Äntligen föreligger förslag

till riksdagen om att förbjuda brytning av uran. Förslaget stöds av s,mp,v och c.
Övriga alliansen och SD har hoppat i galen tunna och kommer att rösta nej. -Ett förbud mot uranbrytning riskerar att skada Sveriges anseende som gruvnation säger SD:s Mattias Bäckström Johansson.
De tre allianspartierna främsta argument är att uranstoppet kan drabba även andra projekt: -Utländska bolag som vill leta efter exempelvis de nu så heta batterimetallerna kobolt och litium befaras skrämmas bort om de inte samtidigt får spana efter uran.
Brytning av dessa metaller är också farliga för miljön och bör ligga kvar i marken. Beslutet om stopp för uranbrytning kan i stället ha det goda med sig att de fullkomligt hänsynslösa gruvbolagen skyls ner.
Gruvbolagen stora vinster på bekostnad av miljö hamnar inte i Sverige där de redan ställt till enorma miljöproblem som samhället, skattebetalarna i slutändan får stå för.
Dessa globala oansvariga företag har inmutad stora områden i Sverige som står vidöppet för exploatering. Dessa jättar går fram utan minsta hänsyn till gruvarbetarna, markägare och allmänhet.
Förhoppningsvis kan beslut om att förbjuda brytning av uran leda till att kraven på gruvbolagen skärps ordentligt.
Rune Lanestrand

3 Responses to Äntligen föreligger förslag

 1. monica dahlby skriver:

  Naturligtvis måste vi stoppa uranbrytningen,säga upp Ceta och gå ur EU som vi sålt Sveriges land till.Vi måste ta tillbaka makten över vår del åtminstone och återupprätta demokratin och lämna Nato/USA som fått tillstånd att ta områden i Sverige via Värdlandsavtalet.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Det är märkligt att inte hela världen har enats om att stänga ner kärnkraften efter de kärnkraftshaverier som varit i Tjernobyl och Fukushima med enorma skador på människor, djur och natur.
  2007 var kärnkraftverket i Forsmark bara 20 minuter från en härdsmälta när två nödgeneratorer slogs ut.
  – Alla måste förstå att det som hände på Forsmark är en av de allvarligaste kärnkraftsincidenterna i världen och faktiskt kan nämnas i samma sammanhang som Tjernobyl och Harrisburg, säger Lars-Olov Höglund, före detta chef på Vattenfall och en av Forsmarks konstruktörer.

  Gilla

 3. Camilla skriver:

  Samtidigt, det är svårt att förstå detta, – men om svenska politiker röstar ja, till frihandelsavtal CETA, TTIP då kanske det blir verkningslöst att vilja ha strängare miljölagstiftning. Eftersom globala företag då kan stämma Sverige.
  Det är viktigt att vi måste få bort dessa avtal, då vi lägger makten hos globala storföretag och jurister, och demokratin går förlorad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: