Köp ekologisk färskpotatis – bra för miljön

Passa på nu i färskpotatistid att stödja de ekologiska odlarna. Köp inte konventionellt odlad potatis som besprutas med en cocktail giftiga preparat mot ogräs, insekter och bladmögel.
Jordbruksverket som är statens förlängda arm skriver till exempel så här i sina odlingsråd när det gäller bladmögel.
” I färskpotatisodling med korta växtföljder, små radavstånd, väv- och plasttäckning och där det bevattnas är risken stor för tidiga bladmögelangrepp.”
” För att uppnå ett bra skydd mot bladmögel måste intervallen anpassas till väderleken under hela säsongen. Bekämpningen måste ske förebyggande och normalintervallet är 7 dagar. Vid fuktigt och varmt väder och då potatisen växer kraftigt bör intervallet sänkas till 4-5 dagar.” Därutöver sprutas mot ogräs och insekter som dödar bin, humlor och fåglar. Sammanlagt 13 giftpreparat bara till potatis.
I sina Växtskyddsbrev, som myndigheten skickar ut till jordbrukare en gång i veckan, rekommenderar Jordbruksverket 46 olika preparat för olika grödor.
När det gäller växtgifterna som sprutas år efter år förorenas inte bara jorden och grundvattnet utan lämnar också giftrester i våra livsmedel. Färskpotatisen är extra utsatt då den tas upp nästan samtidigt som besprutningen pågår.
Högsta ansvaret för cancerframkallande rester av växtgifter i vår mat har riksdag och regering som har beslutat om ett ”effektivt” jordbruk där gifter och kemikalier ses som det normala i jordbruket. Jordbruksverket tycks vara när lierade med giftindustrin då de i sina odlingsråd göra ren reklam med tips på lämpliga växtgifter i sin rådgivning. Som vi betalar via skatten.
Fler och fler odlare går, trots den statliga propagandan/rådgivningen, över till ekologisk odling. Uppmuntra dem och få fler att följa efter genom att köpa ekologiskt odlad färskpotatis.

Rune Lanestrand

One Response to Köp ekologisk färskpotatis – bra för miljön

  1. micaelsblogspot skriver:

    Reblogga detta på Micael Lidéns Blog och kommenterade:
    👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: