Sjukvården i Västra Götaland är sämre

än någonsin. Undrar om den är lika dålig i hela landet?
Det är brist på allt mer eller mindre. Allra sämst tycks det vara inom NU-sjukvården. N står för Norra Älvsborgs länssjukhus NÄL medan U står för Uddevalla sjukhus. De är uppdelade på olika specialiteter sammanlänkade i en 3 mil lång sjukhuskorridor där ambulanser och läkare tvingas åka som skottspolar fram och tillbaka mellan sjukhusen.
Många patienter hör av sig till mig sedan jag tog initiativ till Sjukvårdspartiet och var partiets ledamot i regionstyrelsen och dåvarande Hälso- och sjukvårdsstyrelse.
Klagomålen blir fler och allvarligare. Folk är förtvivlade över hur illa ställt det är både inom den kroppsliga och psykiska vården.
Väntetider, brist på personal, vårdplatser, ständig överbeläggning med sängar i korridorerna, smutsigt, smaklös mat även till patienter som lider av ätstörning. Värst tycks det vara inom psykvården. Den är så undermålig att den gör folk sämre i stället för bättre. Det låter hårt men patienter vittnar om detta.
Man kan inte ta hela verksamheten över en kam då det också finns sådant som fungerar bra.
Det är inte personalens fel, även om många, mer eller mindre tycks ha gett upp, i väntan på förbättring och för det ständiga trycket. Ansvaret har politikerna i Västra Götaland som vid regionbildningen slog samman 17 väl fungerade sjukhus till fyra administrativa närmast oöverblickbara enheter med SU, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg med 17000 anställda som den största.
Det var främst socialdemokraterna,v och mp som med centern och folkpartiets hjälp drev igenom denna misslyckade centralisering och stordrift som lett till att administrationen inte fungerar. Sjukvårdspartiet såg som sin främsta uppgift att stoppa centralisering och stordrift inom vården.
Sjukvården i Västra Götalandsregionen måste för att kunna fungera återinföra självständiga sjukhus där både politiker och anställda kan påverka och ta ansvar för verksamheten. I dag skyller alla på alla.
Det är också så att den stora invandringen utgör ytterligare en belastning på sjukvården. Inte minst BB.

Rune Lanestrand
Tidigare ledamot av regionstyrelsen i Västra Götaland

2 Responses to Sjukvården i Västra Götaland är sämre

  1. Jag tror att de som tillhör Sahlgrenska lever 5 -10 år längre än vi som tillhör det nyckfulla och ibland misskötta NÄL. De allra flesta – mer än 95% arbetar rätt. Men där finns också en och annan som inte har något sinne för vård. Bra läkare väljer att göra karriär med forskning i Göteborg eller höga löner i Norge. NÄL har inte ens någon vacker natur att locka med. Så vilka jobbar på NÄL?? Det tycks drivas utan kontroll !!
    Avdelningscheferna tycks premiera personalen med sammankomster om de uppnår besparingsmål. Denna billiga korruption skapar orimligt tänkande.

    Gilla

  2. Rune Lanestrand skriver:

    Bli inte sjuk eller skada dig i Västra Götalandsregionen så du behöver sys. Detta exempel är egentligen för dåligt för att vara sant. Det blev det ständigt avskalade och styvmoderligt behandlade lilla sjukhuset i Bäckefors som fixade vad de stora inte klarade. https://nwt.se/bengtsfors/2016/08/31/akte-30-mil-for-att-fa-akutvard

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: