Magnus Ranstorp: Sverige har blundat för den våldsbejakande islamistiska terrorn.

Svenska regeringar har varit fega och undanglidande när det gäller att ta itu med den våldsbejakande islamistiska terrorn. Det kom fram i dag när Magnus Ranstorp, internationell terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan sommarpratade i P1.
Ranstorp var inte nådig mot de styrande politikerna som kommit efter andra länder när det gäller att stifta lagar och vidta åtgärder för att hejda terrorismen och skydda befolkningen.
Ranstorp tar som exempel Rosengårdsrapporten som han och Josefine Dos Santos vid Centrum för asymmetriska hot och terrorism på försvarshögskolan la fram redan 2009.
I rapporten föreslogs lagar mot tvångsgifte och arrangerade äktenskap. Författarna beskriver hur vissa religiösa friskolor i Malmö driver en verksamhet som inte är förenlig med en värdegrund byggt på mänskliga rättigheter och demokrati. Författarna förordar att staten ser över de medel som sådan verksamhet får och även kontrollerar hur den bedrivs.
Malmö stad föreslås ingå i ett samarbete med Köpenhamn, som redan ingår i ett europeisk nätverk med Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Liverpool och Essen. Dessutom föreslås en granskning i detalj om föreningarna tar emot medel från utlandskällor.
Pressen rasade kallade utredningen för att vara rasistisk och försökte med sitt hänsynslösa drev knäcka utredarna helt enkelt. Som vanligt vågade inte politikerna vare sig inom regeringen Reinfeldt eller oppositionen vidta några åtgärden i sin rädsla för de mäktiga och fanatiska propagandajournalisterna i Ekot, svt, tv4 och övrig pk-media. Det hände ingenting! Utredningen tystades ner. Men har nu lyfts fram sedan ”utvecklingen” tvingat makthavarna konstatera att utredarna hade rätt.
Ranstorp konstaterar att man i utredningen genom ingående intervjuer med de boende i Rosengård även fick insyn i vilka som skulle kunna utveckla sig till verkligt farliga terrorister. En från Rosengård blev sedan ledande vid det stora islamistiska terrorangreppet i Paris den 15 september 2015.
Under tre timmar slog terroristerna till mot sex platser; kaféer, restauranger, koncertlokalen Bataclan och fotbollarenan Stade de France. 130 dödades och 368 skadades
Kanske hade massakern på Drottninggatan i Stockholm kunnat förhindras om ansvariga politiker inte svikit utan hade tagit rapporten på allvar och inte väntat tills nu med att vidta vissa åtgärden som föreslogs i Rosengårdsrapporten för 10 år sedan.

Rune Lanestrand

2 Responses to Magnus Ranstorp: Sverige har blundat för den våldsbejakande islamistiska terrorn.

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Här kan man lyssna på programmet som i motsats till alla egotrippade och självupptagna kändispratare är väl värt att lyssna på. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319472?programid=2071

  Gilla

 2. micaelsblogspot skriver:

  Reblogga detta på Micael Lidéns Blog och kommenterade:
  Mycket bra skrivet. 👍

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: