Det här är inte Sverige

Det säger Roger Sjöström när han visar vad lägenhetens övervakningskamera filmat vid sprängningen på Östermalm mitt i Stockholm.
Han och dottern Smilla, 16, bor ett stenkast från Gyllenstiernsgatan där en hel trappuppgång blåstes ut, två trappuppgångar fick evakueras och flera bilar på gatan blev mer eller mindre skrot.
Filmen visar hur vardagsrummet fylls som i ett yrväder av sylvassa träflisor när balkongdörren blåser upp av trycket på balkongdörren och rummet fylls med träflisor.
Roger Sjöström säger till Expressen att han ”tyvärr börjar vänja sig” vid sprängningar som pågår runtom i hela landet.
Sjöström gör sig säkert till tolk för väldigt många när han säger att det spelar ingen roll om det händer här eller på Södermalm eller i Linköping. Det måste få ett slut. Det här är inte Sverige.
Han vill nu att politikerna tar i med hårdhandskarna mot det ökade antalet sprängningar. – Det är dags att de vaknar. Det här måste man diskutera och ta tag i på allvar. Något han hittills inte märkt.
I stället skruvar de flesta makthavare upp det militära hotet efter att ha peppat upp sig på Folk och Försvars konferens i Sälen som mer och mer tagits över av militären som numera på ett sorgligt sätt domineras av samma enfaldiga krigsretorik som inom NATO. Och försvarsminister Peter Hultqvist låter som han fått med sig ÖB Micael Bydéns manus upp i talarstolen.
Knappast något om Sveriges roll som alliansfri stat mellan blocken som skulle kunna spela en mer diplomatisk roll än att delta i den aningslösa och allt farligare rustningskarusell.
När jag på 1970-talet representerade ett av riksdagspartierna i Folk och Försvars styrelse diskuterades också frågan om fredsbyggande verksamhet och diplomati och inte som i dag bara upprustning och ökat svenskt deltagande med soldater utomlands i stormakternas ständiga krigföring.
Naturligtvis ska utvecklingen i vårt närområde uppmärksammas. Men var är trovärdigheten när man inte ens i fredstid kan hindra terrorbrott och trygga säkerheten för sina egna medborgare.

Rune Lanestrand

6 Responses to Det här är inte Sverige

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Frågorna hopar sig. Nu visar det sig att attentatsmannen som sprängde fastigheten på Gyllenstiernsgatan på Östermalm fastnade på Tv-husets bevakningskamera. Så nära Tv-bastionen skedde alltså terrorattentatet. Lika nära ligger även asylrättscentrum. Kanske var det målet?
  Hade den eller den som höll uppsikt på skärmen för Tv-husets kamera varit snabb och meddelat polisen skulle bilen snabbt kunnat infångas om det fanns en polisbil i området.
  På filmen syns också flyktbilen med reg numret rakt mot kameran.
  Närheten till Asylrätts centrum och att det bland de evakuerade i det sprängda huset fanns en journalist som jobbade på tv ställer många frågor.
  Allmänheten har rätt att veta om det bodde fler journalister i huset eller personal med anknytning till rättsväsendet. Vilket tydligen var fallet vid den enorma sprängningen i Linköping som det nu är oroväckande tyst om.
  Allt måste göras för att spåra attentatsmännen och få slut på sprängningarna. Annars kan det bli så här. ”Det här är Sverige” för att travestera på den evakuerade som använde uttrycket ”Det här är inte Sverige”.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Vid årets första partiledardebatt i riksdagen togs inte det senaste grova terrorattentaten på Östermalm upp till debatt. Däremot mycket käbbel om nyval och en ny regering. Men om det ska vara någon idé att byta regering krävs att partierna, från vänster till höger, rensar ut de politiker som sitter kvar och skadar vårt land.

  Gilla

 3. kjellgholmsten skriver:

  Det hemska är att en sådan här fruktansvärd smäll som hördes långt utanför Östermalm inte väcker resten av det sovande folket och inte heller några ansvariga politiker som är upptagna med Rysslandsskräcken allt för att smörja Rysskräcken enligt NAT(T)O;s planer om destabilisering och krigshot för att smörja krigsindustrin med ännu mer dollarmiljarder.

  Gilla

 4. Conny Lundberg skriver:

  Bra artikel, Rune!
  Det är dags att regeringen vaknar upp ur sin handingsförlamning och börjar inse att den största delen av deras uppdrag består i att skydda och ta hand om sitt eget lands invånare!

  Gilla

 5. Ulla skriver:

  Mycket bra skrivet!
  I gammelmedia hörs inte mycket om sprängningarna på Östermalm och i Uppsala. Däremot långa inslag om den helt betydelselösa sekten i Knutby.
  Det gäller att prioritera för att upprätthålla den falska sverigebilden – underrapportera om de halvt krigsliknande tillstånd som råder på många ställen i landet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: