Midsommarpotatis utan barnbarn

Det är inte som vanligt med sättning av midsommarpotatisen på 1 maj tillsammans med barnbarnen. Inte heller kan de komma och äta ”sina egna” potatisar på midsommar.
Då det har varit så pass hård frost på nätterna har vi inte satt de tidiga förrän nu.
De kommer ändå att vara klara till midsommar då de legat på groning på jord. Ca 12 dagar har de stått inne i rumsvärme och under varma dagar ute i solen. Därför har de utvecklat sig mycket mer än om de satts i den kalla jorden efter vanlig förgroning. Ett bra knep om man vill vara säker på att få färskpotatis till midsommar även längre upp i landet. Eller att man är sent ute med att sätta midsommarpotatis.
Med större sättpotatis blir det fler under vilket kompenserar att de tas upp så tidigt. På bilden framgår hur mycket de utvecklats. Men nu var det dags att ta dem för annars blir det svårt att få isär rötterna. De ”märker” inte att de flyttas utan sätter full fart när de kommer ut i jorden. Men vi får täcka för nattfrost en tid framöver. Här är inte säkert från nattfrost förrän i mitten på juni.
Detta har jag väntat på: Det bildas spontana potatisupprop runt om i landet med en skojig affisch från livsmedelsbristen under första världskriget då man odlade potatis i Kungsträdgården i Stockholm. Utan att jämföra med 1917 är det väldigt glädjande att fler lär sig odla och att vi kan öka självförsörjningen i vårt land och minska importen med sina långa transporter.
Det är också bra att många, inte minst barnen, får känna glädjen av att odla, få kontakt med jorden och samtidigt få uppleva hur maten på bordet kommer till. En grupp har samlat ihop 120 odlare, som satte potatis på samma dag. De kommer säkert också att ekoodla grönsaker, bär, frukt och andra nyttigheter.
Rune LanestrandDSC03816

What do you want to do ?

New mailCopy

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som står och utomhus
What do you want to do ?

New mailCopy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: