Vanvården av coronasjuka inom äldrevården är en skam för Sverige

What do you want to do ?

New mailCopy

I går kväll överraskade statstelevisionen med ett längre och djupare avsnitt i Agenda om den höga dödligheten på äldreboende och inom hemtjänsten. Redaktör var Anders Holmberg som vågar ifrågasätta makten mer än sina korrekta kollegor.
I programmet konstaterades att av de drygt 4 000 som dött i Coronavirus har nästan hälften vårdats inom äldrevården. Alltså de gamla som isolerades från anhöriga och skulle skyddas bäst har drabbats värst.
Det mest upprörande är att man i stället för syrgas till coronasjuka ger morfin och palliativ vård som försämrar patientens tillstånd. En förälder som inte nöjt sig med denna ”rutin” för sin sjuka pappa utan krävde att syrgas skulle sättas in i ställer för vård i livets slutskede gav resultat. Redan efter några dagar var han mycket piggare och överlevde.
Professor i geriatrik, den rakryggade Yngve Gustafson, som har blivit något av en äldreombudsman, berättade att han fått hundratals mejl och telefonsamtal från anhöriga som upplevt samma sak. Han hade kommit i kontakt med så svåra fall av vanvård att han ansåg det t o m fanns anledning till polisanmälan.
Men den ansvarige för riktlinjerna inom äldrevården Thomas Lindén på Socialstyrelsen uppträdde mycket arrogant och upprepade att äldrevården och behandlingen av coronasjuka fungerade alldeles utmärkt.
Den internationellt uppmärksammade höga dödligheten inom äldrevården i Sverige kommer det att utkräva politiskt ansvar för. Statsminister Stefan Löfven, uppbackad av pk-media, som just nu solar sig i högre opinionssiffror får nog räkna med bistra tider när granskningen kommer. Både vad gäller politiker och ansvariga myndigheter. Inte minst Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rune Lanestrand

2 Responses to Vanvården av coronasjuka inom äldrevården är en skam för Sverige

 1. Anonym skriver:

  Käre Rune”
  Tack för denna starka text!
  Varma hälsningar från
  Eva Sternberg

  Gilla

 2. […] Vanvården av coronasjuka inom äldrevården är en skam för Sverige — Rune Lanestrands blogg […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: