De svaga i samhället har drabbats värst av den huvudlösa migrationspolitiken

Att läsa Tinas dagbok om hur hon och hennes syskon misshandlades av sin mamma är ett skakande dokument. Hur hon som barn ständigt var rädd för misshandel under hela uppväxten
– Och jag tänkte på självmord och på att rymma för soc hjälpte inte oss, de fanns inte där, de lyssnade inte säger Tina som i dag är 18 år och går sista året i gymnasiet.
Tina och hennes syskon är några av de barn som fått lida svårt då socialtjänsten inte gjort sitt jobb. I Tinas fall lades utredningen ner sedan socialsekreterarna gått hem och frågat deras mamma som naturligtvis aldrig hade slagit sina barn. Efter hembesöket blev hon ännu elakare.
Uppdrag granskning har granskat Inspektionen för vård och omsorgs (Ivo) samtliga utredningar om socialtjänsternas barnärenden från 2016 till och med september 2018. Genomgången visar att 150 barn har farit mycket illa, på grund av att socialtjänsten antingen genom fel agerande eller som i Tinas fall inte agerat alls.
Efter 9 år som ledamot i kommunens socialnämnd vågar jag påstå att detta bara är toppen på isberget. För det var redan på den tiden svårt att få fram bra HVB-hem, Hem för vård och boende.
Efter den stora flyktingströmmen blev det fullkomligt kaos när alla ensamkommande skulle placeras. Väldigt många i HVB-hem som egentligen inte är den bästa formen för att placera barn i. Så många att inte ens en marginell granskning kunde göras av alla nya HVB-hem som växte upp som svampar ur jorden.
Många var och är ytterst olämpliga och skandalerna har duggat tätt. Och det är inte bara livstidsdömda Johanna Möller som startade HVB-hem för ensamkommande som hon hade sex med och som hon tubbade till att begå mord.
När svt med flera rapporterar så läggs skulden på kommunerna för att inte barnen omhändertogs. Men jag tror att en bidragande orsak var, trängd ekonomi och att det inte fanns HVB-hem eller familjer att uppbringa.  En granskning av alla anmälningar som Ivo fått rörande missförhållande på HVB-hemmen skulle om möjligt bli ännu mörkare.
Nu kokas detta avslöjande exempel ner till att två kommunala tjänstemän tagit fel beslut. Visst de har sitt ansvar. Men det yttersta ansvaret ligger på de politiker och partier som tagit fel beslut. När de mot bättre vetande tillät den okontrollerade massinvandringen och misslyckade integrationen som ställt till kaos inte bara inom socialförvaltningarna utan också inom skola, vård, och äldreomsorgen. Även på bostadsmarknaden.
Det är dessa partier som nu till synes helt handlingsförlamade inte klarar av att bilda regering. Främst av den anledningen att de till varje pris vill undvika att den dryga miljon som röstade för en rimlig invandring- och flyktingpolitik inte ska få genomslag i den kommande regeringen.

Rune Lanestrand

2 Responses to De svaga i samhället har drabbats värst av den huvudlösa migrationspolitiken

  1. Lars W skriver:

    Den huvudlösa migrationspolitiken tog sin början när det huvudlösa svenska folket sa ”JAAA!” till medlemskap i EU. Alltsedan 1994 råder det i princip fri invandring till Sverige.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: