Gröngödsel i stället för konstgödsel

DSC03692

Vad är det som lyser så grönt och fint i grönsakslandet när vitlöken just är planterad, nästan allt är slutskördat utom grönkål, brysselkål, purjolök och palsternacka som fortfarande står och växer?
Jo, det är svaret på frågan hur man tillför näring till växterna i ekologisk odling utan att använda konstgödsel och växtgifter.
Det kallas för gröngödsling vilket säkert många som handlar ekologiska livsmedel intresserat undrar över. Och som de flesta kanske aldrig har hört talas om.
Gröngödsling lämpar sig för ekologisk odling både i större och mindre skala. Inte minst för de hundratusentals som odlar på en liten täppa och som har svårt med växtföljden.
Ensidig odling av samma gröda år efter år, då ytan inte räcker till för att variera t ex potatis, leder till en viss utarmning och sämre smak. T ex vill sig plötsligt inte dillen eller persiljan som tidigare gick så bra att odla.
Det finns flera tiotals olika grödor att välja på. I en mindre odling utan större redskap är det bäst med sådant som är ettårigt. Det finns t ex gul lupin som är ettårig som går på djupet och som både dränerar och drar upp värdefulla mineraler.
Okunskapen om gröngödsling är stor bland både Jordbruksverkets och utsädesbolagen rådgivare som talar sig varma för kemikalier i stället för naturlig odling. Vilket på sikt leder till total utarmning av jordarna och försämrade livsmedel som ger bristsjukdomar hos människor och djur.
Gröngödsling är en liten vetenskap som man får pröva sig fram med. Men det är inte svårt. Det vet de som odlar så.I det här inlägget vill jag bara väcka nyfikenheten för gröngödsling.
Det gröna vackra täcket är subklöver (kallas också grävklöver) sådd efter midsommarpotatisen. Lite till vänster i bilden är besådd senare efter upptagning av sommarpotatisen.
På ett annat stycke efter vinterpotatisen är den en dryg dm och växer för fullt ner till -15. Då fryser den ner. Den är som alla klöversorter en leguminos vilket innebär att den tillför både kväve och rikligt med humusämnen samtidigt som den friskar upp jorden.
Handla ekologisk produkter för att rädda jord och vatten undan förgiftning och för din egen hälsa. Och för att stoppa bidöden!

Rune Lanestrand

7 Responses to Gröngödsel i stället för konstgödsel

  1. Janne skriver:

    På tal om gödsel..
    Två sprängningar i Helsingborg. En i Malmö. En i Landvetter och en i Växjö. .Det är fem stycken på ett dygn + dödsskjutning i Malmö!.

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      Det är konstgödsel som används i bomberna. Samma som ger utarmade och på sikt döda jordar. Utan alla alla jämförelser i övrigt förstås.

      Gilla

  2. Lennart Carlsson skriver:

    Bra där!

    Gilla

  3. Rune Lanestrand skriver:

    Här kan du läsa överkursen om gröngödsling. Hur det fungerar i praktiken, olika grödor, ja allt som behövs för att komma igång. I stor som liten skala.
    Den finns på tidningen Åters hemsida som också ger många värdefulla odlingstips. Åter står för återvändare och skildrar människor som återvänt till landsbygden och deras strävan till självförsörjning och ett rikare liv med mycket arbete. Kommer ut fyra gånger om året. http://handbok.alternativ.nu/…/Gr%C3%B6ng%C3%B6dsling

    Gilla

  4. Conny Lundberg skriver:

    Tack för mycket värdefull information, Rune!!!

    Gilla

  5. Kristina Magnusson skriver:

    Det var värdefull information. För att tillföra jorden näring kan man ju också lägga på massor av gräsklipp och annat grönt. Det gör jag som odlar i mycket liten skala till husbehov (och knappt det). Även hallon-, björnbärs- och svarta vinbärsplantor verkar stärkas av det.
    Det värsta är bara att det på de allra senaste åren börjat dyka upp
    s.k. mördarsniglar i landen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: