Varför vill LRF importera säsongarbetare när arbetslösheten är 10 procent?

Hur kan det vara möjligt att jord- och skogsbruk behöver importera 8000 säsongsarbetare inom jord- och skogsbruk när antalet öppet arbetslösa närmar sig 100000?

Fullkomligt obegripligt blir det när LRF:s vd, den tidigare näringsministern (c) Anna-Karin Hatt, säger att coronakrisen gör behovet av att hitta arbetskraft är större än vanligt. Hon saknar de många säsongsarbetarna från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.
– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt som vill ha undantag för dessa säsongarbetare.

Varför kan inte svenska medborgare ta dessa ytterst viktiga och arbetskrävande jobb. Det är ju typiska inkörsjobb för arbetslösa som kan snabbutbildas likaväl som den importerade arbetskraften.
Har Sverige blivit så förlamat av den svällande byråkratin, med bl a 10 000 anställda på arbetsförmedlingen, att inte detta går att fixa?

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

3 Responses to Varför vill LRF importera säsongarbetare när arbetslösheten är 10 procent?

 1. Kian F skriver:

  Thank you for sharinng this

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  I den här intervjun i Sveriges Radio talas det om 16 000 ”säsongsarbeten” och att LRF oroas över att de kan stoppas. Samtidigt som arbetslösheten i Sverige är rekordhög. Men det nämns knappast i programmet.
  – Vi känner till att grupper har avvisats när de landat i Sverige, trots att de har arbetstillstånd och arbetsbevis. Det behövs ett klarläggande att de har en samhällsviktig roll att göra i Sverige, säger Anders Johannesson som är projektchef hos LRF.
  Bilden med killen som går i boots och fritidskläder efter planteringsmaskinen och rättar till plantor ser ut att ha gått direkt ut i fältet efter transporten från flygplatsen. Den bilden avslöjar också att det är den storindustriella grönsaksodlingen som utnyttjar billiga säsongsarbetare och som på så sätt slår ut de mindre odlingarna.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7451524

  Gilla

 3. karlgunnareriksson skriver:

  Jag tittade för några timmar sedan på en riksdagsdebatt om de s.k gröna näringarna , där tydligen utländsk arbetskraft var av prioritet nr 1. Och undrade detsamma om varför det inte duger med arbetslösa i Sverige ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: