Den förgiftade jordgubben

 Lagom till jordgubbssäsongen kommer Jordbruksverkets broschyr ”Växtskyddsmedel 2018 Bär.” En ren propaganda för växtgifter som lika gärna kunde vara utgiven av globala giftbolag som Monsanto, Basf, Dow Chimical/ DuPoint, Gullviks och Syngenta.
Sammanlagt rekommenderas 17 svampmedel, 9 mot insekter, 13 mot kvalster och 16 ogräsmedel. Sammanlagt 55 olika preparat (vilket är en ökning) varav bara ett fåtal är biologiska och får användas i ekologisk jordgubbsodling.
De flesta är höggradigt giftiga. De dödar bin, humlor och även fiskar när gifterna vid häftiga regn läcker ut i vattendrag. Flera är cancerframkallande. Det är denna cocktail som de flesta stora jordgubbsodlarna bjuder på till midsommar.
Dessa bekämpningsmedel är godkända av KEMI (kemikalieinspektionen) som i likhet med Jordbruksverket är en statligt styrd myndighet. Därutöver begär LRF (Lantbrukarnas Riksförbund varje år dispens för växtgifter som är förbjudna. I år har LRF begärt och fått dispens för ett växtgift som annars är förbjudet i äpple- och jordgubbsodling.
Preparatet heter Conserve och är enligt tillverkaren Dow Chemical ”mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Giftigt för bin. Förvaras oåtkomligt för barn och åtskilt från livsmedel och djurfoder ”.
Bland dess bekämpningsmedel finns inte bara direktverkande medel utan och också systemverkande som går in i själva fruktköttet på t ex äpple och jordgubbar.
Till detta ska läggas att jordgubbar ofta odlas år efter år på samma skiften vilket innebär att även jorden blir förgiftad.
Alla dessa gifter som sprutas på vår mat är resultatet av den jordbrukspolitik, som oavsett regering, kräver kvantitet och ökad stordrift i stället för kvalité. Och som närmast utrotat alla miljövänliga småbruk och ökat avfolkningen på landsbygden..
Jordbruksverket, som indirekt gör reklam för gifterna är uppenbart helt i händerna på växtgiftbolagen. Livsmedelsverket, en tredje skattefinansierad myndighet, ser mellan fingrarna och sätter gränsvärden som passar tillverkarna. De tester verket gjort på svenska jordgubbar visade att inte mindre än 95 procent av all prover innehöll restgifter. I något prov upp till 8 olika bekämpningsmedel. Samtidigt som verket sin vana trogen påpekar att gifterna inte når upp till deras godtyckligt satta gränsvärden. Prov på importerade visar på hårfina skillnader.
Var rädd om de utrotningshotade bina, din hälsa och allt levande. Köp ekologiskt odlade jordgubbar. I takt med att allmänheten i motsats till myndigheterna blir mer skeptiska till gift- och kemijordbruket ökar efterfrågan på ekologiskt. Därmed ökar också antalet ekologiska odlare för varje år. Tyvärr alldeles för sakta med tanke på att efterfrågan på ekologiska jordgubbar är enormt mycket större än tillgången.
Glad midsommar med giftfria gubbar!


Rune Lanestrand

6 Responses to Den förgiftade jordgubben

 1. Rune Lanestrand skriver:

  https://www.facebook.com/hoglunda/videos/1692570794116625/?t=0 Undrar om Leif Mannerström känner till att ägaren till Höglunda Gårds jordgubbsodling Anders Hagberg i år hos Kemikalieinspektionen begärt dispens för det farliga växtgiftet Conserve som annars inte får användas i jordgubbsodling. Det gör han i egenskap av ordförande i LRF/Bär, LRF Trädgård som också administrerar Svenskt Sigill.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Konstigt att så få tycker till på bloggen när det kommer in så många kommentarer på samma artikel på facebook-sidan. https://www.facebook.com/rune.lanestrand

  Gilla

 3. Conny Lundberg skriver:

  Reblogga detta på Life, Death and all between och kommenterade:
  Kom och ät förgiftade bär!

  Gilla

 4. Conny Lundberg skriver:

  Tack, Rune, för att du sätter fingret på den enorma korruption som präglar svenska myndigheters agerande inom jordbruk och kemikalieanvändning på bekostnad av allt levande!!!

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Otroligt bra skrivet!
  Eva

  Gilla

 6. Kristina Magnusson skriver:

  Skrämmande fakta du pekar på.Istället för att på sommaren frossa i jordgubbar varje dag – så gott och nyttigt – tvingas man bli restriktiv.
  Jag brukar hålla mig till hallonen i ett hallonsnår jag har tillgång till. Där är bären fria från den obehagliga eftersmak som lätt finns hos besprutade färska bär. Men – ska det behöva vara så?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: