Enorma partistöd undergräver demokratin.

När vi dag efter dag tvingas se på när partierna kastar sand på varandra i den politiska sandlådan kan man undra över om de handlingsförlamade politikerna gör skäl för de miljoner de årligen får av oss skattebetalare.
Partistödet ger för tiden 15 oktober 2018 till 14 oktober 2019 partierna så här många miljoner fördelade efter partiernas storlek.
Till detta kommer bidrag till riksdagsgrupperna, rikliga partistöd i landsting och kommuner. Sammanlagt 1,2 miljarder. Då är arvoden till riksdagsledamöter inte inräknade.
• Socialdemokraterna: 42 764 727
• Moderaterna: 33 601 274
• Sverigedemokraterna: 23 540 907
• Centerpartiet: 14 194 668
• Vänsterpartiet: 13 485 254
• Kristdemokraterna: 11 748 169
• Liberalerna: 12 336 083
• Miljöpartiet: 13 702 968
• Feministiskt initiativ: 1 591 285
Det som i dag utspelar sig i riksdagshuset på Helgeandsholmen är direkt förnedrande både för partierna och för oss som betalar. Det här spektaklet hade inte varit möjligt utan dessa enorma bidrag till partierna. De har nämligen gjort sig oberoende av sina medlemmar då deras medlemsavgifter inte längre spelar någon roll.
Partitopparna sluter sig i stället allt mer i sina partibunkrar där man främst ägnar sig åt taktiskt utspel över huvudet på medlemmar och väljare. T o m riksdagsledamöter har i bokform vittnat om hur de blir överkörda av partiledningen.
Det enda som kan bryta denna onda cirkel är att fler engagerar sig i samhällets skötsel, med början i kommunerna, med vilja att minska avståndet mellan folket och den politiska eliten. Att delvis ersätta partistöd med personligt oegennyttigt engagemang. Utopi säger cynikerna. Men finns det något annat sätt att friska upp politiken, minska det växande politikerföraktet och få till stånd en levande demokrati?

Rune Lanestrand

5 Responses to Enorma partistöd undergräver demokratin.

 1. Rune Pettersson skriver:

  Gammell-partierna har för länge sedan spelat ut sin roll i riksdagen,

  och borde själva inse detta och bli entledigade från sina uppdrag !

  Ordet partistöd borde istället kallas ”partistöld” vid sitt rätta namn,

  från oss skattebetalare på gräsrotsnivån, annars håller jag med dig

  i stora drag ! På det här viset kan vi icke i Sverige hålla på att skän-

  ka bort våra pengar till insamlingar till Röda Korset och Bistånd,

  som plockas på pengar till administrationsavgifter, innan de ens

  hunnit fram till de eventuellt behövande på det nedersta trappsteg-

  et ! Det här är en mycket Tärande ekonomisk situation för staten

  Sverige, med alla lycksökare och välfärdsmigranter, som promt

  skall hit till Sverige och leva på bidrag och även att störa ut sina

  svenska grannar !

  Gilla

 2. Sune Ödman skriver:

  TACK FÖR ALLA VETTIGA MAIL SOM JAG FÅR TA DEL AV
  HÄLSNINGAR SUNE.
  Skickat från Wi JAGndows E-post
  AIL

  Gilla

 3. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Säger då som Leif Östling: ”Vad xxx får vi för pengarna”. Sverige är nu endast en demokratur som i värsta fall utvecklas till en diktatur.Politiker som inte respekterar sina väljare ska endast bytas ut.

  Gilla

 4. Det jag hållit på med hela min politiska karriär genom ex. Miljöpartiet, Gröna partiet, Direktdemokraterna, Vetenskapliga partiet och Valsamverkanspartiet är personligt oegennyttigt engagemang. Således är det ingen utopi, men fullt möjligt att utföra OM man är motiverad till det.

  7 individer stöttade mig i valet genom Valsamverkanspartiet, trots massiv mörkning och propaganda om att röster på småpartier är ”bortkastade röster”, samt en 4%-spärr som de stora partierna skapade 1971 för att förhindra politisk utveckling av Sverige.

  Nu ser folket att alla deras röster i princip varit ”bortkastade” på två käbblande block som gör allt för att mobba över en miljon människor i Sverige. Även denna miljon människor får därför se sin egen röst som i princip bortkastad också. Den alltför välgödda politikeradeln, undantaget vänsterpartister som betalar partiskatt, har mage att kalla det för ”demokrati”.

  Mitt svar på din fråga om det finns ”något annat sätt att friska upp politiken, minska det växande politikerföraktet och få till stånd en levande demokrati” är att jag inte funnit något bättre alternativ än precis detta.

  Mina frågor till dig är:
  – Hur vill du att ditt personliga oegennyttiga engagemang ska se ut? Hur ser ditt favoritparti ut? Är du aktiv i detta parti?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: