Arla inom LRF-koncernen är en skam för Sverige

och en plåga för alla skötsamma mjölkproducenter. I gårdagens Uppdrag granskning visades på nytt bilder på rent djurplågeri i ett antal Arla-gårdar.
Men LRF:s ordförande Palle Borgström, tidigare ordförande i LRF Mjölk, försökte ändå bagatellisera att många Arlagårdar på nytt fått så grova anmärkningar att de lett till föreläggande.
Arla som i praktiken styrs av LRF har i stället för att satsa på hög svensk kvalité har utvecklats till ett globalt mjölkföretag med verksamhet i sju länder.
Sedan Arla slogs ihop med en dansk mjölkjätte, kan det lika gärna vara dansk mjölk som det står Arla på, som kommer från antibiotikastinna danska kor som också ges GMO-foder. Det kan också vara mjölkprodukter som Arla själv importerar från sina utländska mejerier.
Arla är i dag ett av de värsta exemplen på globaliseringen förödande effekter inom livsmedelsbranschen. Som omöjliggjort en satsning på svensk mjölk med hög kvalité. I praktiken ett herrelöst företag, styrt över huvudet på medlemmarna i Arla, av direktörer med globala löner. I styrelsen som består av 15 ledamöter från sju länder har Sverige två.
LRF-aren Helene Gunnarsson från Varberg är vice ordförande i ARLA FOOD sedan 2008. Hon bemöter nu det växande kritiken från allt fler Arlaproducenter så här:
”Grundtanken i Arla är att vi ägare i sju länder delar på både intäkter och kostnader. Tillsammans bygger vi ett kooperativ över gränserna i Europa, där vi både jämnar ut riskerna och skapar ett starkt företag.”
Detta ”starka företag” har lett till oerhört elände för mjölkbönderna och ett företag i djup kris med allt mindre förtroende bland både konsumenter och mjölkbönder. Och allt fler väljer svensk mjölk från andra mindre mejerier. Det växer också fram allt fler gårdsmejerier med direktförsäljning
Uppdrag granskning visade också hur flata inspektörerna från länsstyrelserna är. Deras tjänstemän tycks huka sig för LRF, Sveriges mäktigaste och mest skrupelfria intresseorganisation, med upparbetade kanaler både till riksdag och regering. Inte minst till centerpartiet. LRF har också en kommungrupp i varje kommun där de i det dolda har stort inflytande på kommunens hela politik.
 

Rune lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

4 Responses to Arla inom LRF-koncernen är en skam för Sverige

 1. Anonym skriver:

  Mycket bra att detta kommer fram! Viktigt att handla från mindre, lokala mejerier.
  Finns någon förteckning över gårdsmejerier i Sverige?

  Gilla

 2. Gert pilskär. skriver:

  Bravo Bravo att det kommer fram.Bönderna har ett helvete.

  Gilla

 3. Marita Hansson skriver:

  Har slutat handla Arla mjölk o grädde etc..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: