Mitt möte med Martin Luther King

 På årsdagen 50 år efter att King sköts till döds kommer minnet från mitt möte med honom upp. Det var en händelse som jag inte kunde föreställa mig få uppleva när jag på vårvintern 1966 åkte till USA på ett stipendium för att studera och lära känna Amerika.

Redan vid intervjun på den amerikanska ambassaden framförde jag intresse för att också få se det svarta, det fattiga Amerika. Därför var det naturligt att den första familjen jag skulle bo hos blev Rose och Norman Spaulding. Det var ett ”lyckokast”.
Norman visade det sig vara redaktör på den lokala radiostationen i Chicaco. En dag frågar han mig och jag vill träffa Martin Luther King när han nästa dag skulle komma för att tala in sin söndagspredikan. Naturligtvis ville jag det. Och blev noga instruerad om hur mötet skulle gå till.
Klockan 16 i den värsta rusningen skulle jag stå i vid en korsning nere i city. Spänningen var stor. Jag skulle vänta på att tre svarta limousiner skulle komma och stoppa vid ljussignalen. Plötsligt dök de upp och jag klev in, som jag blivit instruerad, i den mittersta bilen. Och där satt Martin Luther King.
Jag som kom från det fredliga Sverige förstod inte att en person som King, som predikade fred och försoning, kunde vara så hotad.
Efter ett bra tag kom vi till ett nästan folktomt industriområde. Där stannade vi framför en låg byggnad med en stor ståldörr. Såg närmast ut som en väl inbäddad jordkällare. Därefter gick vi igenom en flera meter underjordisk gång med två ståldörrar till som öppnades som kassaskåp med koder.

Denna speciella radioredaktionen var som ett fort. De sex vakterna/chaufförerna stannade kvar i sina bilar och vaktade utanför. King var van vid miljön och vi pratade en lång stund innan det var dags för honom att tala in sin söndagspredikan. Det var en upplevelse jag aldrig kan glömma.
Rune Lanestrand
IMG_20180329_0001

5 Responses to Mitt möte med Martin Luther King

 1. Hans skriver:

  Vilken upplevelse! Den kan du leva länge på,

  Gilla

 2. Anonym skriver:

  Tack Rune att du delade med dig av ditt möte med Martin Luther King. Tråkigt bara att han inte fick vara med så länge i livet. Det var mycket intressant att läsa om.

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Så roligt att läsa att Du också fick tillfälle att träffa Dr King! Igår skrev jag ett inlägg på min blogg, om hur jag också fick träffa honom – och hur jag lärde mig vad undervisning är!
  Stor kram från
  Eva

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  så stort!

  Gilla

 5. Dan Uhrbom skriver:

  Tack! Detta var fantastiskt att läsa, Rune! Du fick säkert med dig en del från honom för din vidare utveckling. Det känns som att ni talar samma språk.
  Samma krafter som sköt honom gjorde folkmord på de nordamerikanska indianerna och samma krafter dödar alla som hotar tillräckligt mycket. Och så styr de allt mer i världen – försöker, för de lyckas aldrig fullt ut.
  Men det är ju bara en teater vi lever inom, så vi kanske inte skall ta det för allvarligt? I slutfasen segrar den äkta kärleken och illusionen löses upp om vi väljer det…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: