Svenska soldater drar skam över Sverige

Hollandes seger i Frankrike kan innebära ett snabbare slut på USA, Nato och västmakternas oförsvarliga dödande i Afghanistan. Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan är en eldfängd fråga i alla länder. Det fick jag bittert erfara när jag i augusti 2009 publicerade följande upprop på Småbrukarens hemsida och i pappersupplagan.

”Återgå till den svenska traditionella utrikes- och säkerhetspolitiken som gett vårt land sitt goda namn och rykte i sin strävan att lösa internationella konflikter utan våld och krig. Den rösten behövs mer än någonsin. Men saknas i dag. Sveriges deltagande i USA:s och NATO:s krig i Afghanistan strider helt med vad en överväldigande majoritet av svenska folket anser. Den står också i strid med vår traditionella svenska neutralitetspolitik och 200 år av fredlig utrikespolitik.
Afghanerna behöver inte fler utländska soldater utan mat, kläder, husrum, sjukvård, skolor och hjälp med att bygga upp allt som har förstörts av först Sovjets och sedan USA:s och västmakternas hänsynlösa krigföring för att komma över landets naturtillgångar och strategiska läge. Att bekämpa terrorism är bara en förevändning för att rättfärdiggöra det bestialiska dödandet.
I praktiken har Sverige för första gången, i moderna historia, låtit sig dras in i ett krig där mänskliga rättigheter kränks och där civila, inte minst en fredlig, fattig landsbygdsbefolkning, dödas i dagliga bombningar. Att bekämpa terror med ännu värre terror är som alla förstår omöjligt.
Vi kräver:
Kalla omedelbart hem de svenska trupperna från Afghanistan!”

Uppropet bemöttes mycket positivt och många småbrukare skrev på. Men en frimurare och en tempelriddare i Småland, som av någon anledning var medlemmar i förbundet Sveriges Småbrukare, reagerade och ville omedelbart ha kontroll på hemsidan och tidningen. Dessvärre fick de förbundets ordförande Åke Karlsson med sig som också skrev till Eskil Erlandsson och bad om ursäkt för att jag skrivit att Erlandsson var var den sämsta jordbruksminister Sverige haft.
Då var det dags att ”ta sin hatt och gå” Förbundet är i dag i kris med många tappade medlemmar. Man gillade inte fjäsket med Eskil Erlandsson som är riktigt illa omtyckt bland småfolket på landsbygden.
De politiker som beslutat att bygga en vapenfabrik i Saudiearabien och som beslutat om att skicka stridande svenska soldater till Afghanistan drar skam över Sverige. En skam som de delar med de medborgare som stöder detta vansinne.
Rune Lanestrand
svd dn svt svd dn svt dn sr svd

10 Responses to Svenska soldater drar skam över Sverige

 1. Per M skriver:

  2001 beslutade en enig riksdag och regering (med undantag av Vänskern) om att Sverige skulle birdaag med trupp i Aganistan, mycket har hänt sedan dess. Men att säga att svenska soldater som agerar på mandat av våra folkvalda politiker, är dierkt felaktigt, det är väl som att beskylla hårt arbetande undersköterskor för att vårdavdelnigar är överbelagda.

  Gilla

 2. svenalgot skriver:

  Med tanke på hur dåligt tågtrafiken fungerar, så anser jag att det vore bättre att låta helikopterburna elitsoldater skydda våra järnvägar från koppartjuvar istället för att ha dem i Afganistan, ett land som många starka makter, bl.a. Brittiska Imperiet försökt få kontroll över utan att lyckas.
  Jag har egentligen aldrig varit centerpartist, men hade förr stor repekt för många av dess företrädare, som då förde landsbygdsbefolkningens talan i Stockholm. Numera har partiet gått fullständigt vilse och håller på att utplånas. Eskil Erlandsson har jag inget som helst förtroende för, ej heller Annie Lööf.
  Så länge du ledde Sverige Småbrukare, så var det meningsfullt att vara medlem. Nu verkar föreningen mesta vara en filial till LRF, en organisation, så jag har också sagt upp mitt medlemsskap.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Eva, tyvärr visade det sig att initiativtagaren till det nya partiet, ”Resten av Sverige”, Arne Gunnarsson är en gammal vän till Eskil Erlandsson. När jag var redaktör för Småbrukaren och kritiserade landsbygdsminister Erlandsson ringde denne Gunnarsson och försökte övertyga mig om vilken förträfflig politiker Erlandsson är. Nu har Gunnarsson troligen lämnat centern. Men tycker han att Eskil Erlandsson gjort ett bra jobb är han knappast rätt person att leda ett nytt landsbygdsparti.

  Gilla

 4. Göran Keijser skriver:

  Hej Rune
  Jag läste på Småbrukarens hemsida att valberedningens förslag är omval av Åke karlsson till ordförande för kommande år. Vi är många medlemmar som har lämnat förbundet och skulle Åke bli omvald är det nog sista spiken slagen i kistan. Det känns som det finns en dold agenda som innehåller ekonomiska engagemang som man till varje pris måste försöka dölja. Det är tragiskt det som sker men när det är som mörkast brukar det ju vända och börja ljusna, så låt oss hoppas.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Göran, här i Väst där vi startade småbrukarrörelsen, Småbrukare i Väst, har vi tappat oerhört många medlemmar sedan Åka började fjäska för Eskil Erlandsson. De som är kvar hade hoppats att det skulle bli en ändring för Åke lovade ju i fjol att han bara skulle sitta ett år till men är tydligen på förslag igen av den skräddarsydda valberedningen.
   I dag ser jag nätverket Naturbruk som ett bra alternativ att samlas kring. Här kan du läsa mer om den konferens som anordnas nästa helg: http://www.naturbrukskonferensen.se/
   Nätverket är ett samarbete mellan Jordens Vänner, Nordbruk och småbrukare och andra småföretagare. Bl a har man planer på att starta lokala banker liknande föreningskassorna som var starten för Föreningsbanken som LRF-ordförande Bo Dockeredd (c) sålde till storskojarna i Sparbanken.

   Gilla

 5. Rolf Löfgren skriver:

  Gapet mellan makthavarna och folket blir allt större. Vanligt folk måste hitta vägar att gå ihop och agera mot det utbredda vansinnet som råder. Det gäller jordbruket, GMO-frågan, arbetsvillkor, det allmänna försäkringssystemet, sjukvården, mm.

  Den politiska vägen verkar stängd. De håller varann om ryggen bara och vaktar på sina privilegier.

  Gilla

 6. Valther skriver:

  Har tidningen ATL där var en bild på Eskil Erlandsson. Denna bild gav ett rättvisande intryck på landsbygdsminister, men det var inte en positiv bild på en minister. Men Centern har ju inte bättre. Centern vill sänka ungdomslönerna det hade varit bättre om man satsat på ett småbruk till intresserade ungdommar. Centern är väl inte underrättade om att det går att få 5000:- för att aktivera en arbetslös. Stackars ungdommar och arbetslösa som har hamnar i Alliansens slavläger.

  Gilla

 7. Ingen nämd men jag vet ju vad du syftar på! Jag sörjer än att det blev så inom småbrukarna. Vi hade behövt vara många tillsammans mot alla galenskaper som florerar överallt på vår jord.
  Tyvärr känns det som om småbrukarna har tappat mer än bara medlemmar!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Inga-Lill, jag tycker precis som du. Därför skrev jag till styrelsen och bad att vi skulle lägga konflikten bakom oss. Jag var då beredd att aktivt verka för att hålla ihop förbundet. Styrelsen ragerade positivt men från Åke Karlsson kom inte minsta tecken på försoning. Jag hade hoppats att han också skulle sträcka ut handen. Han svarade med armbogen och ett formellt utdrag ur protokollet. Det gjorde mig uppriktigt besviken och sorgen. Nu läser jag i Småbrukaren att ekonomin är så dålig att man inte kan garantera att tidningen kommer ut hela året. Och förbundet som alltid haft god ekonomi med nästan en halv miljon på banken när jag lämnade. Kraftigt medlemstapp, minskade gåvor och annonser i Småbrukaren och så den nya linjen att fjäska för jordbruksminister Erlandsson torde vara den främsta orsaken till kräftgången.

   Gilla

   • Eva Ivarsson skriver:

    Fråga+undran OT men hittade http://www.restenavsverige.se på twitter Har inte all kunskap men är det en möjlighet att skapa ett språkrör för vår ”glesbygd” Med sorg i hjärtat ser man vårdcentraler, skolor, lanthandlar, m.m. säljas ut eller läggas ned! Känns som bråttom med omställning av samhället för hållbarhet till framtiden med alla problem att lösa? !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: