Vem ska granska mutorna i Göteborg?

”Med dagens styrmedel, som politiker har till sitt förfogande, kan de leda vilken utredning som helst dit man vill” skriver Reine Skatt i sin kommentar till mutaffärerna i Göteborgs kommun. Tyvärr har han rätt.
Jag har själv upplevt hur en ”välrenommerad” och av media uppburen, landsomfattande revisionsbyrå, kom till kommunstyrelsens presidium i Vänersborg för att få vårt godkännande innan en speciell granskningsrapport offentliggordes. Revisionsfirman kommer att namnges i mina memorer.
Varför gjorde revisionsbyrån så? Jo, skulle en revisionsbyrå lägga fram en så kritisk revisionsrapport att tjänstemän får gå eller toppolitiker tvingas lämna sina välbetalda uppdrag får firman inga nya uppdrag.
Inom de privata bostadsföretagen förekommer förstås också oegentligheter.
Det är hårt att skriva. Men min erfarenhet är att de riktigt framgångsrika revisionsföretagen, som ständigt återkommer inom den offentliga förvaltningen, har som arbetsmetod, att fria höga politiker och tjänstemän från oegentligheter, typ Göteborg.
Ju bättre en revisionsfirma är på att fria de misstänkta ju fler och välbetalda uppdrag får den.
”Men med vilket organ kan man förvänta sig en korrekt genomlysning? Tror inte vi kommer att få se en godtagbart rapport, tyvärr! ” avslutar Skatt sitt inlägg. Som sagt du har dessvärre rätt. Kommunernas egna revisorer är heller inte mycket att räkna med. De är utsedda för att makthavarna kan lita på dem. Ofta är de avdankade politiker. De ställer sällan eller aldrig till några problem. Gör de det så blir de snabbt utbytta. Det finns det tyvärr många exempel på. Inte bara inom EU.
Vad som krävs, vid sidan av statsåklagaren, som jag hoppas man kan lita på, ( f överåklagare Christer Van der Kvast spökar i mitt minne) är en medborgarkommission bestående av personer kända för att ha integritet och råg i ryggen. Några sådana finns säkert i Västra Götaland. Personer utan politiska bindningar vare sig åt höger eller vänster.
Rune Lanestrand

4 Responses to Vem ska granska mutorna i Göteborg?

 1. Olle Martinsson, Arvidsjaur skriver:

  ”UPPDRAG GRANSKNING” ges härmed i uppdrag att syna vår Bildkonstnärsfond i sömmarna. 62 miljoner delas årligen ut till konstnärer som lever upp till de tre kriterierna a) ekonomiskt behov, b)konstnärlig kva-litet och c) motsvarar utdelarnas ”hänsyn skall tagas till verksamhetens omfattning”.
  Som synes kriterier som kan tolkas precis hur godtyck-ligt som helst. Det första kriteriet uppfylldes med råge häromåret när man gav MILJONÄREN Ernst Billgren och hans hustru inte mindre än 440.000 kr SKATTEFRITT

  Gilla

 2. Olle Martinsson, Arv idsjaur skriver:

  Bara ett kort påstående lite vid sidan av, apropå pålitlighet:
  JO:s och andra högre juridiska makthavares främsta uppgift är att skydda myndigheterna mot näsvisa medborgare !

  Gilla

 3. Dine Malmsten skriver:

  Det är det här som borde vara vänster politik.
  att kritiskt granska makten inom offentlig o privat sektor.
  Men tyvär är det sällsynt att man vågar tro på anställda , som vittnar om mygel.
  I min stadsdel har vi erfarenheten att stadsdelens chefer konsekvent skyddar de som myglar,gör sig skylldiga till stölder,eller fusk.
  En personal,chefens vännina, stal ca: 40000:- från klienter, hon fick säga upp sig, inget åtal väcktes.
  Klienterna ersattes med verksamhetsmedel.
  Den socilasekreterare,som upptäckte stölderna,ansvarig för egna medel, straffades med mindre lönepåslag och andra trackaserier.
  De mentalskötare som har inblick i skumraskaffärerna lönediskrimineras och trackaseras.
  En vän till chefen, föreståndare för ett privat gruppboende, jobbar exstra på kommunens gruppboende, i två år ca:100 %, förfalskade timmrapporter, ingen påföljd.
  Den myglande chefen får gå,efter att en enhällig personal,14 mentalskötare, vägrar delta i en planeringsdag som ska handla om ”värderingsgrund”
  Stadsdelsförvaltningen tillsätter en bra chef som ska tvätta den smuttsiga byken, det upprättas ett årgärdsprogram.
  Efter ett halvår försvinner den demokratiskt sinnade chefen och reppretionen slår till.
  med hjälp av den individuella lönesättningen söker den nya chefen, den före detta fackliga representanten splittra arbetsgruppen,fortsättning följer och verksamheten för ”de med psykiska funktionshinder fortsätter att föfalla, indragningar på mat, bussbiljetter ,kaffe osv så förbereds uförsäljningen……en förut välfungerande offentlig verksamhet i förfall, so i slutändan slumpas bort.
  Det är den här mygelkulturen, som bör studeras och analyseras.

  Gilla

 4. Sven G. skriver:

  Syn, för syns skull.
  Ja vem synar insuttna tjänstemäns finurligheter.
  Politikerna är i regel för okunniga och naiva.
  När bandyplanen på Heden skulle byggas ja då kunde stadstjänstemännen plocka fram pengar med blixtens fart. Pengar som räckte och blev över till alla möjliga byggen för inblandade. Mönstret går igen, gång efter gång. I Kungsbacka fanns en ”hovleverantör” i byggbranschen, många garage och bjudningar blev det vid sidan om alla daghem och skolbyggen, men, när
  trojkan anade att slutet närmade sig, blev byggaren dumpad i Brasilien. Makt, pengar och socialdemokrati
  är en ohållbar mix.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: