Dags att protestera mot upprustning och atomkrig.

När USA och Ryssland nu drar sig ur det så kallade INF-avtalet, som står för Intermediate-range Nuclear Forces, ökar krigsrisken i Europa och Sverige.
Avtalet har varit en av hörnstenarna för Europas och vår säkerhet sedan Kalla kriget som låg bakom att man förhandlade fram avtalet 1987.
Avtalet, som ingicks mellan USA och dåvarande Sovjetunionen, innebar kärnvapennedrustning och att markbaserade kryssningsrobotar med räckvidder upp till 550 kilometer skulle avskaffas.
Det är viktigt att vi både som enskilda och som land protesterar mot den upprustning som nu ytterligare kan öka spänningen och risken för krig när avtalet slopas.
Upprustning och kärnvapenkrig som den legendariske fredskämpen och tidigare officeren i U.S. marinkår, Daniel Ellsberg varnar för, är den ojämförligt värsta miljöförstöring och största hot mot mänskligheten som tänkas kan. Och bör ges minst lika stor uppmärksamhet som klimatet.
Den här fredsdikten av Tage Danielsson kom för mig när jag hörde att de båda stormakterna drar sig ur avtalet.

Innan du blir kapitalist,
kommunist, monetarist,
anarkist, marxist, fascist,
terrorist, imperialist,
socialist, syndikalist,
eller rentav folkpartist
måste lilla du förstå
att så snart som du kan gå
bör du stultande gå med
i det världsparti för fred
som går före allting annat.
Alla –ismer där vi stannat
är sekunda, inte störst.
Freden måste komma först.
Gör den inte det, min vän,
kommer inget efter den.

(Tage Danielsson)

Rune Lanestrand

7 Responses to Dags att protestera mot upprustning och atomkrig.

 1. Marianne Lindstedt skriver:

  Jag kan bara instämma i eländet med dom föregående artiklarna det är en orolig värld vi lever i . Ser ingen ljusning med våra ledare som bör ta sitt ansvar. Värst är att gemene man inget kan göra ,bara se och höra. Ut på gatorna och demonstrera hjälper föga .

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De Gula västarna kanske visar vägen. Fredliga protester har ändrat mycket till det bättre i vår historia.

   Gilla

 2. Karl W skriver:

  Så vad borde vi göra. Det var USA som sa upp avtalet, inte Ryssland. USA drömmer om att etablera en världsomspännande totalitär militär diktatur. USA har varit i krig 222 år av sin 239 åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden, man har ingripit militärt i länder som Korea, Vietnam, Sydkorea, Japan, Filippinerna, Guam, Marschall öarna, Iran, Libyen,, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia , Bosnien, Saudiarabien, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Yemen , Pakistan, Syrien, osv. Man har ockupationstrupper i EU, Japan, Sydkorea och Filippinerna, man provocerar ständigt i Sydkinesiska Havet, USA har 20 hangarfartyg, USA har mer militära system än hela övriga världen tillsammans, man konstant hotar och trakasserar andra, USA har 60,000 anställda bara för att spionera och värdens största propagandasystem i bruk. Det finns inge motsvarighet i varken Ryssland eller Kina. USA är inget annat än en aspirerande världslig militärdiktatur. Helt enkelt, jag är minst sagt inte förtjust i USA’s uppträdanden.

  Gilla

 3. Kristina Magnusson skriver:

  Apropå kärnvapen.

  FN:s konvention om kärnvapenförbud röstades i juli 2017 igenom av 122 länder, däribland Sverige. Utrikesminister Margot Wallström(s) underströk i ett pressmeddelande att Sverige varit drivande i frågan.
  USA:s försvarsminister James Mattis reagerade omgående. I ett brev redan samma månad till vår försvarsminister Peter Hultqvist (s) hotade han med konsekvenser av icke gynnsamt slag för vår del ifall vi undertecknade. Sveriges regering fick kalla fötter. Nu var det inte längre tal om att ratificera (formellt fastlägga) avtalet, deklarationen. Istället tillsattes en utredning.

  Utredaren, ambassadör Lars-Erik Lundin, har i dagarna lagt fram sina slutsatser. Han avråder Sverige från att ratificera avtalet såsom det är utformat. Fortsatt långdragning, alltså.

  Sverige har en lång och ärofull tradition av internationellt arbete för
  avspänning och kärnvapennedrustning. Personer som Agda Rössel, Alva Myrdal, Inga Thorsson är kända ute i världen. Maj-Britt Theorin
  är fortfarande verksam.

  Det är obegripligt att dagens svenska socialdemokrater i ledande positioner inte bemödar sig om att vårda och utveckla denna tradition, detta goda rykte. Tvärtom, allt sjabblas bort.

  Gilla

 4. Rune, titta lire i början på nedanstående. Det är den parten i tidens turbulens , som vår regering viftar på svansen för.

  Gilla

 5. Du är en klippa Rune. Nödvöndiga budskap från Dig och andra måste smygas förbi de i båsen uppställda redaktörerna .Med den regering vi nu belastas med, är ingen fred för vår del i sikte.
  Löfven är färdigdresserad i vapenindustrin, och i Hultqvist har vi fått en egen Quisling. Med dessa två tigger vi om att bli bombade. Alltså är det dags att landsbygdsborna ser till att fixa egna skydd, liknande Nordvietnamesernas en o tvåmansskydd i rör med betonglock. Så kan vi ha elpaneler och elbilar. I övrigt har vi på landet oftast ved, tak över huvudet och möjlighet att odla potatis.
  Men, men trots det skall vi arbeta för fred och handla med den som vill handla med oss.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: