Coronasmittan avslöjar globaliseringens nackdelar

Aldrig tidgare har globaliseringens alla nackdelar så obarmhärtigt avslöjats som i samband med Coronautbrottet. Under flera decennier, även påskyndad av EU, har den varit som en religion för praktiskt taget samtliga riksdagspartier. Och den har i stort sett genomförts smygande utan någon egentlig diskussion.
Globaliseringens brister gör sig nu först tillkänna i tomma eller glesnade butikshyllor. På grund av den sedan många år globalanpassade jordbrukspolitiken importerar Sverige i dag drygt 50 procent av all mat.
Små och medelstora uthålliga jordbruk som garanterade mat under andra världskriget har medvetet motarbetats. Ja, man kan tala om ren utrotningspolitik från statens sida. Påhejad av lantbrukskooperationen och LRF. De mindre jordbruk som trots motvinden överlevt har gjort det tack vare att de tillämpar miljövänliga metoder och hög kvalité.
Riksdag och regeringar har i stället gynnat industrijordbruk, mjölkfabriker och enorma djurfabriker som drar betydligt mer energi än de producerar i form av livsmedel. Men dessa kan ändå inte klara sig i den globala frihandeln och konkurrensen.
Om bara en liten del av de miljarder som staten satsar på det storskaliga gift- och kemijordbruket gick till mindre ekologiska enheter skulle självförsörjningen och kvalitén på maten snabbt kunna höjas. Det skulle ge liv i bygderna, i lokalsamhället och skulle minska klyftorna och även underlätta integreringen i samhället.
Globaliseringen har lett till ökad avfolkning av landsbygden, ohämmad tillväxt i storstäderna med utslagning och stora sociala problem inte bara i vårt land utan i hela världen. De fattiga drivs in till storstädernas slum när globalföretagen med hänsynslösa metoder köper upp jordbruksmarken.
En mängd svenska företag har slagits ut eller tvingats in i stora världsomspännande koncerner som idag dikterar marknaden. Flera av våra största industriföretag har flyttat från Sverige och/eller ingår i dessa globala jättar. Helt utom räckhåll för demokratiskt inflytande.
Om Coronan kan föra något positivt med sig så skulle det vara att svenska folket inser globaliseringens elände och hot mot demokratin. Och att man går man ur huse och i första hand kräver en nationell jordbruks- och landsbygdspolitik som garanterar en hög grad av självförsörjning inte bara vid avspärrning eller situationer liknande dagens.
Därför att det här är inte sista gången maten tar slut på butikshyllorna. Eller medicinerna på apoteken varav de flesta kommer från Kina.

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

6 Responses to Coronasmittan avslöjar globaliseringens nackdelar

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Vi som vill ha diskussion om globalisering contra ökad självförsörjning är inte ensamma. Även inom medierna. Det är många som länge förstått att den nuvarande jordbrukspolitiken, som lett till 50 procent import av våra livsmedel, är ohållbar i längden.
  Både ur beredskapssynpunkt och de långa transporterna, med både flyg och långtradare från länder runt om i världen, som förgiftar naturen. Min lokaltidning publicerar:
  https://www.ttela.se/%C3%A5sikt/ins%C3%A4ndare-debatt/coronasmittan-avsl%C3%B6jar-globaliseringens-nackdelar-1.25692705

  Gilla

 2. Ingeborg skriver:

  Så här skrev Fredrik Segerfeldt, författare och liberaldebattör, i Expressen den 20 juli 2018.
  Bönderna förtjänar inte ekonomisk hjälp
  Lantbruket ska inte ha mer ekonomiskt stöd
  Lantbruket lever på andras bekostnad
  Vi måste inte ha ett svenskt jordbruk
  Läs hela artikeln här:
  https://www.expressen.se/debatt/bonderna-fortjanar-inte-ekonomisk-hjalp/
  Fredrik Segerfeldt
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Segerfeldt

  Gilla

 3. Visst har aldrig tidigare globaliseringens/EU:s alla nackdelar så obarmhärtigt avslöjats som i samband med Coronavirus-manövern, förutom kanske vad gäller den öppna terrorn mot suveräna stater i världen som sliter barn i bitar.

  Men inte har väl detta varit smygande? Folk röstar envetet på 8 EU-vurmande krigs-partier. De två partier (SD&v) som tidigare hade EU-skepticism på agendan har numera bytt ut den till EU-vurm. Unisont fick EU-vurmarna ÄNDÅ 99% av rösterna i valet 2018…

  Jag har tjatat om EU:s nackdelar i decennier, ja redan före EU-valet, på en mängd olika sätt. Nej till EU existerar också med saklig och glasklar information om hur korkar EU faktiskt är.

  Människor kan tala med varandra dessutom. INGEN kan skylla på att de inget visste. Folk som har röstat fel ÄR ALLA medbrottslingar, så även nya/små initiativ som inte valsamverkar mot 4%-spärren.

  Svenskar kommer inte gå ”man ur huse” förrän de är tätt sammanpressade av omständigheterna och börjar svälta på riktigt, som i Västervik 1917.

  Svenskar är i allmänhet ett karaktärslöst pack utan ryggrad som förtjänar exakt det som sker, medan psykopaterna tar för sig på deras bekostnad. Brottet och straffet är perfekt.

  ”Ett folk som väljer korrupta politiker, bedragare, tjuvar och förrädare är inte offer … men medbrottslingar”
  / George Orwell Källa: https://www.goodreads.com/quotes/1402817-a-people-that-elect-corrupt-politicians-imposters-thieves-and-traitors

  Gilla

 4. Karl Olsson skriver:

  ”Över 1 000 fall i Norge – var fjärde smittad inom landet ”
  https://omni.se/over-1-000-fall-i-norge-var-fjarde-smittad-inom-landet/a/pLkOaj

  Men i grannlandet Sverige gör man inget åt, nej nej nej här SKA SVENSKEN BLI SMITTAD enligt regering, myndigheter! Detta är ett sjukt samhälle vi svenskar lever i!

  Gilla

 5. Conny Lundberg skriver:

  Mycket kloka ord som man önskar fler kunde yttra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: