Försvarets helikoptrar står på marken när skogarna brinner.

Medan skogarna brinner, folk tvingas lämna sina hus och katastrofläge råder står försvarets helikoptrar på marken.
En talesman för försvaret förklarar att det beror på att piloterna har semester och kan inte kommenderas in. Intervjun fanns med i en kort tv-intervju men togs sedan snabbt bort.
I stället tvingas man ta in hjälp från Italien och Norge.
Den tröge inrikes-och justitieministern Morgan Johansson (högsta lön i regeringen,170 000/mån) säger i samma tv-sändning igår kväll att han vill inte skaffa fler helikoptrar som kan släcka skogsbränder utan det ska samordnas med EU. Vilket naturligtvis tar decennier att genomföra.
Det är samma enfaldiga skiva som upprepats till leda när det gäller samordningen av flyktingpolitiken.
Vid sin sida har Morgan Johansson sin partikamrat den fullkomligt inkompetente avsatte rikspolischefen Dan Eliasson som chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Olyckan Eliasson dyker också upp i tv-rutan och har lika litet att komma med som när han var rikspolischef. Han mumlade något om att vi ska inte kasta fimpar och det är ju inte fel men han tycks inte ha fattat att det är just nu liv hotas och att Sveriges främsta exportvara står i ljusan låga.
Finns det ingen som har mandat att beordra in all militär hjälp som behövs i sådana här katastroflägen? Alla tillgängliga helikoptrar borde kallas in. Kommer semestrar att gå före även om Sverige skulle bli angripet av främmande makt kan man fråga sig.

Rune Lanestrand

5 Responses to Försvarets helikoptrar står på marken när skogarna brinner.

 1. S Eriksson skriver:

  Finns det någon möjlighet att se tv-inslaget på något annat sätt? Ni som är kunniga.

  Gilla

 2. ingeborg skriver:

  Släck branden – Ring Moskva
  Rekordsommar, snustorrt i markerna, det brinner runtom i Sverige. På detta finns en enkel lösning. Be om hjälp österifrån. Ryssland har nödvändiga och stora plan för vattenbombning. Problemet är våra makthavares behov av rysshat. Om ryssarna släcker våra bränder slutar kanske svenskarna att hata ryssar. Vad tycker du är viktigast?
  Läs mer av inlägget

  Det goda samhället Mästerpopulisten i Centerpartiet
  Centerledaren Annie Lööf är på god väg att profilera sig som en av Sveriges ledande populistiska politiker. Hennes agerande ger inte bara prov på ett kompakt förakt för svensk rättstillämpning. Hennes uttalanden präglas också av en vägran att acceptera normala krav på logik och konsekvens. Allt som för tillfället kan förmodas vinna röster upphöjs i hennes självbild av kraftfull moralisk överlägenhet till klok och ansvarstagande politik.
  Direkt parodiskt blir det när hon uttalar sig i frågan om regeringsbildning efter höstens riksdagsval. I ena andetaget säger hon sig vara redo att äta sin högra sko, hellre än att sätta sig i regering tillsammans med Stefan Löfven. (Ett betydande antal högerskor lär efter detta uttalande ha sänts från väljare till partikansliet.) I det andra tar hon minst lika kraftfullt avstånd från att sitta i en alliansregering som tar stöd av Sverigedemokraterna.
  Då ingen vettig människa längre kan tro att något av de traditionella ”blocken” har några som helst förutsättningar att kunna bilda regering utan att just ta stöd av SD tvingas Lööf förklara sitt ställningstagande med fullständigt sanslösa krumbukter.
  Läs mer av inlägget

  Gilla

 3. Kristina Magnusson skriver:

  Ja, landets väl och ve måste gå före allt annat. Ett inhemskt folkförsvar i form av den allmänna värnplikt vi skrotat skulle
  med ansvarstagande, dådkraftiga politiker och myndighets-
  personer vara en stor trygghet för Sverige och hela befolkningen.
  Hemvärnet och polisen räcker inte till att avvärja katastrofer som kan drabba ett land.

  Vi har nu stora skogsbränder som rasar i samtliga län utom tre. Det
  finns inte folk att ta itu med alla samtidigt, ingen landsomfattande
  organisering.

  En annan katastrof orsakad av torkan är bristen på hö till kreaturen som bönderna befarar kan innebära masslakt och jordbruksdöd.
  En organiserad inventering av hagmark, ängar, nedlagd odlingsmark
  med grödor lämpliga att slå till foder kunde, om viljan funnits, ha igångsatts ända ner på lokalplanet. Detektiven allmänheten skulle
  säkert vara en ovärderlig resurs.

  Så länge myndighetspersoner anser att semestrar är viktigare än
  att bistå vid katastrofer är läget mörkt.

  Gilla

 4. Dessutom saknar Sjöfartsverkets sju nya helikoptrar lastkrok för för vattentunnor. De nya har kostat miljarder utan upphandling. Olyckan Eliasson har sett till att myndigheterna inte har någon samordning mot kriser.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: