Vem tar ansvar för alla gamla som smittas och dör på äldreboende och inom hemtjänsten?

”Ett helt Agenda om den katastrof som coronakrisen innebär för Sveriges äldre befolkning och vilka bär ansvaret för tragedin med alla döda på landets äldreboenden?” annonserade svt. Äntligen ska ansvar utkrävas av politiker och ansvariga tjänstemän, trodde jag.
Inbjudna var socialminister Lena Hallengren (S), Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och äldreforskaren Ingmar Skoog.
Men det blev platt fall p g a programledaren Anna Hedenmo, som sin vana trogen, bara ställde inställsamma frågor. Allt för att skydda regering och makthavare. Nästan lägger lämpliga svar i munnen på de som utfrågas. Hedenmo kunde inte ens få fram ett svar från Lena Hallengren om politikerna hade något ansvar för alla gamla som dött inom den katastrofalt illa skötta äldrevården och hemtjänsten.
Hallengren som har en svada utan dess like talade i stället om att alla har ansvar och vi måste hjälpas åt. Det är som att trycka på en knapp så går grammofonskivan igång. Lika slätstruket blev utfrågningen av de båda generaldirektörerna som ännu inte tycks ha förstått vilket ansvar de har. Och äldreforskaren, en märklig prick, som skulle föreställa den växande opinionen mot massdöden bland gamla människor inom äldrevården, berömde Folkhälsomyndigheten.
Det var med andra ord ett helt intetsägande Agenda. Inget ansvar utkrävdes på allvar och ingen ville ta sitt sitt ansvar. Det lägger man på alla de som inte var inbjudna att framföra sin kritik. De som många som mist sin nära anhöriga inom äldrevården.
Svenskarna är tåliga men låter sig inte kuvas hur mycket som helst. En storm av berättigad ilska håller på att växa fram som måste leda till en utredning om hur det kunde gå så fel. Många frågar sig om det är p g a av okunskap eller en medveten strategi för att spara pengar inom äldrevården.
Det är läge för att tillsätta en utredning om det politiska ansvaret och myndigheternas ansvar. Och den delegationen ska vara sammansatt av personer som har mist sina anhöriga inom äldrevården. Inga politiker och generaldirektörer. Allra minst från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

2 Responses to Vem tar ansvar för alla gamla som smittas och dör på äldreboende och inom hemtjänsten?

  1. Göran Johansson skriver:

    Tyvärr är väl den trista sanningen att det inte längre verkar finnas NÅGON inom det offentliga som tar något som helst ansvar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: