Statliga rådgivare propagerar för växtgifter

I all tysthet, bakom ryggen på konsumenterna, propagerar staten och LRF, hand i hand med kemibolagen, för optimal användning av växtgifter. Tydligast framgår detta i Jordbruksverkets rådgivning med tips om olika bekämpningsmedel.
Varje vecka under odlingssäsongen skickar Jordbruksverket ut rådgivning via sitt Växtskyddsbrev till jordbrukare, grönsaks-, frukt- och bärodlare med tips på en arsenal av olika bekämpningsmedel mot insekter, mögel, svampar och ogräs.
I ett av säsongen första Växtskyddsbrev framhåller Jordbruksverket att LRF:s ansökan om dispens för att Comet Pro, som varit förbjudet i grönsaksodling, nu har godkänts av den statliga Kemikalieinspektionen. Och att Comet Pro får användas mot svampar i odling av gräslök, salladslök, rödbetor, rotselleri, kålrot, pepparrot och rova. Comet Pro är tidigare godkänt att användas mot svampangrepp i vete, råg, rågvete, korn, havre, fodermajs och sockerbetor.
Hur giftigt Comet Pro är framgår av giftbolaget BASF:s egen dokumentation som fritar sig från allt ansvar genom att utförligt redogöra för preparatets farlighet: ”Frätande på huden, risk för allvarliga ögonskador, skadligt vid inandning, kan orsaka en allergisk hudreaktion, kan vara dödligt om det kommer i luftvägarna, mycket giftigt för vattenlevande organismer.”
Vid långtidsstudier av råttor och möss visades att Comet Pro var cancerframkallande vid inandning. Och International Agency for Research on Cancer har klassificerat preparatet som possibly cancerogenic to humans.
Vi har i många år odlat samtliga av de nämnda grönsakerna och rotfrukterna utan minsta svampangrepp.
De flesta bekämpningsmedel har två egenskaper. Dels direktverkande som sprutas på grödan mot angrepp. Dels systemverkande som tas upp av värdeväxten vilket är ännu värre. När jag ställde frågan till KEMI om Comet Pro är systemverkande fick jag detta korta men precisa svar: Ja, Comet Pro är systemverkande.

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

2 Responses to Statliga rådgivare propagerar för växtgifter

  1. Ullabritt Nilsson skriver:

    Tack för artikel i DN idag. Undrar hur det kan få fortsätta?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: