Poliser ska inte vara socialarbetare

som polisledningen med Dan Eliasson i spetsen och tydligen också en majoritet i riksdagen tycks anse. Polisen ska använda sitt våldsmonopol, för att skydda medborgarna, som nu mer och mer i stället tycks glida över till våldsamma gäng och narkotikaligor.
Polisens schizofrena uppgift att bjuda på kaffe, föra dialog i stället för att använda batongen mot våldsverkarna har närmast lett till förakt från de  stenkastande ungdomarna.
Då mycket bottnar i sociala problem som en följd av en aningslös, oansvarig invandring- och migrationspolitik  ska dialogen föras av socialtjänsten och politikerna.
Ytterligare ett våldsamt upplopp med hundratals ungdomar på Kronogården i Trollhättan andra natten i följd fick mig att skriva detta som jag länge gått och tänkt på.  Bilbränder, stenkastning mot polisen och sönderskurna däck på polisbilar. En enda anhållen.
Polisen har en oerhört svår uppgift vilket jag fick insyn i då jag var ledamot i polisnämnden i Vänersborg. Genom centraliseringen har den blivit ännu värre. Nämnden är i dag nedlagd, områdespoliserna borta, landsbygden övergiven och polishuset stängt 5 dygn i veckan. Öppet 6 timmar i veckan.
Kan inte frigöra mig från att Dan Eliasson (s) som bara patrullerat i de politiska korridorerna i kanslihus och departement, som inget vet om polisernas utsatthet, har tillsatts för att också polisen ska tvingas arbeta politiskt korrekt och försöka så långt det går att dölja det verkliga eländet  i många förorter.
Polisen måste slippa den politiska tvångströjan att vara både polis och socialarbetare. I undanglidande kommentarer från politiker som Anders Ygeman låter det som att det är polisens uppgift att lösa de enorma sociala problem som politikerna själva har ställt till med.
Låt polisen renodla sin främsta uppgift som är att skydda allmänheten, upprätta lag och och ordning och markera att endast polisens har rätt att använda  våld när situationen så kräver. Och att de som använder våld och de som angriper polisen ska anhållas och rannsakas. Om inte kommer det okontrollerade våldet att öka ytterligare.

Rune Lanestrand

3 Responses to Poliser ska inte vara socialarbetare

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Trollhättan tredje natten i rad med våld och oroligheter oroar inte det socialdemokratiska kommunalrådet Paul Åkerlund(s) som lägger allt ansvar på polisen
  – Vi har regelbundna kontakter med företrädare för olika nationaliteter och föreningar på Kronogården, och jag tycker att vi gör ganska mycket.
  När det handlar om två olika grupperingar som retar upp sig på varandra, som i det här fallet, tror jag tyvärr inte att politiken har någon direkt påverkan, säger Åkerlund till ttela.
  Det är denna inställning som lett till att våldet i utsatta förorter har fått breda ut sig så att polisen i dag står mer eller mindre maktlös. Politikerna vägrar att ta sitt ansvar för det elände de skapat.
  Märk Åkerlunds försök att bagatellisera upploppen till att ”två grupperingar som retar sig på varandra”. Våldet med oräkneliga bilbränder, hot mot vårdpersonal och hot mot blåljuspersonal på Kronogården har pågått under många år och är en katastrof för området och för Trollhättan.
  Experimentet med en polis som är bakbunden genom att den första hand ska föra dialog med mobben och samtidigt utöva sitt våldsmonopol har visat sig slå helt fel.

  Gilla

 2. Man undrar verkligen hur vårat fina land Sverige har blivit så förstört på så kort tid. Jag bävar för framtiden om det utvecklas så här. Hur ska det gå till att få en ändring på eländet. Nästa val då har det gått så långt att det är för sent att göra något . Tur att man inte är ung i dag. Men man oroar sig för ens barn och barnbarn. Katastrof är det Själv vågar jag inte längre ta mina vanliga skogspromenader mycket av mitt liv har blivit begränsat.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det är väldigt många som känner precis som du inför det som händer med Sverige i dag. Och som tyvärr många bagatelliserar eller inte orkar ta till sig utan slår dövörat till. Men vi måste protestera och åtminstone få stopp på påfyllningen av fler som inte kan få bostad och arbete utan bara fyller på problemen i förorterna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: