Bäst i EU-valet: President Emanuel Macron förlorade i Frankrike

Valresultatet i EU-valet bjöd inte på några större överraskningar i förhållande till gjorda opinionsundersökningar med undantag för att Frankrikes president Macron förlorade mot nationalistiska Le Pen. Och de Grönas enorma framgång utom i Sverige där mp tappade två mandat trots klimatvågen.
Det mest intressanta på valvakan var annars att media för första gången utförligt redovisade den blockbildning som sedan äger rum i parlamentet.
Det är här som demokratin sätts ur spel då man kohandlar fram en majoritet av partier som glatt överger sin vallöften för välbetalda positioner. Löften som de gett sina väljare på hemmaplan.
Det största blocket där makten ligger hos de stora länderna kan sedan köra över de mindre länderna som sedan främst blir tilltufsade knapptryckare.
Det är något konstigt med liberalerna som tappade ett mandat av två och precis kom över 4-procentspärren. Samtidigt som 80 procent av svenskarna vill vara kvar i EU. Hur gör dessa undersökningar? Skrattade gott åt Jan Björklund som inte ville skylla på att partiet inte fick ut sitt budskap.
Säkert ett klarsynt konstaterande. För det var i stället så att ju mer l fick ut sig budskap om ökad makt till Bryssel ju sämre gick det för partiet.

Rune Lanestrand

2 Responses to Bäst i EU-valet: President Emanuel Macron förlorade i Frankrike

  1. Rune Lanestrand skriver:

    Konstiga eftervalskommentarer där partier som s gjorde ett riktigt dåligt val ända ser sig vara vinnare. Endast fi som ramlade ur EU-parlamentet klarade inte att hålla skenet uppe.

    Gilla

  2. Underbart alltså! Han och hans hejdukar är riktiga Europa-fiender och ihop med May och Merkel de värsta vi har i Europa. Så glädjande nyheter!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: