Inte bara fipronil i ägg från Nederländerna!

Insektsgiftet fipronil kan köpas receptfritt i Sverige utan något större kontroll över hur det används.
Fabriksnamnet i butiken är Frontline och det verksamma insektsgiftet är fipronil som p g a dålig kontroll och okunnighet kan förekomma även i svenska hönsstallar för att bekämpa loppor och kvalster..
Detta bör noga undersökas då fipronil är farligt för lever, njurar och sköldkörtel. Är i likhet med så många andra bekämpningsmedel cancerogena och hormonstörande.
Höga halter fipronil har hittas i kinesiskt grönt te ( Hung Fat Trading Asien Livs AB) men också i importerad frukt från Argentina vilket visar att giftbolagen är globala och sprider sitt gift över hela världen.
Fipronil är egentligen förbjudet inom hela EU men alla länder och enskilda producenter följer som bekant inte alla lagar och förordningar. Förbudet gäller alla livsmedelsproducerande djur.
I Sverige är det tillåtet att använda fipronil mot löss, fästingar och kvalster på hund och katt. Medlet är så giftigt att det kan överföras till människan när man klappar hunden eller katten. Nybehandlade hundar får inte bada då giftet kan döda vattenlevande organismer.
Fass för djurläkemedel skriver bland annat om Frontline ”Använd inte fipronil till  kaniner eftersom biverkningar inklusive dödsfall har rapporterats”
Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: