Djurskötare dödad av varg i Kolmårdens djurpark

Denna ytterst sorgliga händelse kanske kan få myndigheterna att ta befolkningen oro för vargar på allvar. De är inte alls ofarliga för människor då de från början planterades in och kommer från djurparker. Den första varggenerationen gick efter traktorerna på åkrarna då de trodde det var den motordrivna matvagnen från djurparken.
Den försa vargpolitiken är ytterst märklig. Först ska man skjuta bort vargar för att få bort påstådda genetiska effekter. Därefter vill regegringen plantera in nya vargar från djurparkerna som i de flesta fall redan är inavlade.
Så helt plötsligt i morronekot kom helt överraskande bekräftelse på att den vargstam vi har i dag är inplanterad. En representant för de svenska djurparkerna sa nämligen helt frankt att regeringens förslag är inte alls bra då djurparksvargarna är för nära släkt med den svenska vargstammen. Hoppsan.Äntligen fick vi bekräftat att SNF:s Projekt Varg som lanserades 1975 och som byggde på utsättning av varg i Sverige har genomförts. Vargen uppträdde också först i de områden som SNF pekat ut i skriften Projekt Varg.
Regegringens vargpolitik blir ännu mer förvirrad med tanke på att vargar som växt upp bland människor utgör en större risk för människan. Den sk Gysingevargen som fötts upp i fångenskap på Gysinge herrgård angrepp sedan den släppts ut 24 människor, 9 döda och 15 skadade. De flesta som dödades var barn mellan 3,5 och 15 år gamla, med undantag av en 19-årig kvinna. Angreppen pågick under tre månader från den 30 december 1820 fram till den 27 mars 1821. Då vargen sköts.
Hela vargexperimentet som kostar så många miljoner årligen blir allt mer motbjudande. Den rovdjursindustri som utvecklats har inget längre med vilda djur att göra. Dessa forskare och ”djurvänner” kontrollerar och övervakar så mycket att den ”omhuldade” vargen i dag är mer kontrollerat än tamboskap.
Hur kan man bara upprepade gånger jaga och hetsa de stackars djuren från helikopter, söver ner dem för att sedan montera in sändare i magen. Allt för att tillfredsställa kontrollbehovet hos vissa som utgör sig för att rädda ”en hotad vargstam” som det finns fler än hundratusen av i Ryssland.
Riktigt sjukt blir när sedan troféjägarna traktar efter att skjuta de största och ståtligaste vargarna.Vi som är djurvänner ser med förfäran hur denna lilla, men opinionsbildande så starka grupp har fått med sig riksdag och regering på att satsa miljoner för att de välavlönat ska få bedriva sin oetiska hobby under förevändning att de vill ”rädda en utrotningshotad vargstam.”
Tyvärr verkar det som om Lena Ek tänker fortsätta den för landsbygden så fördärvliga vargpolitiken.
Rune Lanestrand
sr svd gp dn svd

14 Responses to Djurskötare dödad av varg i Kolmårdens djurpark

 1. smabrukartanten skriver:

  Du Rickard om det ska bli som i din värld så måste vi väl först radikalt minska antal människor o tätorter i sydsverige så att det blir mer obanad vildmark som vargarna kan leva fritt i! Som det var för 3-400 år sedan ungefär när Sverige hade knappt en miljon invånare.
  Förmodar att du varken har hund eller andra husdjur som skulle kunna bli offer för angrepp av vargar. Det brukar i de flesta fall vara så när man förespråkar varg framför lantbruk med djurhållning Eller så håller du hårt på principen att det är myndighetspersoner som ska få utlopp för sina fria fantasier o idéer att återinföra varg i Sverige vare sig befolkningen vill ha det eller inte. Varg är ett djur som kräver stora ytor obebygd mark för att kunna leva ostört efter sina instinkter. Detta går inte att kombinera med mänsklig avktivitet med framför allt husdjurshållning. Det kommer för all framtid leda till konflikter.
  Kommer varg i närheten av mina djur tvekar jag inte att hämta studsaren!.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Man har enligt djurskyddslagen skyldighet att skydda sina egna djur från lidande.
   Vill också poängtera att jag inte hatar några djur. Inte heller rovdjur, men stora rovdjur kräver stora ytor utan mänsklig aktivitet för att kunna leva ett bra liv.
   Det går inte i södra Sverige här är för tättbefolkat idag! Och här har man levat utan varg i 150 år och anpassat sig därefter.
   Det som gör mig rasande är människorna i den här ”soppan” som sitter på sina höga myndighetshästar o pekar med hela handen och ska genomföra sina ogörliga projekt vare sig det går eller inte. Ingen frågar befolkningen i de län som ”ska ha varg” vad de tycker. Nej det är ett diktatoriskt sätt att bete sig på. En ”uppifrån” bestämmelse som ska genomföras till varje pris! Det är detta i vargdebatten som retar mig till vansinne!!
   Det är mänskligt beteende inte djuret varg som jag kan reta ihjäl mig på!!

   Gilla

  • Rickard skriver:

   Till att börja med smabrukartanten
   Jag är glad ägare av 2 hundar (Schäfer), och vi är mycket ute i skog och mark. Men jag är inte orolig när jag är i skogen, för oddsen att vi stöter på varg är minimal och att den ger sig på mina hundar än mindre då jag nästan alltid har spårlina på dom efter som det finns koppel tvång på hund, och de gånger dom är lösa så är dom inom både syn och hör håll och lyder på inkallning.
   Visst mina hundar är inte JAKT hundar, avlade och tränade att stressa livet ur storvilt, och vara 2km runt jägaren och söka efter vilt.
   Självklart håller jag med om att vargen skulle behöva större ytor att röra sig på, och att SÖDRA sverige är inte optimal för dess tillväxt. men jag får känslan av att sådana som du vill eliminera vargen och helst alla andra rovljur i sverigen med en sånärsom nolltollerans.

   Gilla

 2. Curious skriver:

  Hej, har du några som helst trovärdiga källor till ditt påståenden att de svenska vargarna skulle vara utplanterade? Ta t.ex. detta påstående: ”Så helt plötsligt i morronekot kom helt överraskande bekräftelse på att den vargstam vi har i dag är inplanterad. En representant för de svenska djurparkerna sa nämligen helt frankt att regeringens förslag är inte alls bra då djurparksvargarna är för nära släkt med den svenska vargstammen. Hoppsan.Äntligen fick vi bekräftat att SNF:s Projekt Varg som lanserades 1975 och som byggde på utsättning av varg i Sverige har genomförts. ”. Är det måhända detta reportage du syftar på [ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4316798 ]? Där framkommer i alla fall följande om utplantering av vargvalpar: ”Mats Amundin på djurparksföreningen säger att förutom de förberedelser som måste göras och som kan ta många år så är det inte säkert att djurparksvargarna är genetiskt lämpliga att sätta ut i det vilda. Det kan nämligen finns de som är för nära släkt med dem i vilt, något som Mats Amundin nu undersöker tillsammans med genetiker på Stockholms universitet.
  – Det kanske inte är så smart att föra tillbaka de generna i den här inavlade vilda populationen. Och det är en sån sak som vi också måste få tid på oss att analysera och tänka efter lite grann, säger Mats Amundin.”. Det Mats Amundin uttalar sig om här innebär INTE ett erkännande att man i hemlighet planterat ut djurparksvargar. Han säger ju bara att det kan finnas vissa icke önkvärda genetiska likheter mellan vissa djurparksvargar och vilda svenska vargar som inte bör släppas lös i de svenska skogarna om man med utplantering av vargvalpar vill få en så stor genetisk variation som möjligt. E-maila, skriv eller ring Mats Amundin på Kolmårdens djurpark om du vill ha klarhet i vad han menade och inte menade (telefonnumret till växeln och adressen hittar du via internet eller nummerupplysningen). För övrigt så hittade jag denna sida som tar upp en de felsta av de frågor som finns kring den s.k. utplanteringsfrågan [ http://www.de5stora.com/dokument.asp?DokID=1200 ]. Vad det gäller vargens vandringsförmåga så kan var och en gå in på t.ex. denna websida och själv se att vargen kan röra sig hundratals km, helt på egen hand, på relativt kort tid [ http://www.naturvardsverket.se/Toppmeny/Press/Pressbilder/Vargbilder/Karta-over-de-flyttade-vargarnas-vandring/ ].

  Det där med att det inte ska finnas varg i den svenska naturen bara för att de finns varg i Ryssland köper jag inte heller. På precis samma sätt skulle man kunna argumentera för att utrota t.ex. den svenska älgstammen, som t.ex. orskakar en mängd trafikolyckor varje år, bara för att det finns älg i Ryssland.

  Gilla

 3. Anders R. skriver:

  Hm
  Lite för mycket ”disneyfiering” kanske?
  Jag antar att det blir så när människor har tappat kontakten med naturen och de regler som naturen faktiskt har.

  Gilla

 4. åke skriver:

  Rädda kvinnor och barn från detta djävulens påfund

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Se här vad jag menar med hjärntvätt: http://www.youtube.com/watch?v=Kh0yXnVg48U

  De här två bilderna visar att djurparken ledning och personal inte förstår att de har att göra med ett mycket farligt och oberäkneligt rovdjur. Rena turen att inget har hänt tidigare.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Vargforskaren Olof Liberg på Lantbruksuniversitetet och alla varglobbyisterna på Grimsö forskningsstation, Rovdjursföreningen, SLU och Skandulv som tillsammans med SNF med benäget bistånd från gammelmedia ohämmat propagerat för varg som ett kramdjur har faktiskt ett visst moraliskt ansvar för det som skett. De har hjärntvättat en hel generation så till den grad att en djurskötare som borde veta bättre går in ensam för att leka med en flock vargar. Och blir dödad.
  Efter den djupt tragiskt händelsen i Kolmården har Olof Liberg bytt stift och talar plötsligt om hur farligt det är att vara djurskötare.

  Gilla

 7. smabrukartanten skriver:

  Utrotningshotad är minst sagt en överdrift när det gäller vargen som art! Det finns åtminstone 200 000 vargar världen över. Däremot kan man tala om utrotningshotade svenska lantraser inom husdjuren. Ta t ill exempel en sån ras som Åsenfår eller Roslagsfår finns väl knappt hundra av varje! I hela världen!! Om vargen tar ett tjugotal av varje kan det innebära att rasen knappt klarar sig. Detta verkar dock inte vara särskilt viktigt enligt myndigheterna. Lantrasföreningarna har fått minskade anslag för att bevara husdjursraser som bär på anlag som kan vara ovärdeliga i framtiden. Jag tänker även på dem som bedriver fädbodrift detta går ju knappt längre med får o getter. Är det meningen att alla i vargområdena ska lägga ned sin verksamhet så att markerna får växa igen och bli till bara storskog. En enorm minskning av det för den biologiska mångfalden så viktiga kulturlandskapet som ju inte går att hålla utan betande djur! Vargpolitiken i Sverige är en skandal!! Att vargen river människor har jag bara väntat på att det förr eller senare skulle hända. Vargar som är vana vid människor i någon form har ingen som helst respekt. De lär sig fort att de inte behöver vara rädda. Det verkar ju som endel av befolkningen i detta land tycks tro att tama vargar är ungefär lika pålitliga som domesticerade hundar.
  Det som har hänt nu visar tydligt att vargar är ungefär lika pålitliga som lejon eller tigrar.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Håller verkligen med dig! Ser ingen anledning till återförandet av vargar, som vi utrotat tidigare, då det finns gott om plats o individer på lämpligare ställe i världen . Så tragiskt o onödigt med dagens olycka! Skulle det vara lämpligt att vistas ensam med 8 st unghundar(hanar) av en storväxt ras? Flockdjur är lättriggade! Som du säger våra inhemska husdjur måste skyddas o bevaras – de behövs o är ovärdeliga i kommande matproduktion!

   Gilla

  • åke skriver:

   djurparksdjur kan inte jämföras med vilda

   Gilla

  • Rickard skriver:

   Till att börja med tycker jag att det är oerhört tragiskt att det som hände på kolmården idag inträffade.
   Men ditt argument att åsenfåren är viktigare att värna om än vargen känns helt avigt.
   med den information jag funnit på ca 10 min sökande på nätet så har jag kommit fram till att Åsenfår har varit bland oss sen nån gång på 1500-talet, medans vargen kom till scandinavien för 10-12 000 år sen och då måste man ju ändå fråga sig vem som har rätten att vara var??
   Självklart är det tragiskt att ”tam” djur faller offer för vargen men samtidigt så måste man ju ändå kunna se till det faktum att vargen var här före människan och att människan hela tiden breder ut sig och resultatet av det är att vilda rovdjuren i det stora hela inte har någon möjlighet att undvika människan och dess djurhållning.
   ¤ OBS! jag är inte någon växt ätande anti-kött rebell utan bara en människa med en åsikt.

   Gilla

   • Anders R. skriver:

    Rickard

    Jag tror att det bara är en tidsfråga tills ett barn som väntar på sin skolbuss blir angripen av varg. Eller att ett barn blir angripen vid en skogspromenad. Om det händer vill du försvara vargens ”rätt” då?
    Dessutom var skall vargen leva och jaga? I södra Sverige finns det knappt någon riktig skog längre, det är mest ”granåker” och där finns inte mycket för en vargflock att leva av i längden.

    Faktum är att hade inte människorna på landsbyden haft sina odlingslandskap utan skogsbolagen hade fått härja fritt hade det inte funnits möjlighet att ha räv ens. Det hade inte funnits tillräckligt med mat.

    Om du verkligen vill ha varg här börja då i rätt ände. Se till att det finns skog som är anpassad för vilt/varg, i stället för skogsbolagen.
    Vi har helt enkelt ingen biotop som är anpassad för varg här i södra Sverige, vare sig ekonomiskt, socialt eller ekologiskt.

    Gilla

   • Rickard skriver:

    Anders

    Okey, visst södra sverige kanske inte är optimal plats för en varg men så har vi inte så många heller det kommer några enstaka vilsna djur emellan åt men det är kappast så att alla sveriges vargar söker sig ner till södra sverige för att anfalla skolbarn eller folk på skogspromenader. Oddsen är ju då större att människor skadas/dödas av älgar, rådjur, vildsvin m.m.
    i trafik eller i konflikt i naturen,för bara för att en del djur saknar huggtänder så betyder det inte att dom är ofarliga..
    För att svara på din fråga om jag försvarar vargens ”rätt” så JA, jag försvarar vargens rätt att få finns i sverige lika väl som i övriga världen. Visst jag går med på att det bör vara under kontrollerade kvoter men inte radera dom från jordens yta.. för ska man se det rent mattematiskt så dödar människan fler människor än vad vargen gör och då menar jag bara i sverige.

    För att återgå till huvudämnet så anser jag att man kan omöjligt behöva dra alla vargar över en kam. det som hände på kolmården är mycket tragiskt, utan tvekan. MEN det är tyvärr bara ytterligare ett bevis på människans nonchalans jämt emot naturen. Vi tror att bara för att vi föder upp ett djur från födesel så ändrar vi dess medfödda instinkter. Det hadlar ju tyvärr om den männskliga faktorn när vi beträder ett ”revir” ensam bland 8 vuxna rovdjur i en inhängnad.
    I naturen så är det ju inte så att vargar söker sig till människan för att gå storslakt på oss människor.
    Och att vargar fäller ”tam” djur är olyckligt men ett resultat av att männsikan planterar om till vad dom ser är ”rätt skog” och där igenom minskar dom vargens bytesdjurs matkällor men en minskning i antal djur som följd och då blir vargen ”desperat” i slutänden. Visst det finns bevisade fall där 1-2 vargar har gått massaker på fler tamdjur än vad dom möjligt skulle kunna äta, men orsaken till det beteendet är oklart, det kan vara sjukdom eller stress eller vad som helst men ALLA vargar ska inte behöva lida för enstaka individers snesteg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: