Giftkriget mot jordgubbarna fortsätter

med oförminskad frenesi i de stora industriodlingarna och är
vid sidan av potatis det i särklass mest besprutade livsmedlet.
I Livsmedelsverkets provtagning på svenska jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika växtbekämpningsmedel. Varav flera cancerframkallande.
Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag som Monsanto, Bayer och andra gifttillverkare sponsrar utbildningen. Agronomerna tycks bara se hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i jorden och naturen som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen från mögel och insekter. Forskare som är bäst på att blunda för riskerna och går gifttillverkarnas ärenden får de största anslagen.
Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används. I det statliga Jordbruksverkets broschyr, över skadegörare räknar man upp alla hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly, svartfläcksjuka, ögonfläcksjuka, rödröta, kronröta till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Efter att i många år bevakat Jordbruksverket och giftindustrin har jag funnit att myndigheten är nära lierad med de stora GMO- och giftbolagen.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Särskilt de som sprutar. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.
Så här beskriver fabrikanten själva de flesta preparat som används i jordgubbsodlingar. Under riskupplysningar kan man läsa:
”Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter.”
Det förekommer också att giftillverkarna och LRF begär dispens för förbjudna växtgifter. Avslår då Kemikalieinspektionen dispensansökan vilket händer så sker det otroliga. LRF överklagar beslutet till Miljödomstolen som kör över KEMI och ger dispens. Det behöver kanske inte nämnas att Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.
LRF organiserar också de allra största jordgubbsodlarna. Det är också LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags Kravmärke.
Ska vi då inte kunna få äta våra efterlängtade jordgubbar till midsommar? Jo, tack vare allt fler vakna konsumenter och odlare så finns i dag fler som Kravodlar jordgubbar. Sök på Krav och giftfria jordgubbar så kommer sajten upp. Köper du ekologiska jordgubbar hjälper du också till att rädda utrotningshotade humlor och bin.
Glad midsommar önskas alla som är rädda om Moder Jord!

Rune Lanestrand

7 Responses to Giftkriget mot jordgubbarna fortsätter

 1. Britt skriver:

  Rune, nu blev det än mer fel med länken till Annika Dahlqvist blogg!
  Med .se så kommer man till någon som missbrukar hennes gamla bloggnamn!!!
  Det SKA VARA .com
  annikadahlqvist.com

  Gilla

 2. Anke Heitmann skriver:

  De sista jordgubbar jag köpte på ”fri” land, 2009, smakade och luktade ko ? bajs. Sedan dess odlade jag själv. Men nu får vi ju
  allt mer aluminium, kadmium & co ”från ovan”. Så kan man odla i växthuset eller på balkongen i krukor och se till att man får ”ren” jord. ”Arbete” som löner sig, tycker jag.

  Gilla

 3. nomaspappa skriver:

  Hej Rune, du som hållit på och bevakat detta ett tag: hur upplever du debatten om gifter och risknivåer och gränsvärden (toxikologiskt) ? Är problemet detsamma? Ämndras värdena? Tillförs fler kemikalier på den godkända listan? Innebär undantaget för Glyfosfat att det används? Finns data att få om totala mängder som används? Tycker du att Jordbruksverket, Livsmedelsberket eller andra institiutioner ”glider på sanningen” och är det gränsvärdena som är fel eller vad är problemet när Livsmedelsverket som ändå sågade ditt inlägg (som blev ett på Matfusket) ? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5896313

  Gilla

 4. Helena skriver:

  Det du beskriver kan jag dra paralleller till vaccinering… att vi människor är som jordgubbarna – att allt ska sprutas bort. (På både husdjur och människor) Det injicerar diverse kemikalier (vi vet inte ens hela innehållet då tillverkaren inte behöver uppge det) och flera redan kända som cancerframkallande ex. formaldehyd. Men i själva verket injicerar du gifter, metaller och virus som helt går omvägen om vårt naturliga immunförsvar, då det injiceras rätt in i kroppen – vilket inte ger kroppen en chans att mobilisera – vi försöker lura kroppen… Och detta börjar vi med på spädbarn som inte ens har ett immunförsvar fullt utvecklat. Och det är inte en dos vi ger våra barn… och tyvärr fortsätter sprutandet i vuxen ålder, influensa, TBE, pandemier…
  Så som du skriver blir jordgubbarna och jorden ännu svagare och ”hoten” kan få ännu mer övertag. Likadant tror jag det är med vaccinering. Du försvagar kroppens immunförsvar och gör den mer mottaglig för sjukdomar. Det borde vara fokus på att stärka våra kroppars immunförsvar, med rätt näring och stressfria miljöer, istället så det orkar att ta om hand om svåra sjukdomar och perioder av ev. stress.
  Och hur ser det ut idag? Våra barn är inte direkt friska… allergier, astma, födoämnesallergier, cancer… etc. Jag tror att vacciner är en stor bidragande faktor i detta. Vi har bara sett början av detta…. Men i stället för att stanna upp och tänka att det här blev inte så bra… – istället ska det sprutas mer…
  När ska vi komma ifrån detta kemikaliesamhälle!? Det bryter ned oss totalt. Jag är bekymrad.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Kan tyvärr bara instämma. Vår egen immunitet blir sämre och sämre genom all vaccinering och mediciner som används allt mer. Här ett exempel på att de högsta ansvariga på medicinska myndigheter vet detta. 2012/02/25/annika-linde-tog-aldrig-sprutan/

   Gilla

 5. Anne Ringborg skriver:

  Tack Rune för din oförtröttliga kamp. Annars en förmodligen en rätt vanlig sorts människa: ser jag inte problemen så finns de inte.

  Gilla

 6. Kristina Magnusson skriver:

  Jordgubbar är ju så gott och nyttiga att äta, när de är naturligt
  odlade. Tänk vad man skulle kunna frossa i bären den korta tid
  det är säsong, om de inte vore besprutade och indränkta med gift.
  Man tappar lusten och smaken för dem.

  Högtidsstunder om man någon gång på sommaren får äta giftfria jordgubbar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: