På våren väcks odlargenen till liv

Datorn och samhällsdebatten får konkurrens. Jorden reder sig och lusten att vara i grönsakslandet och få jord under naglarna växer sig starkare för var dag som går.
Efter 13 generationer jordbrukare, i en obruten kedja, efter min äldsta ana, Hallsten i Gerdsbyn 1570 i norra Dalsland, gör sig odlararvet sig allt mer till känna.
Än så länge är det bara rabarberna, övervintrad persilja och jordgubbsbladen som börjat växa. Och så vitlöken förstås som planterades den 25 oktober. I dag ska vi så morötter, plantera rödlök och charlottenlök.
Vi har ett tufft odlingsklimat med nattfrost vår och försommar så plantorna i verandan och potatisen som ligger på groning får vänta ett tag.
DSC03438

Rune lanestrand

4 Responses to På våren väcks odlargenen till liv

 1. kao skriver:

  Så underbart! Hade en kolonilott med liten stuga mitt i min stora stad under 13 års tid. Det gav verkligen sinnesro att gå där och påta. Tyvärr blev jag sjuk 2006 och var tvungen att sälja stället. Saknar det jättemycket.

  Det sägs inom buddhismen att man ska plantera ett träd nån gång i livet, att skapa ett hållbart liv. Jag satte ett Lobo-äppelträd som redan första året gav 4 stora äpplen :-).

  Igår kom jag att tänka på de gamla tusenåriga ekarna som finns runt om i Sverige. Bara tanken på att kanske ett gäng vikingar kanske satt och vilade under samma träd som jag stod och tittade på, gav en hisnande känsla av historiens vingslag.

  Ha en fin vår och sommar!

  // Kao

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  I dag har vi sått persilja, dill, rädisa, mangold, palsternacka, bondbönor och planterat purjolök. Allt i liten skala till hushållet. Till gröngödsling har vi sått alexandrinerklöver och rödklöver till humlorna. Trötta o nöjda med dagen väntar vi bara på det efterlängtade regnet som ska dra in över västkusten i natt.
  Bina som var här när krokusen blommade syns inte längre till då de dött i grannens båda kupor. Det är de trogna humlorna som nu har bråda dagar med att pollinera persikoträden Frost och Riga som nu blommar för fullt.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Nu är rätta tiden för sallad på maskrosblad. Med lite äpplecidervinäger, lite örtsalt, en god olja och ett uns honung är den en delikatess. Även utan sötning är den inte beskare i smaken än Ruccola och vissa andra odlade sallader.
  Solrosen är en av våra mest hälsosamma ogräs vid sidan av Kirskål. Om du är skeptisk så sök på google där man bl a kan läsa att maskrosen är bra för lever och galla. Den stimulerar också bukspottkörteln till att reglera blodsockret.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: