Var har respekten tagit vägen?

Att två 14-åriga tjejer tände på Gottsunda skola i Uppsala som brann ner till grunden har nog chockat de flesta. Lika chockerande är det att de båda tonåringarna inte visar det minsta ånger.
Halvvägs till busshållplatsen stoppades de av polis. Klockan 04.48 skrev den ena flickan hem på Snapchat; ”Roligt roligt hemkörd av horpolisen o 400 lax i skadestånd, tycker så synd om mig å NN just nu våra liv e över brorsan”.
För oss som gått i skola i en annan lugnare tid är det nästintill ofattbart att någon överhuvudtaget kan tänka tanken att tända på sin skola. I det här fallet en skola för 500 elever som beräknas kosta 100 miljoner att bygga upp igen.
När vi diskuterar undrar Kristina var respekten har tagit vägen. Vi konstaterar att det är samma respektlöshet och totala brist på inlevelseförmåga som när man kastar sten mot ambulanser, räddningstjänst och poliser.
Det är alla vuxna som bär ansvar för att respektlösheten breder ut sig mer och mer och som i grunden hotar hela vårt rättssamhälle.
När ska politiker och civilsamhället gå till botten med detta allvarliga problem som har fått breda ut sig allt mer. Vad lärs barnen hemma, på dagis och i skolan? Är vi vuxna för bekväma och fega för att kräva respekt? För att sätta gränser. Ofta hör man ursäktande förklaringar som att ungdomar inte har någonstans att vara eller någonting att göra. Eller att det beror på ökade klassklyftor.
Men ser man tillbaka har klassklyftorna varit ännu större förr tiden. Och i många länder med verkligt skriande fattigdom är barnen istället rädda om sina enkla skolor. Det här är ett nytt beteende i vår tid, i vårt samhälle.
Om vi bara håller oss till hur respektlösheten tar sig uttryck när det gäller skolbränder är statistiken minst sagt skrämmande.
En kartläggning av Brandskyddsföreningen visar att under två år har de avsiktliga skolbränderna ökat med 47 procent – från 292 fall år 2015 till 429 fall år 2017. Det innebär att 64 procent av fjolårets 667 skolbränder var anlagda.
Samtidigt måste man också komma ihåg att de allra flesta barn och ungdomar är trevliga, medkännande och ansvarsfulla.

Rune Lanestrand

6 Responses to Var har respekten tagit vägen?

 1. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Radio Väst rapporterar att det i natt brunnit bilar i Trollhättan med början i det invandrartäta Kronogården. – Räddningstjänsten hade vid 21.30-tiden sex olika bränder att släcka samtidigt. Styrkor från Trollhättan, Vänersborg, och Sjuntorp var också ute och släckte. Styrkan i Brålanda var också redo.
  – På vissa platser har det varit upp till tre bilar som brunnit samtidigt, däribland en lastbil.. På Strömsbergsvägen brann det även i terrängen. Det brann också på en lekplats i Sädesbingen i Trollhättan.
  – Det här ju över hela stan. Bränderna är under kontroll och vi kan hantera det. Men det kan bli värre om det eskalerar, om man säger så, säger Benny Gustavsson räddningschef i beredskap på Norra Älvsborgs Räddningsförbund.

  Gilla

  • Jan Loman skriver:

   När jag gick en promenad i morse såg jag två brända bilar på långtidsparkeringen vid Vänersborgs järnvägsstation.

   Jan Loman

   Gilla

 3. Ulla skriver:

  Avsaknaden av respekt är inget att förvånas över – Idag ger som bekant många brott så gott som inga påföljder, i alla fall om förövaren kommer från något utomeuropeiskt land. Då är det i praktiken fritt fram. Våldtäkt av barn, som enligt lagen ska ge 2½ års fängelse, ”bestraffas” istället med ett antal timmars samhällstjänst om gärningsmannen kommer från ”rätt” land. Det verkar betydelselöst att bevis finns i form av DNA-spår, som vid gruppvåldtäkten i Fittja eller gruppvåldtäkten av den rullstolsbunda kvinnan på Gotland.

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Du har rätt i att vi, som är gamla, själv har skapat detta helvete!
  Varma hälsningar
  Eva

  Gilla

 5. Stig Olsson skriver:

  Det kommer att bli mycket intressant när 80-talisterna blir gamla/sjuka och förväntar sig vård/omsorg av de som idag är ungdomar.
  Jag tror det är minst sagt osannolikt att dessa 2000-talets ungdomar kommer att förändra sin inställning och attityd till ”de vuxna” när de ligger där gamla och hjälplösa och ropar på hjälp.
  Till viss del är vi redan där (har själv egna erfarenheter), så hur ska det då se ut om 20-30 år?
  Kommer de då att inse vilket monster de själva skapat? Kommer de då att inse varför vi redan idag, 2010-talet, ropar och varnar för vad som komma skall?
  Jag vet inte svaret själv, men jag hoppas de får smaka denna den bittraste kalk de själva blandat.
  Respektlösheten kommer sannolikt inte att minska.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: