Fredsarbete i stället för vapenexport

Fick i dag ett mail från Lena Sommestads blogg som jag tyvärr nästan hade glömt bort. Det var en lång tråd med många kommentarer sedan hon, orädd som hon är, stuckit ut hakan med ett inlägg på sin blogg med fakta om kärnkraften.
Jag beundrar också Lenas okuvliga fredsengagemang och väl underbyggda kritik av vapenexporten. Det är säkert som att svära i kyrkan när partiordföranden Stefan Löfven säger sig vara stolt över svensk vapenexport.
Lena refererar från en färsk debatt om svensk vapenexport hon deltagit i. Hon återger; ”Kan inte Sverige exportera fred och frihet till världen, istället för vapen? undrade en partikamrat i publiken, med kurdisk bakgrund. Han framhöll sin egen resa, från tron på vapnens makt till tron på ett annat slags konfliktlösning.
Hur förändrar vi partiets politik i dessa frågor!?”
-Just detta är också min önskan, att Sverige ska välja att spela en annan roll i världen. Sverige är idag världens största vapenexportör per capita. De står i strid med vår egen utrikespolitik, vår politik för global utveckling skriver Lena.
I denna hårda tid när svensk vapenexport slår nya rekord känns det uppmuntrande att en tung politiker framhåller hur viktig en fredlig utrikes- och säkerhetspolitik är i motsats till den nuvarande där Sverige ställer upp på EU, NATO och USA:s sida för att med vapen lösa i grunden politiska konflikter.
Rune Lanestrand
sr svd sr svd

3 Responses to Fredsarbete i stället för vapenexport

 1. Toni Eriksson skriver:

  För mig är uppgifterna om att FMV betalar pengar av ”erkänsla för att BAE skapar sysselsättning i Sverige” helt nya. Har ni någon mer information om detta?
  Toni Eriksson, kommunikationsdirektör FMV

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Uppgifterna om BAE Systems och samarbetet med Materielverket var mycket intressanta och skrämmande. Hur är det med Bofors. Är inte det också i utländsk ägo?

  Gilla

 3. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Jag har också läst och lyssnat till många uttalanden av Lena Sommestad och uppfattar hennes uttalanden som trovärdiga. Just det här med svensk vapenexport är ett skumt kapitel, därför att våra tidigare svenska huvudleverantörer av vapensystem, Bofors och Hägglunds, sedan flera år ägs av multimiljardföretaget i vapen och mordmaskiner: BAE Systems från USA men som har fabriker i ett stort antal länder. Googla på dem så får ni se. FMV, d v s det svenska Materielverket låteeren hel del skattepengar gå till denna megakoncern för att bekosta deras produktutveckling som en liten erkänsla för att BAE med sin verksamhet skapar sysselsättning i Sverige. Fjärran är de tider då Sverige framstod som ett fredens och samförståndets land när vi nu utan beslutat medlemskap för fullt deltar i NATO:s och USA:s kolonialkrig på fjärran kontinenter. Det här kan bara fortgå och utvidgas så länge vi har en räddhågad, oinformerad och handlingsförlamad befolkning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: