaden för.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Ett av de första uttalande Löfven gjorde sedan han tillträtt som partiordförande gav en vink av vad som skulle komma: ”Jag är stolt över den svenska vapenindustrin.” Men att han var så stolt att han sedan skulle få den rödgröna, feministiska regeringen att skrupelfritt sälja svenska vapen till Saudiarabien och andra diktaturer kunde jag inte föreställa mig

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Många vapenexporterande stater utnyttjar och även underblåser religiösa motsättningar i muslimska länder för att sedan ”hjälpa” dem med vapen och soldater. Det är svårt att inse denna oerhörda cynism som omger den globala vapenhandel som Sverige numera deltar mer och mer i.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: