Rapparen Einár glorifierades av musikjournalister – värst av alla var public serviceSveriges television är i stor sorg efter att en av deras främsta favoriter, rapparen Nils Einár Grönberg, har skjutits tills döds i stadsdelen Hammarby Sjöstad. Inte ens om ett statsöverhuvud eller minister blivit dödad hade händelsen kunnat ges större utrymme i svt:s Morgonstudio än till denne rappare vars låtar handlat om att försköna livet i gängkriminalitet med fokus på narkotikahandel, snabba pengar och skjutningar.

Hans våldsbejakande musik har genererat miljontals visningar på YouTube. I slutet av förra året hade Einár över 120 miljoner spelningar på Spotify och tilldelades även titeln årets låt av i Sveriges Radios P3 Guld.

De som bär ett mycket stort övergripande ansvar för att populärisera dessa våldsrappare är de medier som likt public service höjer denna våldsmusik till skyarna. Och t o m som Sveriges radio ger priser till den här sortens nedbrytande musik.Det är alltid tragiskt när en ung människas liv släcks och jag beklagar familjen. Men mina tanker går till alla de ungdomar, många väldigt unga och osäkra som genom Einárs musik har lockats in på brottets, våldets och knarkets bana.

Hur kan dessa musikjournalister kunnat höja Einár så till skyarna. Har de inte lyssnat på hans texter och hur har de kunnat undgå att ta intryck av rapparens kopplingar till Stockholms grovt kriminella grupper. Hur kunde de blunda för att Einár på sociala medier och i låtar visat stöd för personer som kopplas till bland annat ”Husbys hyenor”, Bandidos, ”Dödspatrullen” och Västeråsnätverket.

Eller att Nils”Einár” Grönberg har förekommit– men inte åtalats – i utredningar kring våldsamt motstånd, olaga hot och försök till grov stöld. Sedan tidigare är han dömd för misshandel, narkotikabrott och olovlig körning samt rattfylleri och narkotikabrott. I stället gav de intryck av att den gulliga rapparen bodde i ett utsatt område. När han i stället växt upp och bodde i den fina stadsdelen Hammarby Sjöstad under goda ekonomiska förhållande utan bara cyniskt utnyttjat de människor som lever under dåliga förhållande. Han var son till  skådespelerskan Lena Nilsson och Stockholmskrögaren Erik Grönberg.

Utan musikjournalistiska hyenors uppbackning av rappare som Einár med sitt våldsbudskap hade många unga undkommit från att dras in i den kriminella knarkvärlden. Och kanske hade också Nils Einár Grönberg levt i dag.

Rune Lanestrand

2 Responses to Rapparen Einár glorifierades av musikjournalister – värst av alla var public service

 1. Kristina Magnusson skriver:

  En krönika från Samnytt – o, ve och fasa! – stämmer inte heller in i den allmänna hyllningskören. Istället fördöms det destruktiva innehållet i rapparens texter med sitt för lyssnarskaran potentiellt nedbrytande budskap.

  Går att googla på ”Föräldrar som låter sina barn lyssna på Einár borde skämmas”. Tänkvärt!

  Gilla

 2. gmiksche skriver:

  Tack för informationen om Einárs härkomst. Helt ny för mig trots att jag läst mycket om fallet. Kännetecknande att PK-media förtiger detta. Dagens DN har hela åtta snyftsidor om Einár.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: