Ett riktigt dåligt Uppdrag granskning

Har Janne Josefsson bytt sida? Det frågade sig Kristina och jag oss när vi såg gårdagskvällens Uppdrag granskning om Sollefteåbornas beundransvärda kamp för sitt BB. Har tv-chefen Hanna Stjerne lyckats med att sätta sina vassa klor också i Janne Josefsson?
Eller hur ska man förklara att Janne som varit en lysande stjärna inom public service. Oftast med ett underifrånperspektiv och en känsla för den lilla människans utsatthet och tillkortakommande är som förbytt den här gången.
Det var en rent avskyvärd journalistik när han med det statsstyrda mäktiga svt i ryggen ger sig på en fredlig grupp medborgare som kämpar för sin hembygd.

I stället tog han klar ställning för den rödgröna majoriteten i regionen som svikit sina vallöften om att behålla BB i Sollefteå genom att efter valet besluta om nedläggning. I programmet vändes kritiken mot de som kämpar för sitt BB i Sollefteå. Som avslutades med att Janne Josefsson höll ett riktigt obehagligt korsförhör med de som kämpar för sitt sjukhus. Han tycktes inte förstå att en kampgrupp kan inte ta ansvar för vad tokstollar skriver på internet.
Det sämsta med programmet är att det både kan avskräcka folk från att ta politiska uppdrag men också från allmänheten att visa sitt missnöje och protestera mot felaktiga politiska beslut. Att centralisera BB och sjukvården överhuvudtaget borde det demonstreras mycket mer emot. Beslut som oftast sker över våra huvuden utan minsta folkligt stöd.
Västra Götalandsregionens hårda centralisering och stordrift inom sjukvården är ett avskräckande exempel. Stora enheter som helt kan slås ut av epidemier. Ett sådant exempel just nu är utbrottet av mässling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som även berör BB.
Den pågående centraliseringen och ökad stordrift inom sjukvården ger stora ostyrbara enheter, stressad personal som inte kan påverka sin arbetsmiljö, sämre fungerande vård, längre operationsköer och ökade kostnader i stället för besparing.

Rune Lanestrand
Tidigare ledamot i Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsstyrelse

11 Responses to Ett riktigt dåligt Uppdrag granskning

 1. Kristian skriver:

  Tack. Värt att lyfta.

  Gilla

 2. Lasse skriver:

  Ska man skratta eller gråta? Censuren kommer snabbt.

  SVT:s VD Hanna Stjärne kommer ingå i ny EU-grupp om Fake News!
  Läs mer:
  https://www.flashback.org/t2907414

  Gilla

 3. Björn skriver:

  Tänk om alla kunde fatta varför vi fått det sämre på alla plan ?
  Stavas:mångkulturhelvetet

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag tror att det går upp för allt fler att massinvandringens växande kostnader, på många olika plan, ligger bakom stora besparingar inom välfärden.

   Gilla

 4. Conny Lundberg skriver:

  Centralisering handlar alltid om att gå globalisternas ärenden och resulterar också alltid i mindre demokrati. Sjukvården och polisväsendet är två utmärkande exempel på hur förändringar gör dåligt värre.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Janne Josefsson fick det hett om öronen i Opinion live där han fick hård kritik för senaste Uppdrag granskning där han ställde sig på partiernas sida. De som svikit sina vallöften till Sollefteåborna om att de skulle få behålla sitt BB. Han såg minst sagt skakad ut. Och undra på det då han var rent oförskämd mot gruppen som fortsätter sin kamp för sjukhuset. Rent avskyvärd journalistik när han med det statsstyrda mäktiga svt i ryggen ger sig på en fredlig grupp medborgare som kämpar för sin hembygd.

  Gilla

 6. Anna skriver:

  Vad handlar UG och Janne Josefssons avskyvärda attack mot den lilla människans kamp, egentligen om? Jo, det ska jag berätta: det handlar om att maktfullkomliga politiker i Västernorrland är besatta av att dölja sanningen, att hindra medborgare från att få veta den verkliga sanningen, och att de lever i tron om att deras förtroendeuppdrag inte har några krav på ärlighet, redbarhet och moraliska förpliktelser. Lever man under flera år i en livslögn där man bedragit sin egen familj, och till varje pris vill fortsätta så, då agerar man som landstingspolitikerna gör. Ingen får ifrågasätta maneret, för omoralen förväntas ge beundrande blickar och kommentarer. När så inte blir resultatet då fabricerar man nya lögner för att kunna leva kvar i de gamla lögnerna. Det är en tragedi för vår demokrati när politiker kan manövrera media så till den milda grad att välkända granskande journalister avstår från att undersöka vad som är sant eller ej, utan bara återupprepar politikernas lögner. Propaganda kallas det. Så här gjorde Stalin, Hitler och Pol Pot, bland många andra, när de ville tysta obekväma åsikter från medborgarna. Landstinget i Västernorrland polisanmäler begäran om allmänna handlingar – det som är en av fundamenten i svensk demokrati; Offentlighetsprincipen. Hade UG och J. Josefsson granskat detta så hade programmet kunnat visa på en vedervärdig verklighet. Attacken mot våra grundlagsskyddade demokratiska rättigheter är numera UG och J.Josefssons signum: åsiktsfrihet, yttrandefrihet, offentlighetsprincipen, demonstrationsfriheten. Jag vill dock rikta ett ord och upprop till alla de som kämpar för rätten till likvärdig vård och övriga demokratiska rättigheter: sanningen om politikernas falska anklagelser och det arrangerade mediadrevet, den kommer att komma fram och chockera allmänheten. För så här kan det inte få lov att förtsätta.

  Gilla

 7. Camilla skriver:

  Ja det var en konstig vinkling i detta UG. De som kämpade för sitt sjukhus, var de som inte svek. Politikerna som lade ner ett välfungerande sjukhus, däremot – de svek medborgarna! Som du säger, att risken för stora smittor kan motverkas genom att ha flera små sjukhus, och inte bara Stora.

  Gilla

 8. Debatt skriver:

  […] Ett riktigt dåligt Uppdrag granskning […]

  Gilla

  • Anonym skriver:

   Käre Rune!
   Gott Nytt År!
   Det förvånar mig ,att en sådan person som Du inte ännu har lagt märke till hur män i Josefssons ålder byter fot – särskilt, när de har gift om sig med en yngre kvinna och börjar känna hur marken gungar under fötterna på dem!
   Josefsson är ett tydligt exempel på detta – och hans program är åt helvete!
   Tycker Din medkämpe
   Eva Sternberg

   Gilla

   • Anna skriver:

    Just det, marken gungar under marken på fler än J, Josefsson eftersom detta i mångt och mycket handlar om just det du skriver: otrohet och livslögner. J. Josefsson kan nog identifiera sig med sina lögnfränder.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: