Växtgifter och GMO-grödor med inbyggt insektsgift bidrar till bidöden.

Biodlarna vädjar återigen om hjälp. Problemet är att lösningen är kortsiktig. Man vill främst ha ersättning för en förlorad inkomst på cirka 225 miljoner vilket inte löser problemet. Det årliga värdet av binas pollinering beräknas till 70-80 miljarder i Sverige.

Det är alltså fråga om en ren katastrofsituation om inte bidöden hejdas. Det grundläggande hotet är främst gifterna i jordbruket och utan en radikal omläggning av jordbrukspolitiken kommer bidöden att fortsätta.

Sveriges Biodlares Riksförbund,SBR, kräver i ett uttalande från Almedalen ” en uppdatering av förordningen för bisjukdomar för att lättare få ersättning för döda samhällen och en bättre samordning mellan myndigheten samt en helhetssyn och en samlad aktionsplan för att hjälpa bina. I vintras dog en fjärdedel av landets bisamhällen.”

Tyvärr går SBR kring gíft- och kemijordbruket som katten kring het gröt. Man har också varit trög när det gäller att se sambandet mellan bidöd och GMO-grödor med inbyggt gift som dödar, insekter, humlor, bin och fjärilar. Ett enormt problem i USA där sådana GMO-grödor är vanliga.

SBR är organiserat under LRF-paraplyet och undviker att stöta sig med storebror som hand i hand med staten slår vakt om den nuvarande storskaliga djurhållningen och kemijordbruket. Och som har ett ungdomsförbund, LRF-Ungdom, som vill ha fri import av GMO-foder.

Vad som sällan eller aldrig nämns är att biodlarna också själva är en del av problemet. Det är nämligen så att det moderna, avancerade avelsarbetet som försämrat många av våra gamla lantraser också drabbat bina.

För en bred allmänhet och även de flesta politiker torde det vara fullkomligt okänt att SBR propagerat och gått i spetsen för ett avelsarbete som minskat mångfalden, gjort bina svagare och mindre motståndskraftiga mot sjukdomar.

SBR har i propagandafilmer påskyndat stordriften och ett ohållbart avelsarbete som ensidigt går ut på att öka avkastningen. Precis som inom all annan djurhållning. Binas frihet med naturlig befruktning och urval är till stor del bortavlat. I dag ägnar man sig åt drottningodling, konstlad parning och t o m inseminering.

Gift-och kemijordbruket har nått vägs ände. Dagens miljardstöd till jordbruket måste helt läggas om och uteslutande kanaliseras till ekologiskt jordbruk. Samtidigt som biodlingen måste, innan det är för sent, läggas om i ekologisk riktning. Endast på så sätt kan vi rädda våra oumbärliga bin.

Rune Lanestrand

6 Responses to Växtgifter och GMO-grödor med inbyggt insektsgift bidrar till bidöden.

 1. Bosse J skriver:

  Fick igår detta meddelande från Natural News:
  The global ecosystem is rapidly collapsing… insect biomass plummets 75% in one generation
  Skrämmande!!

  Gilla

 2. Björn Carlsson skriver:

  Dokumentären ”Bieffekten” ligger kvar på SVT Play i 18 dagar till vill jag påminna om, ifall någon vill se den

  https://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten/del-1-1942?info=visa

  Gilla

 3. Conny Lundberg skriver:

  Det är bara att konstatera att svenska myndighetspersoner/politiker redan lämnat Sverige och redan ser sig sitta maktens boningar för att motta de mutor de kan gå.
  Att ignorera liv, människor, natur, djur och insekter och grödor är bara ett tecken på att Sveriges befolkning själva måste sparka ut de korrupta såsom Jesus kastade månglarna ut templet!

  Gilla

 4. Marianne skriver:

  Tack för bra och informerande inlägg!!!
  Jag blir nog som så många mörkrädd vid tanke på de oerhört starka intressen och maktsammanslutningar som för ”utvecklingen” i en riktning man inte ens vågar tänka på.
  Vad ska man göra? Jag försöker hjälpa solitärbina med hus och växter de gillar men när det kommer till storpolitik….
  Vad ska man göra? /Marianne

  Gilla

 5. Britt Jakobsson skriver:

  Jag såg att Coop förlorat i rätten mot det s k Växtskyddet. Ekologisk odling är inte nyttigare än konventionell. I Aktuellt kom en myndighetsperson (Livsmedelsverket?) och bekräftade att det inte fanns någon orsak att välja eko. Bina borde ha fått ett ord med i laget. Jag känner mig nedslagen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: