Arla fortsätter slå ut små mjölkgårdar

Arlas krigståg mot de små mjölkgårdarna som har pågått i många år når nu nya höjder. De landsbygdsfientliga, direktörerna i det toppstyrda globala mjölkföretaget ger sig inte förrän det bara finns enorma industriellt drivna mjölkgårdar kvar med över tusen kor i enorma hangarer.
För att slippa hämta mjölk från små gårdar ställer Arla nu krav på att de små gårdarna, som gått i spetsen för ekologisk mjölk, ska tvingas införa lösdrift för att de ska få lämna ekomjölk till Arla efter 2024. En investering som de flesta inte klarar utan tvingas lägga ner.
Elin Torstensson på gården Östanå i Uppland skriver i ATL ”Jag driver en liten ekologisk mjölkgård med 26 uppbundna kor. På gården finns en mjölkautomat sedan maj 2016, något som har varit och är otroligt uppskattat. Kunderna kommer hit och köper sin mjölk som producerats av gårdens kor och de har möjlighet att gå runt och titta. Det kommer barn som inte vet att mjölken kommer ifrån kon. Ska jag skratta eller gråta?
Jag bedriver en verksamhet som jag är otroligt stolt över och som jag har skapat själv. Jag har fått höra många gånger att det inte går att driva en liten gård och göra det på det sätt som jag gör. Det ska absolut inte gå att leva på.
Min filosofi är att producera högklassig mjölk och ha en djurhälsa som ligger i topp. Mina kor äter enbart ensilage, helsäd, salt och mineraler. De får ingen extra spannmål eller kraftfoder. Jag har alltid bra cellhalter, inga mastiter (juverinflamation) och bra dräktighetsresultat. Det krävs inga veterinärbesök. Jag har starka friska kor som mår väldigt bra och många blir väldigt gamla. Är inte det en god djurvälfärd?
Hemma hade vi uppbundna kor och jag minns särskilt hur Rosa som var ”min” och som var lite mindre höll sig kvar ute när korna skulle in på kvällen. För hon vågade inte gå in i ladugården innan de andra 11 korna var uppbundna.
Ett tecken på att korna mådde bra var att de kunde få 15 -16 kalvar. De hårt drivna och stressade korna i lösdrift får i medeltal bara 5-7 kalvar innan de är färdiga för slakt.
Arla med sin hänsynslösa kortsiktiga stordrift som skryter med att de är ett globalt företag är inte bra varken för konsumenter, mjölkproducenter eller landsbygden. En god beredskap kräver dessutom många små gårdar och inte några få som snabbt slås ut vid ofärd.
Välj bort LRF-styrda Arla om det finns alternativ i din affär.

Rune Lanestrand

7 Responses to Arla fortsätter slå ut små mjölkgårdar

 1. […] Lanestrand är arg på ARLA och Lantbrukarnas Riksförbund. Jag vet att även Landsbygdspartiet Oberoende förmodligen […]

  Gilla

 2. […] Lanestrand är arg på ARLA och Lantbrukarnas Riksförbund. Jag vet att även Landsbygdspartiet Oberoende förmodligen […]

  Gilla

 3. Ulla skriver:

  Tack för bra artikel som tar upp vår tids gissel: det storskaliga med djurfabriker och annan stordrift. Lösningen på många problem är det småskaliga – vilket ger mångfald på riktigt. Då måste emellertid många organisationer och myndigheter rivas och byggas upp från grunden – med ärliga och avsättbara människor i ledningen.

  Gilla

 4. Kristina Magnusson skriver:

  Håller med Annica Ericson. Elin Torstensson kunde inte ha uttryckt
  sig bättre för att belysa situationen för småskaliga mjölkbönder och
  för den motbjudande framtid som vi alla – bönder, konsumenter och invånare i konungariket Sverige – står inför, ifall ”utvecklingen” får ha
  sin gång. En stark opinion behövs och en för landet gagnelig politik
  som främjar folkförsörjningen, en god djurhållning och högklassiga mejeriprodukter! Dessutom vill vi inte ha en öde landsbygd.

  Gilla

 5. Annica Ericson skriver:

  Jag blir galen av att läsa sånthär! Det här exemplet ska spridas i något annat forum än din blogg. Kan du det?

  Gilla

 6. Conny Lundberg skriver:

  Reblogga detta på Life, Death and all between och kommenterade:
  Tack, Rune, för en mycket viktig artikel som handlar om livskvalitet för både djur och människor!
  Stordrift är skadligt för både miljö och i stort allt biologiskt liv och dessutom för den ofta över makten över livsmedelsförsörjningen till storföretag utanför landet vilket skapar ett mycket sårbart land i händelse av kris eller krig.

  Gilla

 7. Conny Lundberg skriver:

  Tack, Rune, för en mycket viktig artikel som handlar om livskvalitet för både djur och människor!
  Stordrift är skadligt för både miljö och i stort allt biologiskt liv och dessutom för den ofta över makten över livsmedelsförsörjningen till storföretag utanför landet vilket skapar ett mycket sårbart land i händelse av kris eller krig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: