En del batterier som samlas in grävs ner och förgiftar jord och grundvatten

En stor miljöskandal med nedgrävda batterier har av någon underlig anledning fått väldigt lite uppmärksamhet i medierna. Även ansvariga politiker har varit tysta trots att regeringen borde känt väl till vad som pågått. Kommuner och länsstyrelse tycks också länge ha sett mellan fingrarna.
Var skandalen för stor? Var det för pinsamt att de inte skött sin bevakning av så farligt material som begagnade batterier att de till varje pris ville tysta ner denna smutsiga hantering.
Äntligen ligger i varje fall detta grova miljöbrott hos åklagare i Örebro.
När vi nogsamt tar vara på utbrända batterier och lämnar till kommunens insamling kan vi inte föreställa oss annat än att de tas om hand på bästa sätt.
Recycle Battery Materials Oy med filial i Sverige som tar emot 70 procent av alla uttjänta småbatterier gräver via en underleverantör ner tonvis i jorden i Kumla och Örebrotrakten. Företagets vd är Kari Juhani Raivio, Vice verkställande är Jukka-Pekka. Väähänen, Boden.
Vid fabriken som ligger i Karlskoga mals batterierna ned till en svart massa som som sedan tas om hand av ett företag som heter LMAG Sverige AB. Det är detta företag som grävt ner stora mängder batterirester i jorden. Även lämnat till soptippen i Eskilstuna. Företaget ägs av Per Anders Holmqvist och Marie Charlotta Holmqvist i Kumla.
De förklarade LMAG i konkurs i mitten av december. Några dagar innan de första uppgifterna om denna svindel började sippra ut.
Mycket tyder på att de båda företagen, till denna smutsiga och ytterst miljöfarliga hantering, använder sig av importerad arbetskraft som troligen inte känner till svenska lagar.

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

One Response to En del batterier som samlas in grävs ner och förgiftar jord och grundvatten

  1. […] via En del batterier som samlas in grävs ner och förgiftar jord och grundvatten — Rune Lanestrands b… […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: