Jag får ständigt frågan om varför jag slutade som redaktör för Småbrukaren?

Jo, det berodde på att förbundets ordförande Åke Karlsson helt plötsligt började krypa för dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).
Att denna helomvändning slog ned som en blixt i förbundets Sveriges Småbrukare framgår av nedanstående klipp. Vi hade tidigare varit helt överens om att Erlandsson var den sämste jordbruksminister Sverige haft.
Småbrukarna avskydde Erlandsson då han drev på för att GMO-grödor skulle godkännas i Sverige. Han uppmuntrade med statsbidrag fler och större djurfabriker och sammanslagning till allt större industrijordbruk. Skördarna skulle ökas med mer gifter och kemikalier. Han var helt i händerna på LRF.
Erlandsson var motståndare till allt som småbrukarna stod för: Ett hållbart, ekologiskt, GMO-fritt jordbruk. Småbrukarna var den enda egentliga kraften av betydelse som kritiserade Erlandssons kortsiktiga, djurfientliga och miljöfarliga  jordbrukspolitik.
Därför är det för mig obegripligt att Landsbygdspartiet,Lpo, har gjort Åke Karlsson i Krokek till sin omslagspojke. Han som splittrade och förstörde småbrukarnas organisation.

Av nedanstående klipp framgår hur falskt och oärligt Åke Karlsson uppträdde mot medlemmarna i sitt eget förbund.
Så här skrev Åke Karlsson på hemsidan och i Småbrukaren nr 2:
”Jordbruksminister Eskil Erlandsson är precis den katastrof för svenskt jordbruk och landsbygd som vi i Småbrukarna sedan länge befarat. Jordbruksministerns förslag att slopa gårdsstödet till fastigheter under 4 ha har nu vunnit gehör hos övriga regeringspartier. Beslutet innebär att ca 13 000 småbönder mister gårdsstödet, och som av en händelse lägger nu skatteverket förslag om att höja gränsen för jordbruksfastighet från 2 till 4 ha.
Förbundet Sveriges Småbrukare försvarar på intet vis EU:s bidragspolitik – men att slopa stödet till de små jordbruken i syfte att leva upp till vallöftet om 25% minskade administrativa kostnader för bönderna med hjälp av en omvänd ”Robin Hood strategi” tar Småbrukarförbundet bestämt avstånd ifrån.
Eskil Erlandssons agerande klargör att trots sina populistiska utspel om småskaligt, närproducerat och Sverige som Europas ledande matland, är han kemikalie-, industrijordbruket och stordriftens hängivne anhängare.
Åke Karlsson Ordf. Förbundet Sveriges Småbrukare”

Tre månader senare låter det så här:
Till: registrator@agriculture.ministry.se
Ärende: Ursäkt (till Eskil Erlandsson, svar går till krokeksgard@telia.com)
Från: Åke Karlsson
E-postadress: krokeksgard@telia.com
Meddelande: ”Hej. Jag, Åke Karlsson ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare ber härmed om ursäkt och tar avstånd från den i långa stycken osakliga och ofta på gränsen till personangrepp som Jordbruksministern utsatts för av Rune Lanestrand redaktör för Tidskriften Småbrukaren.
Den nuvarande tidningsredaktionen med Rune L i spetsen har efter en konflikt med styrelsen avgått. Vi har en redaktion så gott som klar med helt ny inriktning för vår tidning.Från Förbundets sida vill vi vara med och konstruktivt forma ”Sverige det nya matlandet”.
Med förhoppning om en framtida fruktsam dialog.
Åke Karlsson ordf. Förbundet Sveriges Småbrukare.”—————————————
Vem hade skrämt upp Åke Karlsson så till den milda grad att han tar avstånd från allt han tidigare stått för frågade sig medlemmarna som i stora skaror lämnade förbundet.

Rune Lanestrand

10 Responses to Jag får ständigt frågan om varför jag slutade som redaktör för Småbrukaren?

 1. […] fick 2010 se sig utsparkad av Åke Karlsson. Så här beskriver Rune Lanestrand  händelsen på sin hemsida i april […]

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Lanestrand Den politiskt korrekta vänstertidningen tidningen ETC som förespråkar mångkultur och massinvandring har intervjuat den politiske kamelonten Åke Karlsson: ”Hans politiska bana började i Centerpartiet, där hoppade han av och blev kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Norrköping, för att sedan gå över till Junilistan. Nu är det Landsbygdspartiet oberoende som gäller för lantbrukaren Åke Karlsson från Krokek.” Ett sista desperat försök att komma in i riksdagen. Med Å K på listan minskar landsbygdspartiets möjligheter att komma in i riksdagen till o.

  Gilla

 3. Anne Ringborg skriver:

  Tack för att du är den du är Rune, hederlig, modig, kunnig och inte släpper taget!

  Gilla

 4. Camilla skriver:

  Nej, usch vad tråkigt. Åke Karlsson verkar vara en ynklig typ, som sagt.

  Gilla

 5. klappasven skriver:

  Tack för din information. Sven G.

  Skickades från E-post för Windows 10

  Från: Rune Lanestrands blogg Skickat: den 4 april 2017 09:14 Till: klappasven@hotmail.com Ämne: [New post] Jag får ständigt frågan om varför jag slutade som redaktör för Småbrukaren?

  Rune Lanestrand posted: ”Jo, det berodde på att förbundets ordförande Åke Karlsson helt plötsligt började krypa för dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (c). Att denna helomvändning slog ned som en blixt i förbundets Sveriges Småbrukare framgår av nedanstående klipp. Vi h”

  Gilla

 6. larslindblog skriver:

  Det finns mycket vi vanliga inte vet . Tack Rune för att sanningen kommer fram !

  Gilla

 7. Anonym skriver:

  Fega vänner får snabba fötter när stormen nalkas.

  Jan Loman

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Även om man blivit luttrad genom åren så tar det oerhört hårt när en nära vän som man samarbetat med i många år och aldrig varit osams med gör så här. Innan detta hände hade Åke Karlsson ensam blivit inbjuden till departementet och fått träffa jordbruksminister Eskil Erlandsson vilket han var mycket stolt över. Vid kontakter med departementet och jordbruksutskottet brukade jag annars alltid vara med.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: