Klorpyrifos är ett insektsgift som Livsmedelsverket ansett ofarligt

Var femte citrusfrukt har spår av det farliga bekämpningsmedlet klorpyrifos enligt Livsmedelsverkets kontroller.
Det kan ge nervskador och defekter på hjärnan hos foster och små barn. Nya studier slår fast att ämnet är mycket mer riskfyllt att använda än vad man tidigare trott.
Klorpyrifos är ett nervgift och ett av de vanligaste insektsmedel som används inom jordbruket. Det är förbjudet i Sverige.
På sin egen hemsida skriver Livsmedelsverket ”att De mängder vi sett i frukt och grönt är mycket små. Baserat på de studier som finns om effekter av klorpyrifos hos människor finns det inget som tyder på att mängder av den storlek som konsumenter i Sverige får i sig i dag skulle påverka hälsan”.
Det visar sig nu att vi som ifrågasatt Livsmedelsverket ständiga försäkran om att växtgifter av olika slag är ofarliga, bara de håller sin inom s k gränsvärden, dessvärre får rätt.
Då ny forskning visar att de gränsvärden som är satta för klorpyrifos inte alls är ofarliga bara för att de håller sig under satta gränsvärden. Dessa är egentlige fiktiva och i de flesta fall satta av giftfabrikanterna själva för att de ska kunna godkännas av myndigheterna.
Rester av klorpyrifos har hittats i bl a mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien. I vindruvor, russin och importerade äpplen och päron. Och detta är bara toppen på isberget!

Handla alltid ekologiskt odlade, KRAV-godkända produkter. Kräv att jordbruksstödet bara ska gå till ekologiskt jordbruk- frukt- och grönsaksodling.

Rune Lanestrand

2 Responses to Klorpyrifos är ett insektsgift som Livsmedelsverket ansett ofarligt

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Den ekologiska odlingen ökar i både små och större odlingar. Tångagård i Halland är en större odling dit miljömedvetna halläningar ”vallfärdar” för att slippa restgifter i maten. Inte minst självplock lockar. https://www.tangagard.se/

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Även om inte Klorpyrifos får användas i Sverige finns det en hel arsenal andra farliga växtgifter som sprutas i gift- och kemijordbruket. (Det som kallas konventionellt)
  Ett mått som används för att beskriva intensiteten i användningen av växtskyddsmedel är hektardoser.Det anger hur många hektar försålda mängder av olika växtskyddsmedel räcker till.
  År 2016 såldes totalt 4,9 miljoner hektardoser till jordbruket. Hektardoser växtskyddsmedel sålda för användning i jordbruksgrödor: 2,5 miljoner doser mot ogräs, 1,8 miljoner doser mot svamp, 538 000 doser mot insekter, 106 000 doser för tillväxtreglering.
  Detta innebar i genomsnitt 2,3 doser per hektar för jordbruket som helhet. Trenden är ökande från att under perioden 1980 – 2010 varit ca 1,6 doser per hektar. Det är stor skillnad i antal doser för olika grödor, till exempel totalt 0,6 doser i höstraps, 2,8 doser i stråsäd och 6,6 doser per hektar i potatis.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: