USA:s tortyrkammare har fallit

Intressant att iaktta hur gammlmedias många utrikeskorrenspondenter och politiska kommentatorer, som i åratal sett mellan fingrarna på hur USA och dess brödraskap stöder diktaturer, nu förtvivlat kämpar för att rädda ansiktet. Men det har gått för fort för man håller fortfarande fram USA som tillskyndare av Hosni Mubaraks flykt ut ur Egypten. Så låter förstås också Carl Bildt som borde betalas av Pentagon och Lundin Petrolium och inte av svenska skattebetalare.
Med sina kunskaper borde den politiska och mediala eliten vara ytterst medvetna om att det är inte tack vare utan trots USA, EU och NATO:s agerande som den i väst så troget uppburna diktaturen har rämnat.
USA ville till varje pris ha kvar sin främsta tortyrkammare när uppmärksamheten på kränkningen av de mänskliga rättigheterna på Guantanamo blev för besvärande för administrationen i Washington.
Sverige får också stå vid skampålen som för att behaga USA sände två svenska medborgare till de ökända tortyrkamrarna i Egypten. Har aldrig heller aldrig sett eller hört att våra utsända journalister, som t ex Cecilia Uddén, Nils Horner eller Agneta Ramberg brydde sig om eller rapporterade om tillståndet för de plågade svenskarna i Kairos fängelser. Eller för den delen elitens svanskammare som KG Bergström och Lars Adaktusson. Rätta mig om jag har fel.
Ser att George W Bush har ställt in ett planerat besök i Schweiz då han där riskerar att bli gripen och anklagad för tortyr och brott mot de mänskliga rättigheterna. Bakom stämningsansökan står Centret för konstitutionella rättigheter i New York och ett 60-tal människorättsorganisationer. Hut går hem. Ibland. Ända sedan jag läste sociologi och amerikansk politisk historia vid University of Chicago anser jag att i USA finns både det sämsta och det bästa. Hur illa än USA har uppträtt på världsscenen och missbrukat sin krigsmakt har jag försökt hålla fast vid denna ”absurda” optimistiska inställning.
Rune Lanestrand
svt svt gp svd dn svt dn svd gp svt svd svt gp svt dn svd gp svd dn dn svd svt svt dn

3 Responses to USA:s tortyrkammare har fallit

 1. Inga-Lill J skriver:

  Nu ryktas det ju att militären ska ta över. Det brukar inte ofta leda till demokratiseringar. Får dessa höga officerare smak för makt så tror jag det kan leda till ett nytt elände för vanligt folk därnere.

  Gilla

 2. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Obama är inte den frälsare som amerikanerna inbillade sig då han valdes. Under största delen av 1900-talet har de som lanserats som amerikanska presidentkandidater handplockats av dem som i realiteten styr USA, d v s de multinationella finans- och industrikretsar som utser och lanserar de nationella ledarna på samma sätt som sker i många länder. Förhoppningsvis kommer händelserna i Egypten att ge detta plågade folk en bättre framtid, men vägen dit blir krokig eftersom vad som nu skett i landet har rubbat cirklarna för dem som bygger ”den nya världsordningen” och i den står inte demokrati högt i kurs.

  Gilla

 3. Paul Rimmerfors skriver:

  Beskrivningen av USA:s roll är enligt min mening helt korrekt. De svenska korrespondenternas ansvar och rapportering efter t ex de två egyptiernas utvisning minns jag inte.
  USA:s världsvida utbildning av torterare måste fram i ljuset igen. Instruktionsböckerna i tortyr är välkända och kom väl till pass bl a i flertalet länder i Latinamerika. Den systematiska satsningen på de värsta diktaturerna i världen borde den gode Obama någon gång förklara i frihetens namn. Han är ett hopp för detta bigotta och falska land, men hans tal igår om demokrati och frihet stod mig upp i halsen.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: