Arla/LRF är en katastrof för mjölknäringen

Det hemska som visas på den här filmen är resultatet av Arla, LRF och statens jordbrukspolitik som i åratal förföljt och slagit ut de mindre djurvänliga mjölkgårdarna.
Hur Arla, uppbackade av LRF-Mjölk, på olika sätt med prissättning, orättvisa hämtningsavgifter och krav på minsta leverans från gårdarna, har jag under dryga 20 år som redaktör för tidningen Småbrukaren ingående kunnat följa.
Jordbruksverket, länsstyrelserna har sett mellan fingrarna därför att deras uppdragsgivare staten hela tiden har strävat efter större gårdar och större djurfabriken. Detta oavsett vilka partier som suttit i regeringen.
LRF har gått in och ut i kanslihuset och i stort sett dikterat jordbrukspolitiken under många år. Okunniga och/eller ointresserade jordbruksministrar har bekvämt anpassat sig till storbondeorganisationens krav som påskyndat landsbygdens avfolkning.
Och det blev inte bättre under de borgerliga regeringarna. Snarare tvärtom måste jag som f d mångårig medlem i centern konstatera. De centerpartistiska jordbruksministrarna-landsbygdsministrarna har faktiskt varit värst.
En av dem Eskil Erlandsson som omgav sig med två statssekreterare från LRF:s kansli, tog nu senast bort gårdsstödet för 13000 småbrukare.
Uppdrag Gransknings film sänds i kväll kl 2000. Alla mjölkgårdar ser naturligtvis inte ut så här. Men det bottnar i ett systemfel med en jordbrukspolitik som plågar djuren, är miljöfarlig och förbrukar 5-6 gånger mer energi än den lämnar ifrån sig i form av livsmedel. Och vars kvalité blir allt sämre p g a orimligt hårt tryck på djuren.

Rune Lanestrand
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/se-filmen-inifran-arla-garden-dar-korna-ligger-i-avforing-bland-det-varsta-jag-sett

5 Responses to Arla/LRF är en katastrof för mjölknäringen

 1. […] Lanestrand är arg på ARLA och Lantbrukarnas Riksförbund. Jag vet att även Landsbygdspartiet Oberoende förmodligen är […]

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det är ju fullt krig inom Landsbygdspartiet Oberoende, Lpo. Ordföranden är satt i karantän av en majoritet i styrelsen och får inte ens åka ut och träffa partiets avdelningar.

   Gilla

 2. […] Lanestrand är arg på ARLA och Lantbrukarnas Riksförbund. Jag vet att även Landsbygdspartiet Oberoende förmodligen är […]

  Gilla

 3. Anders Rydén skriver:

  Vad jag har förstått satsade och utökade berörda gård rejält 2016/2017.
  2018 kom torkan och med den slaktköerna.
  Slaktköerna finns fortfarande kvar för övrigt.

  Det verkar som, och nu är det mina spekulationer, lantbrukaren i fråga har haft för många djur för son foderstat.
  Det kan bero på att han har haft för svårt med att göra sig av med slaktdjuren.

  Gilla

 4. Conny Lundberg skriver:

  Reblogga detta på Life, Death and all between och kommenterade:
  Tack för att du kämpar för en levande landsbygd med en schyst djurhållning istället för denna omänskliga storjordbruksmentalitet som utarmar natur, djur och mänsklighet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: