Swedbanks svindlande globala affärer har skett med statens goda minne.

Nu är väl ändå botten nådd när Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får 20 miljoner i avgångsvederlag. Dessa miljon fallskärmar är i grunden så stötande och omöjliga att försvara. Ända upprepas de gång på gång.
Efter avslöjanden om penningtvätt, och en razzia mot huvudkontoret och beslut om en brottsutredning och grovt svindleri borde hela bankens styrelse avgå. De borde tillsammans med vd krävas på skadestånd för sin grova misskötsel.
Största ansvaret faller förstås på Swedbanks ordförande Lars Idermark som också är vd för Södra Skogsägarna inom LRF-koncernen.
Idermark har tidigare varit vd för LRF Holding, Andra AP-fonden, KF och Postnord samt styrelseordförande för Aleris som är privat vårdföretag med 11000 anställda.
Den fega styrelsen med sin förnäma ledamöter försöker lägga hela skulden på vd Bonnesen. På så sätt fick de ansvarsfrihet från de stora ägarbolagen med Folksam i spetsen. Naturligtvis är hela styrelsen, förmodligen också ägarna, väl insatt i bankens skumma affärer och vad som försiggått men försöker nu komma undan sitt ansvar. De är t o m så fräcka att de höjde sina arvoden på stämman.
Det grundläggande problemet är att Sveriges stora företag, inte minst bankerna, är globala vilket uppmuntras av staten. Vilket innebär att ansvaret för dessa herrelösa företag går från finansinspektionen ända upp till riksdag och regering.
Alla makthavare har sett med gillande på att den gamla hederliga Sparbanken har blivit global med affärer över hela världen. Nedmonteringen av alla hinder för att göra ohederliga bankaffärer, startades av Kjell Olof Feldt och har sedan av en enig riksdag plockats bort steg för steg.
Journalisten Knut Kainz Rognerud som grävt i bankens affärer beskriver detta utförligt i boken Det stora bankrånet som kom ut 2009. Han förutser redan då vad slopandet av alla regler för bankerna skulle leda till.

Rune Lanestrand

7 Responses to Swedbanks svindlande globala affärer har skett med statens goda minne.

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Så här otroligt oengagerad och arrogant uttrycker sig finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i dag i P1 Morgon på en fråga varför inspektionen först nu tillsätter en utredning om Swedbanks penningtvätt i
  Baltikum. Nu när katastrofen är fullbordad .
  – I efterhand så tycker jag att vi skulle ha gjort det redan när vi såg krisen i Danske bank våren-hösten 2018. Där tror jag att vi skulle ha kunnat vara ännu mer ”framåtlutande”.
  Kan bara dra den slutsatsen att finansinspektionens generaldirektör Thedéen lojt kunnat sitta bakåtlutad utan att lyfta ett finger därför att han haft fullt stöd från riksdag, regering och de stora ägarna i Swedbank. Största politiska ansvaret för att detta kunde få fortgå faller på finansmarknadsminister Per Bolund, mp.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Var så säker på att ministrar och ledande politiker i sina partibunkrar nu är oroliga över att deras ansvar och hur mycket de har känt till Swedbanks kriminella verksamhet ska komma i dagen.
  Och ingen blir väl inte lugnare av att den högst ansvarige i regeringen för kontrollen av bankerna, sedan 2014, har varit finansmarknadsminister Per Bolund mp.

  Gilla

 3. S Eriksson skriver:

  Tack. Duktigt skrivet.

  Gilla

 4. Lars-Åke Larsson skriver:

  Swedbank är som företag en unik konstellation – av landsbygdens folkrörelser. De verkliga ägarna har i praktiken avskaffat sitt inflytande till bonusdrivna direktörer. De fungerar i praktiken som egna företagare och tänker bara på att ro hem så mycket som möjligt till sin egen privata portfölj. Om de avskedas behöver de inte betala tillbaka. Ett mycket säkert eget företagande för bonusdirektörerna med andra ord.

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Käre Rune!
  Du har rätt i att Bonnesen förbannade – men tänk på alla män, som har förstört vår planet under det senaste decenniet!
  Där ligger vi kvinnor i lä!
  Varma hälsningar från Din vän
  Eva

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: