Giftkriget på åkrarna fortsätter!

Salladskål får efter dispens den 1 juni besprutas med ett insektsgift som är förbjudet i salladsodling. Det är det giftiga preparatet Conserve som tillverkas av den globala kemijätten Dow Chemical/DuPoint som 2017 redovisade en vinst på 7,8 miljarder.

Enligt bruksanvisningen ä r ”Conserve mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Giftigt för bin. Förvaras oåtkomligt för barn och åtskilt från livsmedel och djurfoder ”. Men människorna ska nu tåla det när cancern löper amok! Och bina är utrotningshotade!

Detta höggradiga gift får efter dispensen sprutas 3 gånger per säsong och så sent som ned till tre dagar före salladskålen skördas och hamnar på tallriken. ”Conserve är ett kontaktmedel. Det verkar när insekterna kommer i beröring med medlet eller via upptagningen av föda ”. D v s att kålen blir så giftig att Rapsflugan dör av att äta den.

Hur kan två statliga instanser, Kemikalieinspektionen (KEMI) och Livsmedelsverket, ”efter samråd” godkänna denna pesticid efter att ha tagit del av tillverkarnas egen beskrivning? De båda myndigheternas främsta uppgift är ju att skydda medborgarna från skadliga ämnen. De tycks i stället vara helt i händerna på gift- och kemibolagen.KEMI skriver överst på sin hemsida:
– Vi arbetar med att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier. Det ökända Livsmedelsverkets slogan är: ”Alla ska känna matglädje och må bra av maten!” Och skriver vidare: ”Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Vi arbetar för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Det är vårt recept på matglädje.”

Frågan är ändå om inte Lantbrukarnas Riksförbund står för det grövsta hyckleriet och sveket mot konsumenterna. LRF, som i tv- reklamen säger sig värna om jord, miljö, människors hälsa och som skryter om ”världens renaste lantbruk”, har begärt dispensen för Conserve. De måste väl också ha läst vad Gullviks, som säljer preparatet, skriver om det farliga insektsgiftet.

Det kan tilläggas att Conserve lika uppseendeväckande är tillåtet insektsmedel för bekämpning av trips och minerarflugans larver på tomat, gurka och prydnadsväxter i växthus. Men nu också på dispens i odling av salladskål.

Eftersom vi inte kan lita på våra korrupta tillsynsmyndigheter eller LRF, som har blivit giftindustrins främsta lobbygrupp, är det enda sätter att undvika giftrester att köpa ekologiskt odlade produkter och därmed också stödja de ekoodlare som tar ansvar för miljön och människors hälsa.

Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren

3 Responses to Giftkriget på åkrarna fortsätter!

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Det mest förrädiska med LRF:s jordbrukspolitik är att de förvillar folk med sitt eget Sigill som många tror är är en märkning för ekologiskt odlat.
  Sigill har inga krav på ekologisk odling och kan vara lika förgiftat som annat konventionellt odlade grödor. Du kan säker hitta Sigill på t ex sallad som är gifbesprutat med Conserve.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Gullviks saluför 80 olika ogräsmedel och 40 insektsmedel. https://www.gullviks.se/produkter/ograsmedel/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: