En skam utan dess like

när staten och länsstyrelsen uppträder som mordbrännare och i går brände ner Anita Grimvalls samekåta i Stenträsket i Storumans kommun.

 

Rune Lanestrands foto.

Rune Lanestrand

10 Responses to En skam utan dess like

 1. monica dahlby skriver:

  Svenska myndigheter måste sluta begå övergrepp. Man mördar hästar och kor och nu också kåtor som är dyrbara för människor.Maktsjuka är en svår och utbredd sjuka.Ett jämställt samhälle utan hierarkier måste till om vi ska överleva.Jag förstår att människor blir terrorister.Ointelligenta myndigheter skapar hat.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Den högst ansvarige för detta illdåd är landshövdingen. Ett så kontroversiellt beslut hade aldrig kunnat ske utan en föredragning för landshövdingen och hennes godkännande. Landshövding i Västerbottens län är Magdalena Andersson. Hon borde veta bättre efter 9 år i riksdagen och 6 år som ordförande för Moderata Kvinnoförbundet.

  Gilla

 3. Kristina Magnusson skriver:

  Länsstyrelsens i Västerbotten agerande väcker till liv tankar på rasbiologen Herman Lundborgs resor i Norrland för att undersöka den samiska befolkningen. Skallar mättes, fotografier togs på folk med och utan kläder. Lundborg, som var verksam till år 1935, såg på samer som mindre värda, degenererade människor.

  Sverige har inte stadfäst, formellt fastlagt ILO:s konvention 169 om ursprungsfolks rättigheter. Däremot – läser jag på nätet – har Sveriges riksdag år 1977 uttalat ”att samerna är ett urfolk, som har folkrättsliga krav på en kulturell särbehandling i Sverige.” Och vidare
  att ”Sedan 2011 anges även i regeringsformen (1 kap, 2§) att det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”

  Att länsstyrelsen i Västerbotten inte beaktar den sedvänja som gammal hävd innebär, är uselt. Man trampar på det samiska, på det samiska folket, som istället borde lyftas fram och omhuldas av både myndighetssverige och civilsamhället.

  Finns det möjlighet för oss som läser din blogg, Rune, att ansluta oss till din anmälan?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Anmälan är redan registrerad och ligger nu för behandling. Se artikel ovan i Västerbotten-kuriren. Bästa sättet är att skriva insändare och på facebook och kritisera övergreppet.

   Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  man mår visst inte så bra i Svenska Akademien men med Länsstyrelsen i Storuman står det verkligt illa till, rent ut sagt vedervärdigt , , bränna ner en släktklenod ! ett kulturarv ! SKAM !!! Sätt pundhuvudena inom lås och innan de hunnit åstadkomma ännu mera elände!

  Gilla

 5. Ett resultat när högskoleutbildade tjänstemän i städerna tar beslut,

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Har skickat denna anmälan till polisen i region Nord.
  Polisanmäler härmed länsstyrelsen i Västerbotten för grovt tjänstefel när den beordrade kronofogden att bränna ner Anita Grimvalls kåta i Stenträsket i Storumans kommun.
  Håkan Jonsson som är ordförande för partiet Jakt och fiskesamerna i Sametinget, menar att även gammal hävd skyddar kåtan då den använts av jakt- och fiskesamerna i området i generationer.
  Jag anser att Länsstyrelsen maktdemonstration mot samerna inte heller står står i någon helst proportion till ”brottet”. Dessutom ska en myndighet inte agera så att den i onödan försämrar relationerna mellan staten och medborgarna. I det här fallet en utsatt grupp som samerna.

  Gilla

 7. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Jag visste att jag kunde lita på Dig – att Du skulle skriva om mordbranden på den sekelgamla kåtan!
  Min man är same och hans släkt har under alla år försökt att dölja denna koppling – men jag har fått honom att alltid svar, när han får komplimanger för sitt solbrända ansikte, att det beror på att han är lapp!
  Det tog fruktansvärt många år för honom – och själv har jag mer än Du tror att erkänna innan jag lägger mig ner och dör!
  Stor kram från Din vän på barrikaderna
  Eva Sternberg

  Gilla

 8. Marita Hansson skriver:

  Förfärligt !!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: