Viktigare med billigt socker än med bin och humlor.

Det förbjudna medel som Kemikalieinspektionen, KEMI, har gett dispens för vid odling av sockerbetor är växtskyddsmedlet Gaucho WS 70. Ett av de giftigaste på marknaden. Det innehåller imidakloprid, en så kallad neonikotinoid.
Neonikotinoiderna anses ligga bakom bidöden och den kraftiga minskningen av pollinerande insekter
Imidakloprid är förbjudet att användas för utomhusodling inom EU, och dispens får bara ges i undantagsfall.
De som sökt om att få använda bekämpningsmedlet är branschorganisationen Svenska Betodlarna som är en underavdelning till LRF Växtodling som backar upp dispensansökan till Kemi. Medan de flesta nog anser att de oersättliga pollinerande bina, humlor, fjärilar och andra nyttiga insekters överlevnad måste vara oerhört mycket viktigare än något högre skörd av sockerbetor.
Avdelningschef Agneta Westerberg på Kemi som fattat beslut om dispens har tydligen gett efter för påtryckningar från Betodlarna, LRF och Bayer/Monsanto som tillverkar giftet. Westerberg är okunnig och har helt fel när hon påstår att det inte går att odla utan det förbjudna preparatet.
Det finns ansvarsfulla betodlare som odlar ekologiskt och det sockret kostar i affären ca 10 kronor mer per kilo. Och det är ju bara  bra för vi ska använda mindre socker. Är vi inte beredda att betala detta merpris för att bin och humlor ska få leva?
Mark- och miljödomstolen, som annars ofta ställer sig på industrins sida har tillfälligt stoppat Kemikalieinspektionens dispens för växtskyddsmedlet Gaucho WS 70.D

Rune Lanestrand

One Response to Viktigare med billigt socker än med bin och humlor.

  1. m88 skriver:

    m88

    Viktigare med billigt socker än med bin och humlor. | Rune Lanestrands blogg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: