Svensk asylpolitik ett totalt misslyckande

Norges migrationsministern Sylvi Listhaug  skräder inte orden när hon i samband med hennes besök i Rinkeby skriver i Aftonbladet:

”Länge har jag och andra politiker i Norge varit bekymrade för utvecklingen i vårt kära grannland Sverige. Rapport efter rapport har blivit nedtystad, men de visar alla en skrämmande utveckling. Denna utveckling vill vi inte ha i Norge.
”Det svenska tillståndet” är i mina ögon laglösa områden som har kommit ut av okontrollerad invandring och dålig integration. Det är områden där polisen inte har kontroll och tryggheten är starkt reducerad på grund av kriminella gäng, mord på öppen gata, bilbränder och stenkastning. Andra lagar än de svenska regerar i dessa områden.
Då Sveriges statsminister Stefan Löfven var på besök hos det norska Arbeiderpartiets landsmöte blev han tillfrågad om ”det svenska tillståndet”. Han stirrade frågande tillbaks om vad det var.
Senare skrev Aftonbladets Jonna Sima i en ledarartikel att hon menade att jag använder mig av apokalyptiska begrepp, och borde resa till Sverige för att se det själv. Det ska jag nu göra. I dag besöker jag Stockholm och Rinkeby.
Norge och Sverige har fört två helt olika politiska linjer, och den offentliga debatten har varit helt olika. I Norge har Fremskrittspartiet från 1980-talet tagit upp de svåra sakerna och tvingat andra politiska partier att strama åt politiken. Det har gjort att Norge har haft en långt lägre asylinvandring än Sverige.
Norge har haft en strängare politik. Men 2015 svek Arbeiderpartiet och Senterpartiet och släppte in 10 000 flyktingar till Norge. Signalerna om liberalisering nådde ut, och det kom över 31 000 asylsökande till Norge. Men vanligt folk vaknade och krävde åtstramningar.
Vi stramade åt, och har nu fått den strängaste asyl- och invandringspolitiken någonsin. Norge är ett av de bästa länderna i Europa på att skicka ut kriminella och andra personer utan lagligt uppehållstillstånd, antingen frivilligt eller med tvång. Om personer uppehåller sig olagligt i Norge, kommer det bidra till att undergräva asylsystemet. Bara 2016 tvångsreturnerade den norska polisen över 8 000 personer som befunnit sig i Norge olagligt.
Den norska offentliga debatten har också varit präglad av öppenhet där vi vågar stå i en skitstorm. Vi skyfflar inte problemen under mattan, utan har vågat diskutera utmaningarna kopplade till invandring.
Det finns nog personer också i Norge som gör vad de kan för att gömma problemen, men trots det finns det mer statistik och information om problemen i Norge än i Sverige.
Nyligen avslöjades att svensk polis har använt en egen kod för att gömma undan kriminalitet på asylboenden. Det er sådant som undergräver vanligt folks tillit till systemet.”
När ska den svenska migrationsministern våga beskriva verkligheten i våra laglösa områden? I stället förnekade Heléne Fritzon Listhaugs rättframma beskrivning och menade att hon svartmålade Sverige. Tyvärr gjorde hon inte det.
Hela inlägget i AB kan läsas här: http://www.aftonbladet.se/debatt/a/GdBK4/svensk-asylpolitik-ett-totalt-misslyckande

Rune Lanestrand

4 Responses to Svensk asylpolitik ett totalt misslyckande

 1. Rune Lanestrand skriver:

  En polis har skadats på Medborgarplatsen i Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet är polisen knivhuggen.
  En person är också gripen, skriver polisen på sin hemsida, men har ännu inte bekräftat att det är en polis.
  Det är här som de asylsökande ungdomar som fått avslag demonstrerar för Amnesti. Och som fått uppmuntrande besök av både migrationsminister Helene Fritzon och Gustav Fridolin. De gör sig här skyldiga till uppvigling vilket är straffbart. Undrar om de båda ministrarna begriper det?

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  ”Fritzon gör emellertid bort sig när hon enkelt avfärdar Listhaug. Nog för att ”no-go-zoner” inte är ett begrepp som används officiellt om de svenska områden som klassas som utsatta. Men det finns parallellsamhällen och den problematik som Listhaug beskriver finns i hög grad i de områden som klassas som särskilt utsatta och förekommer även i de områden som klassas som utsatta.
  Dessa områden är 61 till antalet och hade ovan nämnda problem inte funnits där hade de inte heller klassats av Polisen som utsatta.
  Det är inte Listhaug som borde be om ursäkt, utan Wanngård och Fritzon. Dock bör ursäkten inte främst vara riktad till den norska invandringsministern, även om man behandlat henne felaktigt, utan till de som lever i utsatta områden och som fått sin frihet inskränkt av kriminella – för att sedan få höra att deras verklighet är nonsens”.

  Wanngård är migrationsansvarig i Stockholm stad Helene Fritzon är som bekant den nya migrationsministern.
  Ledare i Göteborgs-Posten. Signerad Aleksandra Boscanin

  Gilla

 3. Conny Lundberg skriver:

  Hoppsan, om inte sanningen råkade komma fram. Pinsamt, men inte för Norge!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: