Karin Enström – moderat inavlad försvarspolitiker

Den nya försvarsministern kapten Karin Enström ville vid dagens presskonfernes inte ens svara på frågan om hon är emot vapenexport till Saudiarabien eller andra diktaturer. Knappast någon politiker är mer insatt i Sveriges vapenaffärer, försvars- och utrikespolitik än Karin Enström och därmed väl insatt i hur riksdag och regering överträtt reglerna om att inte exportera till diktaturer.
Hennes utnämning lovar inte gott för framtiden. Civila, inte officerare ska fatta de politiska besluten om försvaret.
Efter riksdagsvalet 2010 var hon ordförande i Utrikesutskottet och ledamot av Krigsdelegationen och Utrikesnämnden. Tidigare har hon varit ledamot av Försvarsutskottet 2002–2010. Från januari 2008 var hon ordförande i försvarsberedningen.
Hon är syster till Henrik Landerholm som varit ordförande i försvarsutskottet och även ledamot i försvarsutredningen. Enström är svägerska med riksdagsman Per Bill som är moderatens talesman i alkoholpolitiska frågor och klanens vinexpert. Bill är gift med deras syster Louis Landerholm tidigare kommunalråd i strängnäs.
De båda syskonen Överstelöjtnant Henrik Landerholm och Kapten Karin Enström har haft ett oförsvarligt stort inflytande när det gällt att omvandla det svenska försvaret till en aggressiv krigsmakt. Manifisterat i Afghanistan. Nu skördar de frukterna av vad de sått. Enström som försvarsminister och Henrik Landerhom utsågs 2011 av regeringen till generaldirektör i Utrikesdepartementet och ambassadör med placering som Senior Civilian Representative vid det svenskledda Provincial Reconstruction Team Mazar-e Sharif i Afghanistan.
Försvarsminister Karin Enström är gift med överstelöjtnant Anders Enström, som är amfibieofficer och jobbar i marintaktiska staben i Högkvarteret med planering av marina insatser.
Rune Lanestrand
dn sr svd ab sr svt

26 Responses to Karin Enström – moderat inavlad försvarspolitiker

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Thomas, du saknade den allmänna värnplikten. Här kan du se en US-general som har legoknektar under sig som tycker att det är roligt ( ”fun”) att skjuta på folk. Det sådana generaler som den svenska riksdagen och regeringen, med moderaterna Carl Bildt, Karin Enström och chefen för de svenska trupperna i Afghanistan, Henrik Landerholm i spetsen, samarbetar med. Svenska soldaterna står t o m under US-generalerna befäl. Stackars satar. https://www.youtube.com/watch?v=TJoMMpFFBFssam

  Gilla

  • Valther skriver:

   Allibaba Fredrik Renfelts rövargäng tycks för tillfället vara totallt handlings förlamade. Rövargängets kassaförvaltare har åkt söder ut för att dela bytet med de övriga i den eruopeiska rövar unionen. Borg har tagit det bästa bytet så han står högt i dessa kretsar när han delar ut folkens surt fövärvade tillgångar.

   Gilla

  • Thomas skriver:

   Katolska Kyrkan, som är Romarrikets kulturella arvtagare, anser att USA är dagens krigiska Romarrike. Det som fanns innan romarna insåg att krig var en återvändsgränd….

   Gilla

 2. Thomas skriver:

  Det är helt klart oroande att vi har en politisk (militär) adel bland borgarna.
  Att det så varit inom S har man ju sett. Men det senaste årtiondet har ju sopat bort denna grupp ur S, verkar det….
  Denna regerings största misstag är nog ändå att ta bort värnplikten!
  Den erfarenheten, värnplikten, knöt ihop alla landets män och skapade en samhörighet och innebar en initieringsprocess in i vuxenvärlden som inte längre finns i vårt polariserade samhälle.
  Den elitarme som nu växer fram är det största hotet mot demokratin!!
  och dit går vi nu….

  Gilla

  • Valther skriver:

   Det bästa sättet att avskaffa demokratin som finns kvar i Sverige är att ha en anställd arme med legoknäcktar. Den har i de flesta länder med verkat till stadkupper. Kanske även i Sverige under ledning av Karin Enström.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, slopandet av värnplikten är ett ödesdigert misstag då den allmänna värnplikten är en säkerhetsspärr som saknas när man får legosoldater. Betalda kontrakterade soldater som Sverige nu skaffar sig.
   Ett exempel är Vietnamkriget. Det var när de anställda soldaterna inte räckte till för att mörda och våldta i Indokina som USA tvingades kalla in civilister som opinionen särskilt kring universiteten började vakna.
   När medelklassens ungdomar kom hem i blykistor blev demonstrationerna så omfattande att USA tvingades retirera och ta hem soldaterna.
   Övergången till legoknektar är inte förvånande då moderata och fp- officerare de senaste åren styrt inriktningen på försvaret och Sveriges utrikespolitik. Kapten Karin Enström är en av dem som styrt över från neutralitetspolitik till att delta i USA:s skoningslösa imperialistiska krig ”för fred”.

   Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Moderaternas nyutnämnde partisekreterare, Kent Persson ska vinna valet åt moderaterna genom en tempohöjning. Barnsligt och ytligt eller hur. Tempohöjningen befarar jag också gäller kärnkraften. Persson är nämligen en hängiven kärnkraftskramare. Så här skriver han på sin blogg den 17 februari i år.
  ”Valrörelsen 2014 kommer att handla om jobben. Utan jobb stannar Sverige. Ska vi ha förutsättningar att ha jobb i hela landet och kunna leva i hela landet hela året måste energiförsörjningen vara garanterad. Det går inte idag utan kärnkraft, den som påstår det har stora trovärdighetsproblem. Löfven verkar förstå detta, frågan är bara om han förmår att få sitt parti att förstå det och ta ansvar för det.”

  Gilla

  • Makalöst vad enögda en del människor är! De ska med näbbar o klor klamra sig fast vid det gamla ohållbara sättet att leva på. Det sättet som går ut på att hämta råmaterial i ena ändan o kasta skräp o gifter i den andra. Där hör kärnkraften hemma! Att de inte kan fatta att man inte kan ha evig tillväxt i en ändlig värld! Hela vårt nuvarande samhälle och framför allt det ohållbara ekonomiska systemet är dödsdömt! Det är bara en tidsfråga när allt brakar ihop! Istället bör man ju vara öppen för alternativ och övergångar till ett verkligt hållbart samhälle! Inte bara byta till lågenergilampor o köra elbil. För det är ju bara en liten liten del av ett annat sätt o leva på!

   Gilla

 4. ingeborg skriver:

  Nu skall Monsanto testa genmodifierade sockerbetor i Skåne!
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/testodlingar-av-genmodifierad-beta_7060145.svd

  Gilla

  • Valther skriver:

   Ingeborg när Sprätt inte klarar argumenteringen så börjar ”den” att skriva om GMO, en i och för sig mycket viktig fråga. Karin Enström är ett aktuelt problem för det svenska folket som tyvär är totallt ointreserade torts att svenska ungdommar kommer hem svepta i den svenska flaggan. Så därför vi måste angripa Rövar administrationen.

   Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Den nya försvarsministern, kapten Karin Enström bör också kallas till KU och höras om hur mycket hon känner till om de olagliga vapenaffärerna med Saudiarabien. Att något sådant skulle kunnat ske utan hennes vetskap är inte troligt då hon suttit i försvaret innersta krets i mer än 10 år. Hon har åkt in i politiken på en räkmacka men det får ju inte ge henne politisk immunitet.

  Gilla

  • Valther skriver:

   Rövarkungen Allibaba Fredrik Reinfelts har bara gjort vissa förändringar i sitt rövarkabinett och Karin Enström skall nu leda sitt ministerium så att vi får fler likkistor från Afganistan till Sverige.

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Sprätt, ”Rune, få svenskar vet vad GMO är. Skall du skapa opinion mot GMO måste folket få mer information om det” skriver Sprätt. Jag har hållit föredrag, skrivit hundratals debattartiklar i både lokala och riksmedia i snart 20 år. Bl a i Svenska Dagbladet om vad GMO är och dess risker. Med tonvikt på jordbruksgrödor vilket är det område jag behärskar bäst. Samtidigt har gammelmedia, politiker och forskare knutna till Monsanto och de stora GMO-företagen bildat opinion för genmanipulerade grödor och nu också djur. Det är som att slåss mot väderkvarnar.

  Gilla

  • Sprätt skriver:

   Min erfarenhet är att de flesta svenskar har lite koll vad GMO mm. Beror nog lite geografiskt var man träffar på dem. Det är alldeles för få som bryr sig vad de stoppar i munnen.

   Gilla

   • Ja, du har rätt, och det är ju därför som dessa kemiföretag kan fortsätta ha sån framgång med sina miljöförstörande produkter. De flesta människorna i samhället är fullständigt okunniga!!
    Nu kom jag visst lite från ämnet i blogginlägget!

    Gilla

  • Thomas skriver:

   Piratpartiet har i sitt partiprogram observerat problemet på ett klarsynt sätt.
   Piratpartiet är ett ungdomsparti så än är inte hoppet ute.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Vad säger Piratpartiets ungdomar om GMO?

    Gilla

   • Thomas skriver:

    Så här står det under en av Piratpartiets tre pelare -Kunskap-:
    ”Vi ser inte att man skall kunna äga patenträttigheter till grödor eller djur. Det är att äga naturens gång och det har visat sig ge stora problem för jordbrukare i både i-länder och u-länder. Patent på grödor och djur är dessutom direkt kontraproduktiva mot jordbruksmarknaden: försäljning och utveckling koncentreras till ett fåtal gigantiska aktörer istället för en mångfald av små innovatörer.”

    Gilla

 7. Du Sprätt! Det är så i det här landet, att det som media vägrar o informera om det får vanligt folk inte veta nåt om! Så är det med GMO och med en hel del annat med!
  De flesta letar inte efter ovanliga nyheter på nätet. De lyssnar på radion o tittar på TV o läser möjligen dagstidningar.
  Så det som de styrande inte vill att gemene man ska veta nåt om det skriver inte media om heller! ”Lydmedia” alltså!

  Gilla

  • Sprätt skriver:

   Inga-Lill, nja nog att media kan bli bättre på mycket, men det är knappast så att media styrs av politikerna. Snarare styr media politikerna. Sen håller jag med om att folk är dåliga på att ifrågasätta nyhterna de matas med.

   Gilla

 8. Valther skriver:

  Vi lever i ett genom korumperat samhälle det visar inte minst denna artickel som Rune har skrivit. Det finns ingen möjlighet att på demokratisk väg stoppa detta. I Sverige har vi ytrande frihet men ”Gud” nåde dig om du använder den.

  Gilla

  • Sprätt skriver:

   Valther, ditt inlägg är en motsägelse i sig själv. Du har yttrandefrihet, du har precis använt den. Och inget ont har hänt dig pga detta.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag tror på fredliga medel, Felet är att folk inte utnyttjar sina demokratiska rättigheter. Få går på möten, färre skriver insändare, ännu färre lyfter sig ur stolen och deltar i demonstrationer. Jag har flera gånger ordnat demonstrationer mot GMO-odlingar i Västergötland men få ställer upp och gammelmedia skriver hellre och talar om när någon liten militant grupp ska demonstrera. Både på riks och lokalt meddelar media i upprepade sändningar tid och plats för sådana demonstrationer. Sedan säljer man reklam och lösnummer på våldsamheterna.

   Gilla

   • Sprätt skriver:

    Rune, få svenskar vet vad GMO är. Skall du skapa opinion mot GMO måste folket få mer information om det.

    Gilla

 9. Sprätt skriver:

  ”Knappast någon politiker är mer insatt i Sveriges vapenaffärer, försvars- och utrikespolitik än Karin Enström och därmed väl insatt i hur riksdag och regering överträtt reglerna om att inte exportera till diktaturer”

  Vilken regel då? Blandar du inte ihop reglerna med att inte exportera till krigförande part?

  ”Hennes utnämning lovar inte gott för framtiden. Civila, inte officerare ska fatta de politiska besluten om försvaret.

  Hon fick posten som politiker inte för att hon är reservofficer. Eller tror du det finns någon specialregel att officerare inte har samma demokratiska rättigheter som andra medborgare?

  ”De båda syskonen Överstelöjtnant Henrik Landerholm och Kapten Karin Enström har haft ett oförsvarligt stort inflytande när det gällt att omvandla det svenska försvaret till en aggressiv krigsmakt”

  På vilket sätt har försvaret blivit en aggresiv krigsmakt? Vad skiljer försvaret idag från från 60 talet, bortsett från att det blivit betydligt mindre.

  Gilla

  • Valther skriver:

   Om folk hade haft klart för sig så hade inte detta hänt. I nästa val så ersätter väljarna sittande politiker med ett nytt rövargäng.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: